Sunuculuğunu NTV Haber Spikeri Erhan Ertürk ve ATV Kahvaltı Haberleri'nin sevilen yüzü Nihan Günay'ın üstlendiği 22’nci Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması Ödül Töreninin açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan "Genel kamuoyu haber deyince daha çok ekranın ön yüzünü hatırlar, görüntüyü ve haberi hatırlar. O görüntüleri gerektiğinde hayatını ortaya koyarak çekenler, insanlarımızın bilgilenme hak ve özgürlüğüne hizmet eden asıl kahramanlar, bir kameranın arkasında olan sizlersiniz. Haberci için kalem namustur, mikrofon namustur, kamera namustur." sözleriyle haber kameramanlarının üstlendiği rolün önemine dikkat çekti. Bakan Elvan, bu yılki ödüllerin 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminin yapıldığı gece çekilen haber ve haber görüntülerine verildiğini belirterek "O gece bu millet ihanete karşı durdu; Türkiye'ye, demokrasisine, iradesine, devletine ve değerlerine sahip çıktı. Toplumun bütün katmanlarının omuz omuza meydanlara indiği, Batı'da sadece biri olsa onlarca yıl konuşulacak kahramanlık hikayeleri yaşandı. O görüntüleri sizler tespit ettiniz. O tarihin yazılmasında sizin çok büyük emeğiniz var. Ve aynı zamanda medya olarak dik duruşunuzla tarihin bir aktörü oldunuz." dedi. Bakan Elvan "Tüm dünyaya biz o 15 Temmuz gecesi, demokrasinin bu ülke için vazgeçilmez olduğunu gösterdik. Ancak son derece dik bir duruş sergileyen milletimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, özellikle medyamız hak ettiği değeri Batı karşısında alamamıştır." diyerek, demokrasiye gerçek anlamda inanan insanların demokrasiye her daim sahip çıkmasını dilediğini belirtti.   

22. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananları  an be an kaydeden kameramanlar için özel kategori oluşturulduğunu söyleyen Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel, "Haber kameramanları görsel tarih yazarlarıdır. 15 Temmuz'un kritik noktalarında gözlerini kırpmadan olanı biteni kaydedip, gelecek nesillere görsel bir arşiv olarak aktarılmasını sağladılar." dedi. Polatel, BYEGM'nin tüm sektör çalışanlarına, referandum süreci dahil, görevlerini yaparken işlerini kolaylaştırmak adına verdiği destek için Genel Müdür Mehmet Akarca'ya teşekkür etti.

Polatel'in ardından kürsüye çıkan BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca da konuşmasına, 15 Temmuz hain darbe girişiminde medyanın görevini üstün bir başarı ile yerine getirdiğini ifade ederek başladı ve "O gece hiçbir şeyden korkmadan, hiçbir şeyden çekinmeden, hiçbir şeyden etkilenmeden, Türk halkının şanlı demokrasi mücadelesine, kendi mesleğimiz doğrultusunda katkıda bulunmak için görevlerimizin başındaydık. Çok kutsal bir görevin mensuplarıyız. Kameramanlık bizim mesleğin en önemli noktalarından, çünkü gördüysen inanırsın. Kameramanlarımız bizim gören gözlerimiz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim