Bir kimsenin üzerine orucunun farz olması veya tuttuğu bir orucun sahih olması için;

1) Önce o kimsenin İslâm ile şeref bulmuş olması gerekir. Oruç bir ibadettir. İbadetler Allah rızası için yapılır ve eda eden kişi sevaba, mükâfata erer. Allah rızası ve sevap ise gerçek iman sahibi için geçerlidir. Müslüman olmayan bir kimse de birinci derecede îman nûruna ermekle sorumludur. İmanla şeref bulmayan bir kimse, ibadetinin mükâfatını elde edemez.

2) Akıl sahibi olmalıdır. Şüphesiz Rabbimiz, akıl nimeti bahşettiklerini sorumlu tutar. Ne yaptığının şuurunda, idrakinde olmayanları değil.

3) Ergenlik çağına girmiş olmalıdır. Ergenlik çağına ulaşmamış bir çocuk henüz filizlenme, gelişme, idrak ve iradesini güçlendirme, olgunlaştırma devrelerini yaşamaktadır. Henüz bütünüyle sorumluluk alacak çağda değildir. Ancak temyiz çağına ulaşarak aklı birçok gerçeklere eren bir çocuk, oruç tuttuğunda tuttuğu bu oruç, bu nafile oruç hükmünde sayılacak, hem kendisi, hem de onu yetiştiren ve oruç tutmasına vesile olan anne-babası onun bu ibadetinden sevap kazanacaktır.

4) Oruç tutacak kişi, sıhhatli olmalıdır. Tutuğu oruç, sıhhatine zarar vermemeli, bedenî iyileşmesine mani olmamalıdır. Böyle bir kişi, sıhhat bulduğunda oruçlarını kaza etmeli; hastalığı şifa bulmayacak veya devamlılık gösteren bir hastalık ise fidye vermelidir.

5) Mukim olmalıdır. Dîn-i mübîn evinden uzak diyarlarda yolculu yapan seferî insanlara birçok kolaylık tanımıştır. Seferî oldukları sırada oruçlarını açma konusunda verilen ruhsat da bunlardan biridir. Ancak seferdeki insan, içinde bulunduğu durumu iyi bulur, oruç tutmayı tercih ederse Hanefî Mezhebine göre bu ayrıca kendisine fazîlet kazandıracaktır.

6) Kadınlar hayız ve nifas hallerinden temizlenmiş olmalıdırlar. Onların bu halleri, sıhhatlerine dikkat ve titizlik gösterecekleri bir haldir; ibadete uygun bir hal değildir. Onlar da oruçlarını temizlendiklerinde kaza edeceklerdir.  Oruca başladıktan sonra kan gelmişse uygun olan oruçlarını bozmaları, gün batmadan temizlenmişlerse günün kalan kısmında oruçlu gibi davranmalarıdır. O gün oruçlu sayılmasalar da bu kendilerine ayrıca sevap kazandıracaktır.

RAMAZAN AYI, KAMERİ AYLARDANDIR

Ramazan Ayı, kameri aylardandır. Dolayısıyla hilalin güneşin batışının peşinden batı istikametinde görünüşüyle başlar.  Allah Resulü sallallahu aleyhi vesellem; "Hilali görerek oruca başlayınız, hilali görerek oruç ayına son veriniz" buyurmuştur. Aynı zamanda hilal gözetlemek, ibadetten bir parçadır ve Ümmet-i Muhamed tarafından ihmal edilir hale getirilmesi ciddî bir kusurdur.

Kamerî aylar ya 30 gündür ya da 29 gündür. Hiçbir zaman 28 veya 31 gün olmazlar.

İmsak fecr-i sâdıkın (asıl fecrin) doğuşuyla başlar. Yeme, içmeye imsaktan birkaç dakika önce son verilmesi elbette ihtiyata daha uygundur.

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN HALLER

Oruçlu bir insan misvak, macunsuz fırça kullanabilir. Islak misvak (dolayısıyla da fırça) kullanılmasını mekruh gören âlimlerimiz vardır. İmam Şafiî Hazretleri de öğleden sonra misvak kullanılmasını mekruh görür. Oruçlu bir insanın kan aldırması orucunu bozmaz. Ancak kendisini zayıf düşürecekse mekruh görülmüştür.

Vücut menfezlerinden (gözeneklerinden) giren maddeler oruç bozmaz. Vücuda sürülen zeytinyağı, krem gibi maddeleri derinin emmesi, göze damlatılan damlanın gözden genze açılan menfezden içeri girmesi gibi.
Aşı veya iğne vurdurma orucu bozar. Çünkü kan yolu ile direkt bağ kurar. 

Kendiliğinden zorlayarak gelen bir kusuntu, geri dönmemiş, dışarı çıkmışsa orucu bozmaz.

Az olan kusuntu geri döndüğünde de bozmaz. Ağız dolusu diye ifade edilen çok kusuntu şahıs tarafından geri döndürülürse oruç bozulur. Böyle bir kusuntu kendiliğinden içeri dönse İmam Ebu Yusuf‘a göre yine orucu bozar. İmam Muhammed‘e göre bozmaz.