Kültür ve Turizm Bakanlığı, somut olmayan kültürel miras unsurlarının UNESCO aracılığı ile tüm dünyaya tanıtılmasına ve insanlığın ortak mirası olmasına yönelik çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Bu kapsamda hazırlıkları tamamlanarak UNESCO’ya sunulan “Geleneksel Türk Okçuluğu” dosyası; Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gerçekleştirilen UNESCO 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısında Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesine kaydedilerek, insanlığın ortak mirası olarak ilan edildi.

TÜRKİYE, EN ÇOK UNSUR KAYDETTİREN İLK 5 ÜLKE ARASINDA

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan Geleneksel Türk Okçuluğunun dosyası, UNESCO Değerlendirme Organı tarafından örnek dosya olarak gösterilerek, tebrik edildi. 178 ülkenin taraf olduğu UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi kapsamında, Türkiye adına Temsili Listelere kaydedilen unsur sayısı, Geleneksel Türk Okçuluğunun da ilanıyla birlikte, 18’e yükseldi. Türkiye böylelikle Temsili Listelere en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasındaki yerini korudu.

“KARAR MEMNUNİYET VERİCİ”

Alanya’nın ilk okçuluk ve atletizm kulübü olarak 2016 yılında kurulan  Alanya Okçuluk ve Atletizm Kulübü Başkanı Fikret Türkoğlu,  kararın kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Kulüp olarak amaçlarının Türk kültür ve sporuna katkı sağlamak olduğunu belirterek, UNESCO’nun Geleneksel Türk Okçuluğunu Dünya Somut Olmayan Kültürel Miraslar’ı listesine alınmasını  ve insanlığın ortak mirası olarak kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.  

DİZİ VE METE GAZOZ ETKİSİ ÖNEMLİ

Türkoğlu, “Gelenek Türk okçuluğunu ilgi son dönemlerde çekilen dizi filmlerle ve Mete Gazoz’un başarısıyla birlikte hızla arttı. Bu ilginin geçici bir akım olarak kalmaması için kurulan kulüplerin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Okullarda diğer amatör sporlarla birlikte okçuluğunda tanıtılması, çocuklara spor bilincinin aşılanması kulübümüzün temel önceliğidir. Milli Eğitim Müdürlüğü; Kulüplerle ortak çalışmalar yaparak okullarda amatör sporların yaygınlaşmasını desteklemelidir” dedi. 

“TURİZME KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Türkoğlu, “Alanya Belediyemizin okçuluk ve diğer atmalı sporlarla ilgili bir alan  tahsis etmesi   geleneksel okçuluğa  ve amatör sporlara gönül vermiş insanları teşvik edecek, Alanya ve Türk sporuna başarı olarak katkı sağlayabilecektir. Aynı zaman da  okçulukla birlikte geleneksel sporların, Tarihten günümüze kadar gelen Türk oyunlarının ve Eski Türk Kültürünün tanıtımının yapılacağı bu alanlar, gelen yabancı turistlerin ziyaretine açılıp ülke tanıtımına ve turizme de  katkı sağlayabilecektir” dedi. (Hatice Şekerci)