Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) 2020 Yılı Birinci Dönem Kişisel Gelişim seminerlerinin ilki başladı. ALTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Nöro Pazarlama’ konulu seminere oda başkanı Mehmet Şahin, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Tunahan Kasapoğlu, ALTSO Yönetim Kurulu üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Şahin, Suriye’nin İdlib kentinde şehit düşen askerler nedeniyle acılarının büyük olduğunu söyledi. Şahin, “Sözün bittiği yerdeyiz. Ülkemin başı sağ olsun. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Ailelerine ve yakınlarına Rabbim sabırlar versin” dedi.
“20 YIL SONRA TEK BOYNUZLARI GÖRECEĞİZ”
Şahin’in ardından konuşan Stratejik Yönetim Danışmanı ve Dünya Gazetesi yazarı Erkin Şahinöz de, “Hakikaten bir kırılma anındayız. ABD ile Çin arasında yaşanan kur savaşları, ticari savaş falan değil. Şu an farklı bir dönemden geçiyoruz. Yaşadığımız aslında Pasifik havzasıyla Atlantik havzasının hegemonya savaşı. Bu hegemonya savaşı içerisinde birçok teknolojik dönüşüm de hayatımıza girdi. Blok zincir, kripto paralar, 4.0 Turizm, 4.0 Endüstri vesaire. Paylaşım ekonomisi diye yeni kavramlar ortaya çıktı. Mekansız ekonomi, dijital pazarlama, nöro pazarlama. Ekim 1997’de dünyanın en değerli şirketleri listesinde en tepede General Electric adlı sanayi şirketi var. Aşağılarda Exxon Mobil gibi bir petrol şirketi, Coca Cola, Toyota gibi şirketler var. 2007-2008’de Çinli şirketler bir anda devreye giriyor. 2019 yılının sonunda alemin kralı Apple zirveye yerleşiyor. İlk 5 sıradaki şirketlerde Amazon, Google, Apple, Microsoft yer alıyor. Bunların hiçbirisi sanayi, petrol şirketi değil. Bu bugün. 20 yıl sonra ne göreceğiz? 20 yıl sonra göreceğimiz bugün tek boynuz dediklerimiz. Tek boyunuz aslında mitolojide geçer. Aslında kanı içildiğinde insanı ölümsüzleştirdiğine inanılan tek boynuzlu uçan at. Finans piyasalarında ne anlama geliyor? Değeri 1 milyar dolardan büyük girişim şirketlerine deniyor. Listenin ikinci sırasında UBER var. Kovaladık değil mi? UBER ne ya? UBER’in bilançosunda taksi yok. UBER dünyanın en büyük taksi hizmeti sağlayıcısı ama kendi bilançosunda taksi yok. Ortada bir platform var. Platformun bir tarafında taksi hizmeti sağlayanlar, diğer tarafında taksi hizmeti almak isteyenler var. Birkaç satırlık bir yazılım ve dünyanın ikinci en büyük girişim sermayesi. Değeri 72 milyar dolar. Bizim ülkemiz 750 milyar dolar. Bu ülkenin onda biri kadar bir girişim sermayesini konuşuyoruz. Bunlar alıştığınız şirketlerden değiller” dedi.
“BİLİM DÜNYASININ SÖYLEDİKLERİ ALT ÜST OLDU”
Einstein’den örnek veren Şahinöz, “1942’de Einstein sınav yapacak. Soruları hazırlıyor. Asistanından bunları öğrencilere dağıtmasını istiyor. Asistan bunların geçen yıl aynı sınıfa dağıtılan sorular olduğunu söylüyor. Asistan itiraz edince Einstein, ‘Sorular aynı. Cevaplar değişir’ diyor. 1940’larda cevaplar bir senede değişiyordu. Bugün 3 ay, hatta 3 günde bir değişiyor. İnsanlık adına ne olduysa, ne yapıldıysa son 250 yıldır var. Ne oldu? Hayatımıza 1.0 geldi. Kas gücünün yanına makine ekledik. 2.0 dediler, fişe taktık, seri üretim başladı. 3.0 dediler, hayatımıza elektronik girdi. Fabrikalarda otomasyona geçtik. Bugün 4.0 sürecindeyiz. Ülke olarak 4.0’ı kaçırmamamız gerekiyor. Şu anda bili dünyası çok farklı ilerliyor. Bir taraftan insan beynin içine girdiler. Bir taraftan da dünya yapay zekada ilerliyor.  2002 yılına kadar bilim dünyasının bize söylediği ne kadar şey varsa hepsi alt üst oldu. İkna etme, evet dedirtme teknikleri tamamen değişti. Bu kapitalizm, hele hele o neo liberalizmle taçlandırılmış kapitalizm bize modernizasyon şapkası adı altında bir tek konuda uzmanlaşmamızı istedi. O da dikey model. Dikey modelden kastım şu. Bir şeyi çok iyi yap ama o kadar dediler. O model artık bitti. Bir konuda artık çok iyi olmak yetmiyor. Sonra bize yatay model dediler. Her şeyden biraz bil dediler. O sistem de bitti. Artık bugün emekleyebilmek, şirketlerimizin ortalama ömrünü 12 yılda 50 yıla çıkarabilmek istiyorsak hepimizin T Model dediğimiz yapılanmaya bir an önce geçmemiz lazım. T Model, bir konuda uzmanlaş ama her şeyden de biraz bilmeyi içeriyor. Bugün ben turizmdeyim, sanayideyim, ben şununla ilgilenemem deme şansınız yok. Sanayici de turizmci de hizmet sektörü de yapay zekayı kullanmak zorunda. Bütün sektörler veri analizini yapmak zorunda. Bütün sektörler nesnelerin internetini kullanmak zorunda. Hepimiz nöro pazarlamanın ne olduğunu, hayatımızı nasıl etkilediğini bilmek zorundayız. Bunları uygulamaya almak zorundayız” diye konuştu.
