Kurum, toplantıda inşaat birim fiyatları konusunda ortak terminolojiye geçişi ve yapı bilgi modellemesi sistemini ele alacaklarını kaydetti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının altyapıdan üst yapıya, millet bahçelerinden Sıfır Atık Projesi'ne, kentsel dönüşümden sosyal konut üretimine kadar çevre ve şehircilik konularında çok geniş bir sorumluluk alanına sahip olduğunu ifade eden Kurum, sorumlu oldukları inşaat, müteahhitlik, ve çevre konularının bölgesel kalkınmada önemli işbirliği alanları olduğunu vurguladı. Türk inşaat şirketlerinin Şili’den Rusya’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar dünyanın her yerinde yüzlerce büyük projede imzası olduğunu dile getiren Kurum, inşaat sektörünün işi bitirme hızı, kaliteli malzeme kullanımı ve tecrübeli iş gücüyle dünyanın her ülkesinden çok yoğun talepler aldığını söyledi. Kurum, inşaatın safhalarında gerekli olabilecek tüm malzeme ve ürünlerin Türkiye’de üretildiğini ve yurt dışına ihraç edildiğini bildirdi.

    “HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ”

  Türk yapı ve müteahhitlik sektörünün Doğu Avrupa ve bağımsız devletler topluluğuna üye ülkelerde de çok yoğun faaliyetleri olduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak her türlü işbirliğine açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Dahası bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yurt dışı teşkilatını kuruyoruz. Böylece siz dost ve kardeş ülkelerin Türk pazarını ve yatırım ortamını tanımanıza yardımcı olacak mekanizmalarımızı çok daha geliştirmiş olacağız” dedi.

  Kurum, TBMM tarafından imar ve kaçak yapılaşmayla mücadele noktasında birçok yeni düzenleme çalışmaları yapıldığına değinerek, yapılacak bu düzenlemelerle planlamada şeffaflığı sağlamak amacıyla imar planları için elektronik işlem numarası uygulamasına geçtiklerini söyledi. Bakan Kurum, “Elektronik işlem numarası vereceğiz ve bununla birlikte artık tek çatı altında tüm imar planlarını göreceğiz. Şeffaf yönetim anlayışı sergilemek istiyoruz. Adaletli bir yönetim anlayışı sergilemek istiyoruz. İmar planlamalarını adaletli yapacak ve dijital olarak askıya çıkaracağımız süreci de bu düzenlemeyle yapmak istiyoruz. Kaçak yapılaşma tüm ülkelerin problemi. Buna ilişkin bakanlığımız havadan, karadan denetimlerini sürdürmektedir. Yine Meclisimizin yapacağı düzenlemeyle kanun yürürlüğe girdikten sonra ruhsatsız başlayan, ruhsat eklerine aykırı yapıların, tespit edilmesi halinde, kaçak yapıların tapu kayıtlarına; bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh konulacak” diye konuştu.

  Kaçak yapılaşmayla mücadelenin köylerde de devam edeceğini bildiren Kurum, “Köylerimizde, yaylalarımızda kaçak yapılaşmayla mücadele etmek adına, burada yapılacak yapılarında valilik kanadıyla ruhsatlandırıyoruz. Vatandaşımızdan, köylümüzden buna ilişkin herhangi bir harç alınmadan, sadece can ve mal güvenliğini temin edebilmek amacıyla, yapacakları yapılarda ruhsata ve mevzuata uygun yapıların valilik onayına müteakip inşaatların yapımına müsaade edilecek” dedi. (İHA)

Editör: TE Bilisim