TÜİK’in Sanayi Üretim Endeksi, Ekim 2016 verisine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3.7 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.9 arttı.



Veriler değerlendirildiğinde küresel olarak sanayi üretimlerinde gerileme görülürken Türkiye’de Eylül 2014’ten bu yana en yüksek ikinci üretim artışı görüldü. Bu sonuçlar, Türkiye’nin 2016 yılının son çeyreğine öncekilere kıyasla daha iyi girdiğini gösteriyor. 

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.4 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5.7 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.6 ile dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 20.6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 12.9 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 12.4 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 4.3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 4.1 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 2 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı takip etti.