Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği ile ortaklaşa düzenlenen ve Alanya Ticaret Odası (ALTSO)’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen çalıştayın açılışına ev sahibi Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı’nın yanı sıra Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Emre, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, ALKÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç Dr. Yavuz Uysal, Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çalıştaya katılmak üzere Rusya ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler katıldı.

“MEMLEKETİME HOŞGELDİNİZ!”

ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonunda açılışı gerçekleştirilen ve üç gün devam edecek olan çalıştayda “15 senedir Alanya’da yaşıyorum ve artık burası da benim bir memleketim sayılır. Memleketime hoş geldiniz...” diyerek konuşmasına başlayan Alanya Rusya Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz, altı ay önce böyle bir çalıştay düzenlemek fikriyle ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ile görüştüklerini, Rektör Pınarbaşı’nın bunu içtenlikle kabul ettiğini söyledi. Gündüz: "Bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektör Pınarbaşı olmak üzere ALKÜ çalışanlarına, personeline ve desteği olan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum." diye konuştu. Konuşmasının ardından Ekaterina Gündüz, çalıştayın açılışına katılamayan Rusya'nın Antalya Başkonsolosu İvan Stepanov’un mesajını salondakiler ile paylaştı.

TÜRKİYE- RUSYA İLİŞKİLERİNE ALKÜ’DEN DESTEK

Ardından ev sahibi olarak söz alan ve“Türkiye ve Rusya’nın Geçmişi, Bugünü ve Geleceği; Turizm ve Ticarette İkili İlişkilerin Sürekliliği” konusunu üç gün boyunca enine boyuna konuşacağımız çalıştayımıza, Alanyamıza ve Üniversitemize hoş geldiniz…” diyerek sözlerine başlayan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ve sürekliliğinin akademik anlamda ele alındığı konferansını Alanya’da ilk defa gerçekleştirmenin sevinç ve gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Rektör Pınarbaşı; “İki komşu ülke olan Türkiye ve Rusya tarih boyunca her zaman yakın ilişkiler içinde olmuştur. Biz de Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) olarak bu ilişkilerin geliştirilmesi ve sürekli hale getirilmesi için böyle bir çalıştayla bu ilişkilere katkı sunmayı hedefledik. Üç gün boyunca, Petrozavodsk Devlet Üniversitesi,  Rus Devlet Adalet Üniversitesi, Sankt-Petersburg Üniversitesi, Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanlığı Kamu Hizmetleri Üniversitesi, Rusya Başkanlığı Halk Ekonomisi Rus Akademisi,  gibi üniversitelerin yanı sıra kendi üniversitemiz dışında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi gibi üniversitelerden de akademisyenler sunumlarıyla konferansımıza katkıda bulunacaklar. Ayrıca Üniversitemizin kuruluşunu sağlayan ve her zaman yanımızda olan Alanya'lı Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da kapanış galasında bizlerle birlikte olacak.” dedi.

“35 BİNİ AŞKIN YENİ ALANYALI MÜLK ALDI”

Çalıştayın gerçekleştirilmesinde sponsorluk desteğinde bulunarak Türk-Rus Çalıştayına önemli katkı sağlayan ALTSO Başkanı Mehmet Şahin de konuşmasında organizasyonda emeği geçen başta Rektör Pınarbaşı olmak üzere ALKÜ çalışanlarına ve Ekaterina Gündüz’e teşekkür ederek, Alanya’da yaşayan yerleşik yabancılar hakkında bilgiler verdi. Şahin; "Alanya bugünkü haliyle sadece kökleri Alanya’da olanların değil, Yeni Alanyalılar olarak nitelendirdiğimiz yabancı uyruklu dostlarımızın da memleketi olmuştur. 79 Ülkeden 35 bini aşkın yabancı uyruklu vatandaşların mülk aldığı Alanya'mız bu yönü ile tam bir din, dil ve ırk başkenti haline gelmiştir.” diye konuştu.

"TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ AĞAÇ KÖKÜ GİBİ SAĞLAMDIR"

Şahin’in ardından konuşmalarını gerçekleştiren Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, Alanya Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Emre ile Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu da böylesine önemli bir çalıştayın Alanya’da düzenlenmesinden dolayı duydukları memnuniyetlerini ifade ederek bu organizasyonda başta ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı olmak üzere emeği geçen ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’e ve Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz’e teşekkür ettiler ve çalıştayda bulunacak olan katılımcılara başarılar dilediler.

Kaymakam Harputlu: "Bir kızılderili deyişi vardır: Sert rüzgarlarda ağaçların yaprakları yerinden çıkacak gibi sallanır. Ama ağaç kökleri sapasağlam durur. Türk-Rus ilişkileri de ağacın kökleri gibi sağlamdır" dedi. Konuşmaların ardından Petrozavodsk Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gvozdeva Marina Stanislavovna “Rus Yükseköğretimi ve Türkiye ile İşbirliği Yolları” konulu konferansını gerçekleştirdi.