Röportaj: Alev Uzunbaş

Yaptığı el sanatları ile sanatseverleri hayran bırakan 46 yaşındaki ev hanımı Sevim Dalkılıç, dört çocuğunu üniversitede okutabilmek için Alanya Belediyesi’nden ya da Alanyum Alış Veriş Merkezi’nden el sanatlarını sergileyerek satış yapabileceği  bir stant istiyor

Yıllar önce 15 yaşındaki oğlunu lösemi hastalığından kurtarmak amacıyla dalağını ve böreğini vermesine rağmen kaybederek büyük acı yaşayan Sevim Dalkılıç, 4 çocuğunun üniversite hayatının devam etmesi için mücadele ederken,  engelli çocuklar ve sokak hayvanlarına da sahip çıkmaya çalışıyor.  

El sanatlarının yanı sıra astroloji ile de ilgilenen Dalkılıç, uzun yıllar Gürcistan ve Rusya’da bioenerji üzerine aldığı eğitimlerle Sara, MS ve felçli hastalara da şifa oluyor.

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Artvinliyim, Artvin Yusufeli’nde doğmuşum. Adım Sevim Dalkılıç. Alanya’da resmi belgeli medyumluk yaptım.  Umreye gittikten sonra el sanatlarına yöneldim. Annem de el sanatları öğretmeniydi. Karadeniz yöresine ait ait tüm el sanatlarını yapıp bir çok yerinde satışa sunuyorum. Dört çocuk annesiyim. Üçüzlerim,  bir de kızım var. Üçüzlerim Gürcistan Tiflis’te okuyor. Kızım şu an Kıbrıs’ı kazandı. Burada sokak hayvanlarına bakıyorum, engelli çocuklar için elimden geleni yapıyorum. Aktif olmaya çalışıyorum. Elimde 29 tane el sanatları yani el becerisi var.

-Neler yapıyorsunuz?

Goblen, üç Boyutlu dokuma resimleri, Karadeniz mekik, iğne 40 yama, iğne oyaları, hasır işi, Rahibe işi, El sanatlarından hemen hemen her şey. Abiye kıyafetlerin üzerine döküm sanatı, işlemenin her türlüsünü biliyorum. Kanaviçe çeşitleri olsun, geniş tablama olsun, mozaik olsun, Erzincan işi olsun. Bunların hepsi döküm sanatına giriyor. Oymacılık işinde en usta kişilere eşdeğer yapabilirim. Tahta oymacılığını çok seviyorum. Aynı zamanda hayvanları çok sevdiğimden hayvan figürlerini çok seviyorum. 

-Alanya’ya sizi getiren neden neydi, gelmeye nasıl karar verdiniz?

Artvin’den 2001 yılında oğlumun sağlık sorunu nedeniyle geldim. Akdeniz Üniversitesi’nde ameliyat ettirdim ama 15 yaşındaki oğlumu kaybettim. Kendimden böbrek, ilik nakli, doku nakli, dalak nakli yaptık ama aynı gün oğlumu kaybettim. Lösemi ve doku kanserinden oğlumu kaybettim. 

-Medyumluğa o dönemde mi başladınız?

Çocukluğumdan beri vardı. Beş yaşından beri yaptığım bir iş. Her ne kadar vergini ödesen de sokakta “Aaa falcı geçiyor” denmesi beni üzüyordu. Birazda insan yoruluyor. Yorulduğumu hissettim ve el sanatlarına başladım. Sipariş üzerine bizim Karadeniz’e ait Laz Böreği, mıhlama yaptım. Kendi evimde  65’in üzerinde reçel yapıp satıyorum. 46 yaşındayım 5 yaşından beri fal bakıyorum. Bu Allah’ın verdiği bir hissiyat. Tarot ile birleştirdim. Ama en güzeli yıldıznamedir. Yıldızname asla şaşmaz. Senin neyin var, neyin yok söyleyebiliyorsun.  

-Ürünlerinizi nerede satışa sunuyorsunuz?

Belediyeden, Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel’den Sanat Sokağı’ndan bir yer talep ettim. Çünkü, dört tane üniversite öğrencisi okutuyorum. Ama olmadı. Olmayınca da taşıma suyla değirmen dönmüyor. Ben kendi ayaklarım üzerinde durmak istiyorum. Kimseden sadaka istemiyorum. El sanatlarımı sergileyip, satış yapabileceğim bir yer istiyorum. Sanat Sokağı’nda olabilir. Alanyum AVM’de küçük bir yer olabilir. Annem el sanatları, babamda emekli polis olduğundan maaştan dolayı herhangi bir yardım alamıyorum. Ama bin lira ile dört çocuğu okutamıyorum. Belediye Başkanımızdan tek bir isteğim var. Dört çocuğumu okutabilmek için. Dükkan tutamıyorum, çünkü kiralar çok yüksek. Sanat Sokağı’nda yaptığım el sanatlarını sergileyip, satmak ve çocuklarımı okutmak istiyorum.

-Kırık, çıkık ve fıtıkları bioenerji ile tedavi ettiğiniz söyleniyor. 

Evet, astrolog ve bioenerji uzmanıyım aynı zamanda. Bunun için bir merkez düşünmedim. Çünkü sorunu olan insanlar beni bir şekilde buluyor. Her türlü kırık, çıkık, bel ve boyun fıtığına bakıyorum. Sara hastalarına bakıyorum. Bunlar için mekanik taşlarla tedavi edebiliyorum. Zaten elimde bioenerji olduğundan yer, mekan ve zaman ayrımı olmadan yapabiliyorum. Açık havada bile yapabiliyorum. İnsanlar artık rahatlamak istiyor, beynini boşaltmak istiyor. Hele ki günümüzde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle insanlarımız stres içinde yaşıyorlar. 

-Bu konularda eğitim aldınız mı?

Lise mezunuyum ama eğitim olarak Gürcistan ve Rusya’da eğitim aldım. Kırık, çıkık ve bel-boyun fıtığını öğrendiğim bazı farklı tekniklerle tedavi edebiliyorum. 15 yıl Alanya’da uzman olarak bioenerji alanında çalıştım.  

-Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu güne kadar şerefim ve namusun ile dört çocuğumu okutmaya çalışıyorum. Dört çocuğumda üniversitede okuduğu için çok zorlanıyorum. Ben kimseden sadaka istemiyorum. Hayatım boyunca nice zorluklar yaşadım ama kimseden sadaka istemedim. Allah’ta muhtaç etmesin. El emeğimle ekmeğimi taştan çıkarırım. Sadece yetkililerden bana bir yer göstermelerini rica ediyorum.

Sevim Dalkılıç'a nasıl ulaşabilirsiniz: 0537 392 76 56