Berker Pakna-Özel Haber

Alanya halkının ekonomisini ve alım gücünü en iyi gözler önüne seren yerlerden olan Cuma Pazarı esnafı adeta kan ağlıyor. Hem alıcılar hem de tezgah sahibi satıcılar fiyatların yüksek oluşundan yakınıyor. Alım gücünün oldukça düştüğünü belirten esnaf ve halk, “Eğer havalar böyle soğuk gitmye devam eder ve fiyatlar düşmezse evimize ekmek götüremeyeceğiz” diyorlar.

‘YEVMİYEMİ BAZEN EKSİK ALIYORUM’

Pazar tezgahında eleman olarak çalışan Hüseyin Yiğit, “Ben, burada çalışanım tabi ki patron daha iyi bilir ama gördüğüm, bildiğim kadarıyla pazarda inanılmaz bir fiyat artışı var. Bu da soğuk hava şartlarından kaynaklanıyor. Vatandaşa yansıyan yüksek ücret, bize de müşteri azlığı olarak yansıyor. Geçen seneye göre satışlarımız oldukça düştü. Hem biz hem de müşterilerimiz ekonomik olarak zorlanıyoruz. Bazı haftalar da yevmiyemi bile eksik almak zorunda kalıyorum” diye konuştu.

‘ŞÜKRETMEK ZORUNDAYIZ’

Yıllardır pazarcılık yapan ve Cuma pazarının en eski tezgah sahiplerinden olan Kerim Yalçın, “Şu anda hava şartlarının zorluğundan kaynaklı fiyatlarda artış var. Don olayları oldu. Yollar da biraz kapanınca, hava şartlarının kötü gitmesinden, fiyat yükseldi. Rekabet başladı. Elinde malı olan bile, az döker hale geldi. Bu da fiyatların artmasına neden oldu. Onun dışında muzda biraz hareket oldu. Bu fiyat artışı bize ve müşteriye olumsuz yansısa da üreticinin yüzü güldürdü. Köylü kardeşlerimiz, kimyasal firmalar para kazandı. Elinde malı olan üretici, şimdi bu ürünleri değerlendiriyor. Fiyat artışı kış sezonundan kaynaklanıyor. İşlerimiz iyi de değil, kötü de. Allah’ımıza şükrediyoruz. Kendi yağımızda kavruluyoruz. Bizim durumumuz müşterilerimize göre daha iyi denilebilir” dedi.

‘EVİMİZİ GEÇİNDİRMEK ZORUNDAYIZ’

Gelecek seçimde Halciler Derneği Başkan Adayı olacağını da ifade eden İsmail Karakuş pazarcı ve tüketicinin dertlerine değinerek, “Pazarda bir şey yok. Alanya pazarı genel olarak, sert geçen kıştan, hava şartları muhalefetlerinden etkilendi. İkinci sırada tabi ki ekonomik kriz var. Ekonomik krizden tüketici daha çok etkilendi. Kış sezonunun, kötü hava şartlarının üzerine ekonomik kriz de eklenince, fiyatlar tabi ki arttı. Önceki haftalara göre şu an fiyatlar bir ikişer lira düştü. Önümüzdeki haftalarda daha da düşecek gibi görünüyor. Geçen yıllara göre bu yıl tabi ki pahalı. Gazipaşa’da fasulyenin hal fiyatı 16 lira. Bir de pazarcı yüzde koyunca tabi ki fiyatlar artıyor. Bu kar oranını pazarcı koymak zorunda. Yer kirası, vergi falan derken o da devlete para ödüyor. Bu yüzden tabi ki tüketicilere yansıması büyük oluyor. Bu yüzden pazarlarda tüketici oranı azalıyor. Aslında sıkıntı, pazarda tüketici az olunca, pazarcıların da aldığı, elinde ki mallarının çoğu kalıyor. Pazarcılar mecburen fiyatlara zam koyuyor. Onlar da evlerini geçindirmenin peşinde koşuyor. Sıkıntının analizi bu” dedi.