Gülfem Gülen

Ramazan ayında uzun süren açlık sonrası yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sadece iftar sonrası atıştırmalıklarla oruç tutmak, erken saate yiyip yatmak yapabileceğiniz en büyük yanlışların başında gelir. Mutlaka sahur öğününü yapınız ki vücudunuz uzun açlığa daha kolay dayanabilsin. Sahura kalkılmadığı takdirde tansiyon ve kan şekeri düşer, baş dönmesi ve hatta kalp krizi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Sahura kalkmayan bir kişi iftarda tıka basa yemek yemekten kaçınamaz. Boş mideyi bir anda farkında olmaksızın doldurmak kalbi sıkıştırabilir ve spazmlara neden olabilir. Ayrıca aniden yemek yenildiğinde kan şekeri de yükselir. Hazımsızlık şikayetleri de sık rastlanılan sorunlar arasındadır.

Sahurda yenilen yemek, hem aç kalınan süreyi kısaltır hem de metabolizmayı dengeler. Sahurda hafif fakat tok tutan yiyecekler tercih edilmelidir. Protein içeriği fazla olan gıdalar yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tercih edilebilir. Çünkü bu besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler. Aşırı baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden de kaçınılmalı, bol sıvı alınmalıdır. Su, mutlaka içilmelidir. Bununla birlikte sahurda yemek yemeden sadece su içerek oruç tutmak da doğru değildir. Beyaz ekmek, pide yerine tam buğday ekmekler tercih edilmelidir. Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerce daha zengindir. 

Reçel, bal ve pekmez gibi besinler sizi hem çabuk acıktırır hem susatır.  Bu yüzden bunların yerine şeker ihtiyacınızı meyveden yana kullanmanız daha faydalı olacaktır.  Posalı gıdalar hem sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler hem de gün boyu acıkma hissinizi baskılar. 

Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri sahur için oldukça ağır ve yağlı besinlerdir, bu nedenle tüketmemek daha yerinde olur. Ayrıca baharat içerikleri ile gün içerisinde daha fazla susamanıza neden olurlar. 2–3 dilim tam buğday ekmeği, söğüş sebzeler ve 1–2 porsiyon meyveyi de sahur sofrasına eklemeyi ihmal etmeyin.  Zeytin hususunda da dikkatli olun ve 5-6’dan aşırıya kaçmayın. Çünkü zeytinlerin tuz içerikleri yüksektir ve susuzluk hissinin erken uyanmasına yol açarlar. Sahur sofrasının başlangıcını ve bitişini su ile yapın.

Sahurda börek ya da iftardan kalma yağlı yemekler tüketmenin, sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına neden olur. Ramazan sırasında sahurda yenilen hamur işleri, kızartmalar vb. yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatıldığı için sabah kalkınca midede ağırlık, ekşime, yanma hissedilmesine neden olur. Bu yüzden  hamurlu şekerli, rafine edilmiş gıdalar, kızartmalar ve yağlı besinlerden uzak durmalısınız.