Türk teknoloji şirketi Peak Games, kart ve okey oyunları stüdyosunun devredilmesine yönelik ABD'li oyun şirketi Zynga ile 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Devir kapsamında Peak Games'in anlaşmaya konu olan stüdyosunun geliştirdiği oyunlar ve personel Zynga'ya geçecek. Temmuz ayından bu yana devam eden görüşmeler sonrası devir işlemi tamamlandı. ABD'li şirket Türkiye'de ofis açacak.

Peak Games Strateji Direktörü Ömer İnönü devir ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, ABD pazarında en büyük 10 oyuncudan biri olduklarını söyleyerek hayata geçirdikleri Toy Blast'ın şu an ABD'nin en fazla gelir yaratan 10 oyunundan biri olduğunu ve Peak Games'in küresel ölçekte en hızlı büyüyen Türk teknoloji şirketi olduğunu iddia etti.

"Hisse satışı değil, devir işlemi"

Söz konusu anlaşmanın bir hisse satışı olmadığının altını çizen Ömer İnönü, "Bu anlaşma, şirketimizin kart ve okey oyunlarını geliştiren stüdyosunu ve o stüdyo tarafından geliştirilen oyunları kapsayan bir devir işlemi. Anlaşmaya konu olan stüdyomuzun geliştirdiği oyunlar arasında, Amerika'nın en büyük kart oyunlarından Spades Plus ve Gin Rummy Plus'ın yanı sıra Türkiye'nin en büyük oyunu 101 Okey Plus gibi oyunlar bulunuyor. Peak Games, tüm dünyadan on milyonlarca kişinin severek oynadığı Toy Blast ve Toon Blast'i geliştiren ve ilerleten tüm takımları ile yoluna kesintisiz devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Firma cirosunun yüzde 99’unu yurtdışından elde ediyor. Bunun yüzde 70’lik kısmını ABD’deki gelirleri oluşturuyor. Dünya genelinde 500 milyondan fazla kişinin mobil cihazında ürünlerinden en az biri bulunuyor.

Rakamlarla Peak Games

• Yüzde 99’unu yurtdışından elde ettiği cirosunun yüzde 70’lik kısmını ABD’deki gelirleri oluşturuyor. 

• Dünya genelinde 500 milyondan fazla kişinin mobil cihazında ürünlerinden en az biri bulunuyor.

• Gelir ve kullanıcı bazında mobil oyun pazarında ABD’de ilk 10’da yer alıyor.

•  Dünya genelinde mobil oyun pazarı büyüklüğü (2017): 46 milyar ABD Doları

• ABD mobil oyun pazarı büyüklüğü (2016): 10 milyar ABD Doları

• ABD mobil oyun pazarı büyüklüğü tahmini (2017): 13 milyar ABD Doları

HASBRO İLE ANLAŞMIŞLARDI

Hatırlatmak gerekirse geçtiğimiz aylarda Peak Games‘in Hasbro ile arasındaki telif davası çözümlenmiş ve taraflar karşılıklı anlaşmaya varmıştı. Hasbro kendi oyununu yayından kaldırmış ancak anlaşmanın detayları paylaşılmamıştı.

Peak Games‘in yatırımcıları arasında Hummingbird Ventures ve Earlybird Venture Capital gibi tanıdık yatırım şirketleri bulunuyor ancak bu satın alma sonrasında bu yatırımcıların çıkış yapıp yapmadığını henüz bilmiyoruz.
Bu sabah Peak Games'in konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlemesini bekliyoruz ve alacağımız tüm bilgileri sizlerle paylaşamaya çalışacağız.