Türk-Rus ilişkilerine büyük önem verdiklerini belirten ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “İki ülke halkları arasındaki derin tarihsel bağlar o kadar güçlü ki yaşanan her türlü askeri ve siyasi krize karşın bu dostluğun bozulması mümkün görünmüyor. Bu bağlarımız yaşanan krizlerden daha güçlü çıkmamızı sağlayacaktır. Bunun için de hepimize görevler düşüyor. Bu tür toplantılar da birer fırsattır. Gelin el birliği içinde Türkiye ve Rusya dostluğuna elimizden gelen katkıyı yapalım” dedi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN 90 GÜN MÜJDESİ

ALTSO’da gerçekleştirilen toplantıdan önce 23 Nisan 2017 Pazar günü de Rus gazeteciler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Toplantıda, son güncel konular ve iki ülke ilişkileri ele alındı.

Katılımcılarla tek tek selamlaşan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin önemli bir dönüm noktasında bir araya geldiklerini vurguladı. Rusların Türkiye'ye vizesiz şekilde geleceğini aktaran Çavuşoğlu, "Yaklaşık 10 gün önce Alanya'da yaşayan Rus topluluğu ile bir araya gelmiştik. Onların sorunlarını dinledik. Taleplerini aldık. Antalya'daki Rus topluluğu ile de bir araya geldik. Bu toplantıların faydası oluyor. Türkiye'de yaşayan Ruslar ne istiyor. Burada nasıl çözüm bulacağımızı öğrenme fırsatımız oluyor. Ruslar Türkiye'de 60 değil, 90 gün kalmak istiyor. Rusların Türkiye'de 90 gün kalmasını inşallah sağlayacağız” dedi.

Çavuşoğlu bu önemli organizasyonu gerçekleştiren Alanya Ticaret ve Sanayi Odası , Alanya Gazeteciler Cemiyeti , Rus Medya Konseyi ve Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği’ne de teşekkür etti.

Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirilen Dünya Rus Medya Konferansı’nın 2017 ayağı ALTSO, AGC , Rus Medya Konseyi ve Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği işbirliğinde ALTSO’da başladı. 24 Nisan 2017 Pazartesi günü ALTSO Meclis Salonu’nda açılışı gerçekleştirilen konferansa, Dünya Rus Medya Konseyi Genel Başkanı Alexander Klein, Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Musa Taşkın, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, TGF Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim, Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz, Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, ALTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, fahri konsoloslar, oda başkanları ve Rusya ile Rus dili konuşan ülkelerden gelen medya sahipleri ve yöneticileri katıldı.

Konferans öncesinde katılımcılara ALTSO tarafından Alanya’nın tanıtım filmi izletildi.

KAYMAKAM HARPUTLU: “ ALANYA SEVDALISI MEHMET BAŞKANI TEBRİK EDERİM”

Dünya Rus Medya Konferansı’nın Alanya’da düzenlenmesinde büyük emekleri olan ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’e teşekkür eden Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, “Aranızda bulunmaktan büyük onur duyduğumu söylemek istiyorum. Kızılderili atasözü olduğu söylenen ama genel kabul gören bir atasözü var. Fırtına zamanı ağaçların yaprakların bakarsanız sanırsınız ki her şey yerle bir olacak. Ama ağacın köklerine bakarsanız hiçbir şey olmadığını görürsünüz. İki kadim ülkenin ilişkileri de bu ağacın kökleri gibi. Biz iki komşuyuz. Eminim Alanya’yı gezip göreceksiniz. Alanya’nın hangi köşesini gezerseniz, kapıyı çalarsanız sizi misafirperverlikle karşılayacaklar. Lütfen kendinizi evinizde gibi hissedin. Ben bu toplantıyı düzenlemek için büyük çaba gösteren, emek veren Alanya sevdalısı Mehmet Şahin başkanımı tebrik eder, emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

ŞAHİN: “TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Konferansta konuşan ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Tarihi ve kültürel bağları yüzlerce yıla dayanan Türk ve Rus ilişkileri zaman zaman sekteye uğrasa da değişmeyen olan halkların kardeşliği. İki ülke ilişkilerine kim karınca kararınca katkı yaparsa sorunları çok daha kolay aşabiliriz. Türk Rus ilişkilerine önem veriyoruz. Bunun en önemli göstergesi Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu‘nun tüm programlarını iptal edip toplantımıza gelmesi. Rus kökenli vatandaşlarla yıllardır birlikte yaşıyoruz. 79 milletten 28 bin yabancının ev aldığı Alanya tam bir dil din ve ırk başkenti” dedi.

