Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meslek Yüksekokulu Turizm Bölümü öğrencileriyle konferansta bir araya geldi. Deneyimlerini geleceğin turizmcilerine aktaran Sili, öğrencilerin yönelttiği sorulara da yanıt verdi.

“ÜLKEYE GİRİŞ YAPAN TURİSTİN

YÜZDE 12’Sİ ALANYA’YA GELİYOR”

Alanya’nın 1960’lı yıllarda ev pansiyonculuğuyla turizme adım attığını anlatan Sili, “Alanya, Akdeniz çanağında turizme öncülük etmiş, şimdilerde ise ülkeye giren turistin yüzde 12’sine, Antalya’ya gelen turistin de yüzde 30-35’ine ev sahipliği yapmaktadır. Alanya ortalama 40 turizm pazarından pay almaktadır ve normal şartlarda 4 milyona yakın turisti ağırlamaktadır” dedi.

“TURİZM DEVLET

 POLİTİKASI OLMALI”

2015 verilerine göre Türkiye’nin paket tur pazarında  dünyada ikinci sırada yer aldığını söyleyen Sili, “Ülkemiz, sektörde 1 milyon 200 bin çalışanıyla Avrupa’da 5’inci sırada yer alırken 2015 yılında 36 milyon 200 bin ziyaretçi sayısı ile dünyada tercih edilen ülkeler kategorisinde 6’ıncı sırada bulunmaktadır. Turizm bu ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yerinde ihracat ve döviz girdisi anlamında cari açığı geniş ölçüde kapatan ülkenin en önemli ekonomik dinamiklerinden biridir ve kesinlikle gözardı edilemez. Emek yoğun bir sektör olması, istihdam yaratması, diğer sektörlere katkısı nedeniyle de vazgeçilemez bir konumdadır. Acilen devlet politikası haline dönüştürülmelidir” dedi.