İbrahim İPBÜKER

Aytemiz Petrol Ofisi ile Alanya Ziraat Odası arasında yapılan işbirliği ile Alanyalı çiftçi ve muhtarlara mazot fiyatlarında indirim uygulanacak.

Dün gerçekleştirilen toplantı ile çiftçi ve muhtarlar yapılan protokol hakkında bilgi veren Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut  Musluoğlu, çiftçilerin sorunlarını da dile getirdi. Musluoğlu, yaptığı konuşmasında şu konulara değindi: "Bizim mesleğimiz dünyanın en eski mesleği. İnsanlık var olduğundan beri tarım var. Bu nedenle devamlı üretiyoruz ve yeni teknolojileri de yeni gelişmeleri de takip ediyoruz. Son zamanlarda üreticilerimiz devletimizin vermiş olduğu teşviklere desteklere rağmen maddi konuda sıkıntı çekiyorlar. Bizlerde bu nedenle bir takım çalışmalar yapıyoruz.

ÖRTÜ ALTI ÜRETİMİ

Örneğin örtü altı üretimi. Alanya'da ve Türkiye'de örtü altı üretimi giderek artıyor. Örtü altı üretimde en önemli nokta arsa bulmak. Birinci derece tarım alanlarımızı turizm bölgesi olduğumuz için inşaat aldı. Eski belde belediyelerin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda bir çok yer imara açılmıştı.  Alanya Belediyesi ile geçen yıl bir çalışma içerisine girerek, arsa olup da üzerinde örtü altı tarımsal faaliyet yapılan yerler emlak vergisinden muaf yaptık. Biz bu uygulamayı 16 belde olduğumuz zaman defalarca söylememize rağmen başlatamamıştık. Adem Başkanla yaptığımız görüşme sonucunda kendisi de ziraat mühendisi olduğu için ve üreticileri çok sevdiği için örtü altı olup ta arsa niteliğindeki yerlerden emlak vergisi alınmıyor.

Üreticilerimizin zaman zaman yaşanan don olaylarından etkilenmemesi için geçen yıl Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu ilçemizde 3 tane petrol istasyonu kuruluyor. En son Toslak'a kuruldu. Toslak'taki test aşamasındaydı ve bu hafta faaliyete geçti. 

İSTEKLERİMİZ VAR

Önümüzde bir seçim var. Gerek odamıza gelen siyasilere, gerekse bölgemizde bu konularla ilgilenenlere bir kaç başlık vereceğim. Geçen yıl Antalya'da bir çalıştay yaptık. Örtü altı üreticilerinin seraya dikmiş olduğu fidenin yarı parasını devletten istedik. Tarım Bakanlığı onay verdi fakat Maliye Bakanlığı bu sene ödenek yok, önümüzdeki yıla kalsın dedi. Bunun peşindeyiz. Örtü altındaki tüm seralara diktiğimiz fidelerin yüzde 50'sini devletten istiyoruz. Yine bir diğer konumuz Bağ-Kur primleri. Bölgedeki üreticiler daha önce 15 gün üzerinden prim ödüyorlardı. Bu süre birer gün arta arta 25 gün oldu. 25 günü üreticilerimiz ödeyemiyor, primlerin yine 15 güne çekilmesini istiyoruz. Tarımda kullanılan elektrikteki TRT payı gibi kesintilerin kaldırılmasını istiyoruz. Tüketicilerimizin düşük faizli kredi alırken dosya masrafları çok fazla geliyor. Bunun kaldırılmasını özellikle hayat sigortası adı altında alınan paraların kaldırılmasını istiyoruz. Takibe düşmüş kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyoruz. Devletten aldığımız tarımsal desteklerin yüzde 2 ve 4 arasında stopaj kesintisi var. Zaten biz desteği devletten alıyoruz. Devletin verdiği destekten stopaj alınması yanlış bir uygulama.