Türkiye'de kayıtlı olarak ilk defa 1920 yılında muz üretimine başlanan Alanya'da, üretim miktarı önemli oranda arttı. Geçen yıllarda genellikle açık alanda üretim yapan muz üreticileri, son dönemde örtü altına yöneldi. 2010 yılında 750 dekarda 5 bin 250 ton muz üretimi yapılırken, 2015 yılında bu sayı 3 bin 500 dekar alanda 25 bin tona yükseldi. Alanya'da hali hazırda yaklaşık 10 bin 500 dekar alanda 'açık' ve 'örtü altı' olmak üzere yaklaşık 45 bin ton muz üretimi yapılıyor.

MUZ ÜRETİMİMİZ VERİMLİ

Alanya Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Hüseyin Güney, örtü altı üretimde; ısıtma, havalandırma, sulama, gübreleme ve ilaçlamanın kontrollü şekilde yapılabilmesi ve tarımsal girdilerin azalmasını sağlamasının muz üreticisinin örtü altına yönelmesinde etkili olduğunu söyledi. Son dönemde muz üretiminin hızlandığını ve fiyatının üreticinin yüzünü güldürdüğünü aktaran Hüseyin Güney, "Bu sene muz üretimimiz verimli. Olumsuz hava şartlarının bazı bölgeleri etkilemesinden dolayı o bölgelerde rekolte biraz düşük ama örtü altında önceki senelerden biraz daha iyi verim aldık. Muz fiyatları da istikrarlı. Hükümetimizin de desteklemeleri ve uygulamaları ile dışarıdan gelen muza getirilen vergilerden dolayı daha dengeli gidiyor. Şu an önümüzdeki üretim sezonu için hazırlıklarımıza başladık" dedi.

ÜRETİM İHTİYACI

KARŞILAMIYOR

Açık ve örtü altı muz üretiminde 'onarım' olarak tabir edilen dönemde olduklarını anlatan Hüseyin Güney, "Yeni fidan üretimi ve mevcut ağaçların bakım dönemiyle üretim hazırlıklarımıza başladık. Muz üretimi Türkiye'de hızla artıyor. Alanya Muz Üreticiler Birliği olarak muzu örtü altına almayı öneriyoruz. Devlet kredileriyle birlikte bu yıl Alanya'da 1000 dönüme yakın açık muz alanı örtü altı üretime geçti. Alanya ve Gazipaşa'da yılda yaklaşık 80 bin ton muz üretimi gerçekleşiyor. Türkiye üretimi ise 270 bin tonlara ulaştı. Üretimle beraber ülkedeki muz tüketimi de artıyor. Ülkedeki tüketim yaklaşık 600 bin ton olarak tahmin ediliyor. Üretimimiz ne kadar artsa da tüketim de arttığı için aradaki makası kapatmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

İHRACIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Bölgedeki muz üreticilerinden Kerim Yılmaz, şöyle dedi: "Ben 1989 yılından bu yana muz ile avokado üretimi yapıyorum. Şu anda muzun hasat zamanı bitti ve açık muz üretiminde temizlik zamanı geldi. Muzun yılda 15 gün bir onarım zamanı var ve o süreç başladı. Gereken bakımları yaparak ve gübreleme işleminden geçirerek yeni sezona hazırlayacağız. Mart ayı sonuna kadar temizlikleri bitecek. Bizim muzumuzla Anamur'un ürettiği muzlar Türkiye'nin şu anki ihtiyacını karşılamıyor. Biz de boş arazimiz olduğu için üretimimizi biraz daha artırmaya çalışıyoruz. Bölge üreticilerinin de aynı şekilde üretimi artırarak ihraç muzun önüne geçilmesi gerekiyor."

Muz üreticisi Murat Kasımoğlu da muzun temizlik zamanı olduğunu belirterek, muzun katmanlardan oluştuğunu, temizlik zamanında da bu katmanların iş görmez kısmından kurtararak içinde 'enik' olarak tabir edilen kısmına kadar soyarak yeni fidanlar elde edildiğini ve yeni sezonda bu fidanlardan muz üretimi yapıldığını anlattı.