Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şube Başkanı Zuhal Sirkeli, Medeni Kanun’un kabulünün 94’üncü yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Sirkeli, 17 Şubat 1926’da kadınla erkeği eşit kılan Medeni Kanun’un Atatürk devrimlerinin temeli, dinsel hukuk düzeninden laik hukuk düzene geçişin belgesi, bir hukuk ve uygarlık anıtı olarak kabul edildiği ve özellikle kadınlara tanıdığı haklar açısından toplumun aydınlık yüzü olduğunu söyledi. Sirkeli, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Medeni Kanun’un mimarı Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’u bir kez daha saygıyla andıklarını belirtti. 
KADINLAR DAHA AZ KARAR ALMA YETİSİNE SAHİP
Türkiye’de kadınların egemen kültür nedeniyle daha az eğitime, daha az ekonomik ve mali kaynağa, özerkliğe, karar alma yetkisine sahip olduğunu ifade eden Sirkeli, şunları söyledi: “Kadınlar düşük ücretli, kayıt dışı, sosyal güvenliksiz işlerde çalışıyor. Ev işleri de kadına bakıyor. Üstüne üstlük kadın bir de şiddet görüyor. Bunun nedeni eşitsiz güç ilişkileridir. Türkiye bugünlerde kadın cinayetlerini konuşuyor. Çocuk ve kadın istismarı toplumun kanayan yaraları. Oysa ki Atatürk, Cumhuriyetle birlikte Türk toplumunda çocuk ve kadın hakları ile çok önemli düzenlemeler yapmış, çağdaş olan toplumlardan çok daha ileride atılımlar gerçekleştirmiş olduğu gerçeği her geçen gün biraz daha unutturulmaya çalışılmaktadır.
MUHAFAZAKARLAŞMAK ERKEK EGEMENLİĞİ GETİRİYOR
Kadınların hak ve özgürlüğü demokratik ortamlarda gelişir. Gittikçe muhafazakârlaşan toplumlarda kadınların yaşam biçimi, bedeni üzerindeki haklar, çalışma hakkı, giyimi erkekler tarafından kullanılan haklar haline gelir. Oysa dünyada yönetimler toplumsal cinsiyet eşitliğine verdikleri önem ve yaptıkları katkı ölçüsünde toplumsal gelişmede ve ekonomide başarılı oluyor. Bu nedenle yönetimlerin kadınlara fırsat eşitliğini sağlayacak politikalar üretmesi ve bu eşitliğin önündeki engelleri kaldırması gerekir.”