Lahoz Balığı veya lagos, orfoz, grida gibi isimlendirilen balık türü ekonomik değeri sebebiyle Balıkçılar arasında '14 ayar altın’ diye olarak değerlendiriliyor. Bu Tür Balığı Son yıllarda yoğun avlanma sebebiyle Uluslararası Doğa Koruma Birliği  (IUCN) Kırmızı Listeye aldı.  Durumu tehlikede olarak belirtilen orfoz balığının avlanması, Türkiye'de de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2020 tarihine kadar yasaklanmıştı.Milletvekili Atay Uslu ve beraberindeki heyet ziyaret esnasında enstitünün yürüttüğü projelerle özellikle Lahos yetiştiriciliği ve yemlerinin tedariki projesi ile yakından ilgilendiler.

GRİDA İÇİN AR-GE PROJELERİSİNE DESTEK

Atay Uslu Lahos yetiştiriciliği projesine çok Önem verdiklerini ifade ederek; "Yüksek pazar talebi nedeniyle sularımızda da gün geçtikçe azalan lahozun yetiştiriciliğinin AR-GE çalışmaları, hem bölge hem de ülkemiz su ürünleri açısından çok özel bir öneme sahip. " dedi.

Atay Uslu alternatif bir tür olarak lahoz üretimi projesinin, başarıya ulaşması durumunda ticari yönüyle ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayacağını anlatarak şu bilgileri verdi:  "Projeyle azalmakta olan doğal stokların yenilenmesi çalışmalarına zemin hazırlanacak. Bu sayede hem balıkçılık sektörü gelişecek, dalış turizmi, sportif avcılık ve ticari avcılıktan gelir elde edilecek. Bu projenin başarıya ulaşması için her türlü desteği veriyoruz. Enstitümüz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yaklaşık 20 milyonluk yatırım Planlaması ile gelişiyor, genişliyor. Enstitüye ve bu tür üretim ve AR-GE projelerine  Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve 7 milletvekili  olarak bizler her zaman destek veriyoruz. "

ENSTİTÜ HEM LAHOZ HEM YEMİNİ ÜRETMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Enstitü müdürü Rızvan Süyek'de heyete ilgili proje hususunda bilgiler verdi:" Enstitümüzde Lahoz yetiştiriciliği üzerinde bazı çalışmalar yürütüyoruz, yakın bir zamanda başarıya ulaşacağımızı umuyoruz. Lahoz yetiştiriciliği konusunda yapılan araştırmalardan çıkarılabilecek genel bir sonuç; larva kültürü konusundaki çalışmalar diğer türlere göre biraz daha zor olmuştur . Bunun da ana nedenleri olarak birinci zorluk, larvalarda ağız yapısının çok küçük olması ve buna bağlı olarak yiyebilecekleri mikroskopik yem temini konusundaki zorluklardır. Lahoz yetiştiriciliği projesi ile nesli tükenmekte olan ve kırmızı listede bulunan kayabalıklarına, hem alternatif bir tür oluşturmak hem de bu türün nesillerinin devam ettirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Heyet ziyareti Lahos üretim havuzlarını, Lahos yemi üretme laboratuarlarını gezip, inceleyerek sonuçlandırıldı.