Ramazan döneminde normal günlük alınması gereken enerji ve besin öğelerinin oranları değişmemektedir. Ancak beslenme düzeni değiştiği için bireylerde yanlış beslenmeye bağlı olarak kilo alımı ve sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Doğru beslenme ile hem sağlık kalitesi artar hem kilo vermeye devam edilir. Yapılan en çok hatalar şunlardır:

SAHURA KALKMAMAK

Normal bir günde kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün beslenirken Ramazan’da iki öğüne düşmektedir.  Üstüne sahura kalkmadığınız zaman günde 1 ana öğüne düşmektedir. Tek öğünde tüm enerji ihtiyacını karşılamak midenizin rahatsızlarını tetikleyecektir. Ayrıca kan şekerinizin dengesini bozacaktır. Bu yüzden gece kalkıp hafif yiyecekler tüketilmelidir.

YÜKSEK KARBONHİDRATLI BESLENMEK

Özellikle un, şeker gibi basit karbonhidrat içeren gıdalar hipoglisemi ve hiperglisemi risklerini arttırmaktadır. Bu da bireylerin insülin direncini arttırarak, karın bölgesi yağlanmasına sebep olacaktır. Bu durum, sağlıklı insanlarda bile problemlere neden olabilirken özellikle kalp ve tansiyon hastalığı olanlarda ritim bozukluğu ve kalp krizi gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. İftar ve sahurda ağır kızartma, yağlı yiyecek, kavurma, pilav, beyaz ekmek, pişi gibi hamur işleri gibi yiyeceklerden uzak durunuz.

AZ SU İÇMEK

İnsan vücudunun; beyninin %75’i, kanının % 92’si, kaslarının %75’i ve kemiklerinin %22’sinin sudan oluştuğunu göz önünde bulundurursak metabolizmanın en önemli ihtiyacının su olduğunu anlayabiliriz. Ortalama 2.5 litre suyu tüketemeyen bireylerde yorgunluk, sindirim bozuklukları, böbrek problemleri, kabızlık, eklem ağrıları ve metabolik hızın düşmesine bağlı olarak kilo artışı olmaktadır.

SU YERİNE ÇAY, KAHVE, GAZLI İÇECEKLER TÜKETMEK

Su yerine kahve ve çay tüketmek vücuttan su atımını hızlandırır. Meyve suyu ve gazlı içecekleri tüketmek içerdikleri şeker oranından dolayı, kan şekerini olumsuz etkilemektedirler.İlk seçenek mutlaka su tüketmek olmalıdır. İkinci seçenek olarak da sahurda süt, iftarda ayran tercih edebilir. Özellikle sahurda ılık tarçınlı bir süt insülin direncini olumlu yönde etkileyerek, gün içerisindeki kan şekeri seviyelerini dengede tutacaktır. Sıvı ihtiyacını gidermek için çorba, şekersiz komposto, hoşaf, maden suyu içilebilir.

AŞIRI YAĞ VE TUZ TÜKETMEK

Sahurda yapılan yanlışlardan biri de, çok tuzlu ve yağlı beslenmektir. Fazla tuz vücutta su tutacağından ödeme neden olur. Aynı zamanda susama hissini de arttırır. Bu da gün boyu oruç tutan bireylere zor anlar yaşatabilir. Ayrıca yüksek tansiyonu olan bireylerin özellikle tükettikleri tuz miktarına çok dikkat etmeleri gerekir. Yağlı besinler de susama hissini arttırdığı gibi kilolu bireylerin daha fazla kilo almasına sebebiyet verir. Ayrıca yağlı besinler kalp damar sağlığını etkilediğinden dolayı sahurda tüketilip yatıldıktan sonra hazımsızlık şikayetini arttırır. Kan yağlarını da yükseltebileceği gibi kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.

İFTAR SONRASI MEYVE YERİNE ŞERBETLİ TATLI YEMEK

Ramazanda iftar sonrasına baklava, kadayıf, lokma, tulumba gibi tatlılar besin değeri düşük kalorisi yüksek yiyeceklerdir. Bu tatlılar yerine dondurma ara sıra sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir. 

POSADAN AZ BESLENMEK

Tam buğday ekmeği,yulaf ezmesi, kurubaklagil, sebze ve meyveler gibi lifli besinler de kan şekerinin daha yavaş yükselmesine sebep olduğu için mutlaka menünüzde yer almalıdır. Ayrıca mide boşalmasını geciktirdiği için daha uzun süre tok tutacaktır.

Basit karbonhidratlı besinlerin posa içeriği düşük olduğundan, bağırsak hareketlerini yavaşlatmaktadır. Bu da bireylerde kabızlık durumunu arttırmaktadır.

ÇOK HIZLI YEMEK YEMEK

Beyindeki tokluk merkezi 20 dakikada uyarılır. Yavaş yenildiği takdirde daha az yemekle doymak mümkün olur. Çiğneme ile birlikte kolesistokinin hormonu salınımı artar, midenin boşalması yavaşlar, tokluk hissi oluşur. Sonucunda besin alımı ve obezite riski azalır. Hızlı yenildiği takdirde ise reflü, gastrit, gaz, şişkinlik, hazımsızlık, yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlanmaktadır. Yavaş yavaş, iyi çiğneyiniz.