Burak GÜL / Özel Haber

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde ilçe ziyaretlerinde sık sık “Alanya yerinden yönetilmeli, Alanya’nın caddelerinin yetkilerini vereceğim” ifadelerini kullanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Alanya tavrı en çok merak edilen konular arasında. Ancak yasal bazı engeller yetkilerin tamamen verilmesini engelliyor. Bu nedenle formül arayışları ön plana çıkarken iddiaya göre hem caddelerin yetkileri verilecek hem de yetkisi verilemeyen kurumlar için koordinatör/ başkan yardımcısı atanacak. 

FORMÜL NASIL OLACAK

Üzerinde durulduğu iddia edilen ilk sistemde Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya’nın caddelerini ve ilçe belediyesine gelir getirecek yerleri tekrardan Alanya Belediyesi’ne verecek. Ancak, ASAT, itfaiye, Cenaze Hizmetleri, Arıtma ve Vektörel Mücadele gibi yasal olarak yetkileri verilemeyecek kurumların yönetimi yine Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde olacak.  Zira, bahsi geçen kurumların maliyetlerinin yüksekliği Alanya Belediyesi’ne büyük yük getireceği için kurumların Alanya Belediyesi’ne verilmemesi zaten ilçenin hayrına olacak. 

YERİNDEN YÖNETİM İÇİN KOORDİNATÖR DÜŞÜNÜLÜYOR

Ancak devri yapılamayan kurumların işleyişinde sıkıntı yaşanmaması da amaçlanıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin koordinatörlük kapatıldıktan sonra Alanya ile yaşadığı kopuklar, personel eksiklikleri de biliniyor. Bu nedenle devri yapılamayan kurumların idari açıdan sorunlar yaşamaması için bir yönetici düşünülüyor. Koordinatörlük sistemi yasal olarak müsaade etmediği için Doğu Bölgesi Başkan Yardımcılığı sıfatı ile Alanya, Gazipaşa ve Manavgat’ı kapsayan bir sorumluluk alanının oluşturulacağı iddia ediliyor. Başkan Böcek’in hedefi özellikle uzak ilçelerin yerinden yönetimini sağlamak. 

SİYASİ ANLAMDA TEMSİL EDİLMESİ ÖNEMLİ BİR ETKEN

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Alanya tarihinde ilk defa kırsal bölgelerde hizmet gücünü eline alması nedeniyle, özellikle kırsal bölgelere Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaştırılması hedeflenen hizmetlerin akışı oldukça büyük bir önem arz ediyor. Atanacak yetkilinin siyasi anlamda da çalışmalar yapabilmesi amaçlanıyor. 

GÖZLER ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in nasıl bir sistem ortaya koyacağı merakla beklenirken, Antalya Merkez’deki planlamaları bitirdikten sonra kesin kararını vereceği öne sürülüyor.