Burak GÜL/ Özel Haber

Kültür turizminin ülkemiz için önemi her fırsatta vurgulanıyor ancak birçok medeniyete ev sahipliği yapan topraklarımızdaki tarihi bir türlü hak ettiği seviyeye taşıyamıyoruz. Bunun en önemli örnekleri arasında tarihi kentler yer alıyor. Avrupa’da büyük ilgi gören antik kentler bölgemizde çok da fazla ön plana çıkamıyor. Özellikle Uzak Doğu’dan gelen turistlerin büyük ilgisini gören antik kentler bir türlü turizme kazandırılamıyor. Gerçek Alanya Gazetesi olarak ilçede yok olup gitme noktasına gelen antik kentler dosyasını açıyoruz. İlk durağımız Naula Antik kenti. 

Mahmutlar’ın şehir merkezi içerisinde yer alan ve turizm bölgesinde olması ve denize 200 metre mesafede olması hasebiyle kültür turizmi ile deniz kum güneş turizmini iç içe yaşama fırsatı veren Naula Antik Kenti Bizans İmparatorluğu’na yani Doğu Roma İmparatorluğu’na dayanan bir tarihe sahip. 

AHIRLAR VE SERALAR KENTİ SARMIŞ DURUMDA

Şehir merkezinde yer alan kent sit alanı olmasına rağmen içerisinde muz bahçeleri ve hayvan ahırları yer alıyor. Dışarıdan bakıldığında harabeyi andırır duruma gelen Naul’a aynı otlarla da kaplanmış durumda. 

15 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Mahmutlar Mahalle Muhtarı Ahmet Top, “Ben 15 yıldır Mahmutlar muhtarıyım 15 yıldır mücadele ediyorum. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde dosya dahi teslim ettik.  Ama maalesef 33 dönüm 6 tapınak 2 kilise bir antik tiyatronun olduğu surlarla çevirili bir kenti turizme kazandıramadık. 

naula-antik-kenti.jpg

PİSLİK İÇERİSİNDEKİ KENT HER GEÇEN GÜN YIKILIYOR

Muhtar Ahmet Top açıklamalarının devamında Naula’nın içerisinde bulunduğu duruma dikkat çekti Top, “Tarihi bir antik kentimizin içerisi potlarla dolu pislik içerisinde. Geçtiğimiz dönemde bazı görevliler temizlik çalışması yaptı ama neye yarar ki. Aradan geçen her gün duvarlar yıkılıyor aşınmadan dolayı. Burası ışıklandırılıp yürüyüş parkuru ile turizme kazandırılmadı.” İfadelerini kullandı. 

TEK BİR KİLİSEYİ DÜNYAYA TANITIYORLAR

Mahmutlar Mahalle Muhtarı Ahmet Top konuşmalarının son bölümünde ise serzenişte bulunarak, “Gelişmiş devletler küçücük bir kiliseyi biye dünyaya reklam ediyor. Yüzlerce turist getiriyor. Bizim antik şehrimiz gözümüzün önünde resmen eriyor. Yetkililere sesleniyorum Naula’yı kurtaralım” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim