Diyet yapmalarına rağmen bazı kişiler, kilo vermekte çok zorlanır. Ya kilo veremez ya da çok yavaş verir. Bunun altında yatan birçok sebep olabilir.

İNSÜLİN DİRENCİ

Kilo vermede zorlanan biriyseniz, gece kalkıp yeme alışkanlıklarınız varsa, yemekten sonra yeniden ve çabucak acıkıyorsanız, tatlı krizlerini engelleyemiyor, yemeklerden sonra uyukluyor, yorgun ve terli düşüyorsanız, kilolarınız karın, göbek ve bel çevrenizde birikmişse, sabahları yorgun uyanıyor, sinirli oluyor, acıkınca çarpıntıdan, sabırsızlıktan bitkin düşüyor, hızlı ve çabuk yiyorsanız kilo verememe probleminizin arka planında insülin direnci olması büyük ihtimaldir. İnsülin direnci yıkılmadığı sürece kilo vermek zordur. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra yürüyüş de yapılmalıdır.

TİROİD HORMONU YAVAŞ ÇALIŞIRSA

Kilo veremeyen kişilerin bazılarında da sorun, tiroid hormonu üretimindeki yetersizliktir. Hipotiroidi adı verilen bu durum hemen her yaşta ortaya çıkabiliyor. Kilo verme zorluğu olanların eğer birlikte yorgunluk, cilt kuruluğu, unutkanlık, solukluk, saç dökülmesi, tırnak kırılması, şişkinlik, uyku hali gibi problemler de varsa hipotiroidi ihtimalini göz ardı etmemeleri gerekiyor.

UYKU DÜZENİ YOKSA

Çok uyumak hareketsizlikten dolayı kilo aldırdığı gibi fazla uyumak da kortizol salınımı arttırdığı ve leptin hormonu (tokluk) salınımı azalttığı içi kilo alımına neden olur. Günde 6-8 saat uyumalısınız.

VİTAMİN-MİNERAL EKSİKLİKLİĞİ

Magnezyum, demir, D vitamini eksikliği varsa kilo direnci ortaya çıkabilir. Eğer böyle bir durumunuz varsa doktora mutlaka danışınız.

STRES

Özellikle kadınlarda ortaya çıkan bir durumdur. Kadınlar  uzun süren çok stresli ve gergin dönemlerinde, stres faktörleri ne kadar artar ve stresli günleri ne kadar uzun sürerse o kadar çok kilo alıyorlar! Bunun sebebi stres sırasında kortizol hormonu salgılaması artıyor ve bu da enerjinin görevini yapmasını engelliyor!  Bu stresli günler uzadıkça vücut, yağ depoluyor. Bu sebeple, böyle dönemlerde stresle başa çıkma yollar geliştirmelidir ve kendinize vakit ayırmalısınız.

HAREKETSİZLİK

Kilo direncinin önemli bir nedeninin de aktivite eksikliği olduğunu unutmayınız. Çoğu zaman gereğinden fazla yediğinizden değil de gerektiği kadar aktif bir hayat sürmediğiniz için kilo alırsınız.Araştırmalara göre günlük adım sayınız 5 binin altına düştüğünde ne kadar az yerseniz yiyin, kilo almasanız bile “YAĞLANMANIZ” kaçınılmaz hale geliyor.

İLAÇ

Pek çok ilaç fazla kiloya sebep olabiliyor. Çok yaygın  kullanılan antideprasanlar vücudu hareketsizleştirerek yağlanmaya sebep olabiliyor. Diyabet ilaçlarının da  kilo artışına sebep olduğu biliniyor. Bu yüzden özellikle ilaç kullanan kişilerin tedavi sürelerince mutlaka çok hareketli ve aktif olmaları gerekiyor.