ŞAHİN: “TURİZM, TARIM VE İNŞAAT LOKOMOTİFLERİMİZ”

ALTSO’ya kayıtlı 1000 yabancı sermayeli şirket olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin, “Odamıza üye yabancı sermayeli şirketlerin yaklaşık 200'ü Rus kökenli. Çocuklarınızı Rus okuluna gönderebilirsiniz. Alanya’mızın ticari lokomotifleri turizm, tarım, inşaat ve emlak. Dünyadaki tüm tropik meyveler Alanya’mızda yetişiyor. İnşaatlarımız kaliteli ve Avrupa’daki fiyatların dörtte biri. Uçak krizinden sonra Alanya’mızdaki Rus vatandaşlarla kahvaltıda buluştuk. Bu kahvaltıya Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Onlara Alanya’da gördüklerinizi anlatın dedim. Sağlık spor turizmine ihtiyacımız var. Birçok spor faaliyetlerine ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu dağ bisikleti plaj futbolu ve voleybolu salon hokeyi gibi. Eğitimde çok ileriyiz, iki tane üniversitemiz var" dedi.

DİM: “PROBLEMİMİZ YOK”

Alanya’da Rusların huzur içerisinde yaşadığını belirten TGF Genel Başkan vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim, “Konferansımız bugün başlayacaktı ama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyareti nedeniyle organizasyon bir gün öne alındı. Gerçekten dün akşam Filika’da çok faydalı bir toplantı gerçekleştirdik. Rus dili konuşan meslektaşlarımızla Bakanımız Çavuşoğlu’nu buluşturduk. Toplantıda, soru-cevap yapılmasından dolayı ortadan kalkması anlamında son derece yararlı bir toplantı gerçekleştirdik. Burada sadece Rusya’dan gelen gazeteciler yok. Avrupa’dan Kafkasya ve dünyanın çeşitli coğrafyalarında Rus dilinde yazan ve haber servis eden gazeteciler var. Bu anlamda bize sadece Rusya istikametinde değil, Avrupa ve Kafkasya’nın değişik istikametlerine doğru Alanya’nın imajı ve tanıtımını yapma imkanı sunduğunuz için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

KLEİN: “BİZE GÜÇ VERİYOR”

Dünya Rus Medya Konseyi Genel Başkanı Alexander Klein de, "Geçirdiğimiz süreçte insanlar birbirine samimi davranmaları bana güç veriyor. Bizim kurumumuz çok orijinal. Burada Rusya’dan gelen çok az sayıda gazeteci var. Bu çok büyük bir kurum. 80 ülkeyi kapsıyor. Bu da milyonlarca okuyucu dinleyici demek. Biz çok profesyonel bir kurumuz. Biz hepimiz bugün çok farklı şeyler öğreniyoruz. Bakan Çavuşoğlu bize değerli 2 saatini ayırdığı için çok mutluyuz. Biz burada çok önemli bir görev yapıyoruz. Ruslara ve yerleşik Ruslara bilgi sağlıyoruz" diye konuştu.

ALKÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Pınarbaşı ise "ALKÜ 2 yıl önce kurulan bir üniversite. 8 fakülte ve 5 meslek Yüksekokulu var. Öğrenci sayısı 10 bine yaklaşıyor. 49 ülkeden yaklaşık 200 yabancı öğrenci var. Üniversite uluslararası olsun istiyoruz. ERASMUS gibi programlarla buraya çok daha fazla öğrenci çekmek istiyoruz" dedi. AHEP Üniversitesi Rektörü Prof Dr Mehmet Durdu, Rus gazetecilere AHEP Üniversitesi konusunda önemli bilgiler aktardı. İki ülke ilişkilerini güçlendirmek istediklerini vurgulayan Alanya Rus Eğitim ve KültürDerneği Başkanı Ekaterina Gündüz ise, “Bu konferansı buraya getirebilmek için kapı kapı gezdim. Bu konuda bize ALTSO Başkanı Mehmet Şahin yardımcı oldu. Bize her türlü desteği verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile toplantı yaptık. Bize her şeyin güzel olacağını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkiler düzeldi. Kriz döneminde kaybettiklerimizi geri kazanmayı ümit ediyoruz. Şunu anladık ki diplomasi dilinde ilişkileri geliştirmek gerekiyor" dedi.

Toplantının sonunda Başkan Şahin ve Alanya protokolü Dünya Rus Medya Konseyi Genel Başkanı Alexander Klein’e ipek böceği lifinden yapılmış tablo takdim ederken, Klein de ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’e Ruslara özel cam bardak hediye etti. Başkan Şahin ayrıca, Alanya’nın tanıtım argümanlarının ve Alanya muz ürünlerinin yer aldığı hediyeleri de katılımcılara tek tek takdim etti.