Hani derler ya “3 yanlış bir doğruyu götürür” Bizde bir yanlış, tüm doğruları götürüyor. Şimdi ne alakası var? diyebilirsiniz. Hafta sonu yaşanan jip safari kazasından dolayı bu cümleleri sarf ettim. 

Kaçak bir jip safari aracı elini kolunu sallayarak yılladır tur düzenliyor. Münferit bir şahıs tarafından. Bu tur kapsamında bir trafik kazası meydana geliyor. Yaşanan üzücü olay şehirde tepkilere neden oluyor. Ancak doğruyu göremez isek tepkiler de anlamsız kalıyor. 

Kaza sonrası gerek ilçe gündeminde, gerek sosyal medyada ve çeşitli medya organlarında “Safari terörü” tepkileri yükselmeye başladı. Ama bu tepkiler doğru hedefe ve doğru şekilde mi ? diye sormak gerekiyor bence. 

Jip safari bir terör ise bu sektörü ortadan kaldırmalıyız o zaman.  Peki kaldırırsak ne olur? Yılda 250 binden fazla turistin tur satın aldığı jip safariler ilçeye her sezonda yaklaşık 7.5 milyon Avro civarında doğrudan döviz girdisi sağlıyor. Sadece bu da değil jip safari güzergahlarında yer alan köylerde insanlar turistlerle ticaret yapma imkanı sağlıyor ve yaz boyu bu turlardan kazandıkları ile köyünde kış dönemini geçiren vatandaşlarımız mevcut. Yani “Şehre göç etmesin” dediğimiz vatandaşlarımız için önemli bir gelir kaynağı olarak göze çarpıyor. 

6 YILDA 2 KAZA

Hani “Safari terörü” diyoruz ya. Son 6 yılda ilçede iki önemli jip safari kazası meydana geldi. Tabi ki bu üzücü olaylar bizi derinden etkiledi. 6 Yılda 2 kazanın odluğu bir sektör “Terör “ olarak adlandırılıyorsa her yıl sayısız kaza geçiren servis araçları, transfer araçları, tur otobüsleri vs. nasıl adlandırılmalı acaba?

Aslında sorun jip safarilerin var oluşu değil,  sektör olarak kabul edilmemesinde.  Bir yönetmeliği olmadığı için araçların standardı ya da güvenlik kriteri de yok.  Denetim mekanizmaları da sıkıntı olunca, bu işi layıkı ile yapıp bir yönetmelik olmamasına rağmen kendi güvenlik kriterlerini oluşturan kişiler ile denetimsizlikten faydalanıp insan hayatını hiçe sayanların ayırt edilmesi zorunluluğu çıkıyor ortaya. Her sektörde denetim ve yönetmelik eksikliği o sektörü terör kadar sıkıntılı hale getirir. 

Şimdi bir örnek vermek gerekirse, uçakla yolculuk ilk başladığı dönemlerde yaşanan kazalar, bir çok doğal afetten daha çok insanın ölmesine sebebiyet verdi. Ama çözümü havayolu sektörünü kaldırmakta değil, daha güvenli hale nasıl getirmekte arandı. Sonuçta bugün uçak yolculuğu dünyanın en güvenli yolculuğu olarak kabul ediliyor.