“NUTELLA FINDIĞIMIZDAN 13,5 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR”
Türkiye’nin ürettiği ürünlerin farklı ülkelerce değer katılarak sunulduğunu aktaran Şahinöz, “Çok değişik atasözlerimiz var. Birisi İbn-i Haldun’a atfediliyor: ‘Coğrafya kaderdir.’ Türkiye’nin kaderi fındık. Dünyada fındık üretiminin üçte ikisi bizde yapılıyor. Yıllık ihracatımız 1.7 milyar dolar. Az. Fındığı fındık olarak sattık. Ferrero şirketinin fındığı yok ama markası var. Fındığı yok ama bir yılda 13,5 milyar ciro elde ediyor. Biz fındığı somut fındık olarak satarken fındığı soyutlaştırmış, içine inovasyon koymuş. Bu sadece fındıkta değil. Dünyanın en güzel peyniri Kars peyniri. Bu coğrafyadan çıkıyor. Kilosu 29 dolara satılıyor ama Fransızı alıyor, onu şarap tabağına koyuyor. 29 dolara satıyor. Bu coğrafya kiraz cenneti. Dünyada en çok kiraz üretilen ülkelerden biri ama gel gör ki 9 lira. Japonlar Sakura Festivali yapıyor. Kiraz satmıyorlar. Onlar kiraza getiriyor. Milyonlarca insan Sakura tünelinden geçebilmek her sene Japonya’ya gidip milyarlarca dolar para harcıyor” ifadelerini kullandı.
“ARTIK KİLON NE KADAR AZSA O KADAR KIYMETLİSİN”
Turizm konusuna da değinen Şahinöz, “Turizm geçen sene çok iyiydi. Uçaktan inen ayakları sayarsanız rekor ama kişi başına turistin harcamasına bakarsak sıkıntı var. Niye böyle? 650 dolara niye düşürdük? Las Vegas, Nevada eyaletinin Mojabe Çölü’nde bir yapay şehir. Bir günahlar şehri. Vegas dünyanın kişi başı en büyük harcaması olan günahı satıyor. Kişi başı harcama 6500 dolar. Peki ihracatımızın durumu ne? İhracatımızın kilo satış fiyatı 1.2 dolar. Rakiplerimiz Brezilya, Arjantin, 1 kiloyu 4,5 dolara satıyor. Mercedes’in kilosu 40 dolar. Bu iş artık bitti. Otomotiv işi bitti. Elon Musk diyor ki, ‘Siz sanıyorsunuz ki ben otomobille uğraşıyorum. Ben otomobilin içindeki bataryaya bakıyorum’ diyor.  ıPhone 188 gram ama 1500 dolara satılıyor. Yani bir kilosu 7500 dolar. Viagra bir kilosu 75 bin dolar. Peki Google? Kilosu yok. Artık kilon ne kadar azsa o kadar kıymetlisin. Ne kadar soyutsan o kadar kıymetlisin. Coğrafya kaderdir diyenlere petrol olsaydı yedi düvele meydan okurduk diyenlere bakın. Güney Afrika dünyanın doğal kaynak açısından en zengin bölgesi ama sürünüyor. Doğal kaynak laneti diye bir kavram var. Doğal kaynak zengini ülkelere bakın. Suudi Arabistan, Venezüella, İran, Kuveyt yerlerde sürünüyor. Bir de kaynak fakiri olan ülkeler var. Singapur, Hong Kong, Güney Kore hepsi almış başını gitmiş. Bu iş demek ki doğal kaynakla olmuyor. Önemli olan o somutun üzerine koyabildiğiniz yazılım” dedi. 
“İNSAN BEYNİNİ İŞGAL EDİYORLAR”
Üretimden kas gücünün çıkarıldığını söyleyen Şahinöz, “Onlara göre insan hata yapıyor. Fire oranı yüksek. Instagram’dan fotoğraflara bakıyor. Sigara içiyor. Özlük hakkında şikayet ediyor. Az çalışıyor. Çıkaralım diyorlar. 4.0 bu işte. Aracıyı da aradan çıkaralım diyorlar. Booking.com örneğin yüzde 30 otelden para alıyor. Bunu aradan çıkarma imkanı var mı? Blok zincir, kripto para, paylaşım ekonomisi. İnsan beynini işgal ediyorlar. Bunun da yöntemi nöro pazarlama. Nöro ne? Beyin. Pazarlama ne? Sana ihtiyacın olmadığı halde bir ürünü satma sanatı. Bugün algı yönetiminde bir numara Hollywood. Bundan 5 yıl sonra hangi ürünü tüketmemiz gerektiğini zihnimize işliyor” diye konuştu. 

noro-pazarlamayi-bilmek-zorundayiz.jpg