2014 yılında 65,7 milyona ulaşan ancak kriz döneminde 2016 yılında 34, 8 milyona kadar düşen geceleme oranları 2019 yılının 9 aylık döneminde 67,4 milyona ulaşarak kriz öncesi seviyeyi geçti. 2016’da 32 milyon geceleme kaybeden tesisler, bu açığın; 11-12’şer milyonluk kısmını 2017 ve 2018’de, 8 milyonluk kısmını da 2019’da kapatarak, kriz öncesi seviyeye ulaştı. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Antalya’nın 11 ayda 15 milyon 37 bin 331 turiste ev sahipliği yaparak tüm yılların rekorunu kırdığını belirtti.

KRİZ ÇABUK ATLATILDI

2016 krizinin çabuk atlatıldığını belirten ALTİD Başkanı Burhan Sili, “2017 yılında yükselme başladı, 2018 yılında Antalya’da 13.5 milyon kişi ile tarihi rekor kırdık. Gazipaşa ve Antalya havalimanları sayesinde 2019 yılında 15 milyona ulaştık.  Yüzde 17’lik bir artış sağladık. 2020’de bu kadar olmasa da yine önemli bir artış bekliyoruz. Orta Avrupa’dan Almanya başta olmak üzere gelen turist sayısı bakımından 2014-2015 sezonunun gerisindeyiz. Ancak diğer kaynak pazarlarımızı arttırdık. İngiltere ve Ukrayna pazarında ciddi artış sağlandı. Rusya pazarı, 2016’da yaşanan krizden sonra ciddi olarak arttı. Türkiye geneli değerlendirdiğinizde Orta Doğu pazarından ciddi talep var. Çin’den az da olsa talep var. Japonya tekrar devreye girdi. Böyle baktığımızda Orta Avrupa’daki rakamlarımızı her ne kadar da toparlayamadıysak da tüm pazarlarımızda ciddi artış var. İngiltere, Doğu Avrupa, Ortadoğu gibi. Turizm Bakanlığının destekleri ve sektörün yapmış olduğu birebir çalışmalar 2016 krizinin çabuk atlatılmasında etkili oldu” dedi.

“ÜRÜNÜMÜZ İYİ”

Konaklama sektörünün rakip ülkelere göre çok iyi olduğunu belirten Sili, “bizim ürünümüz yani konaklama sektörümüz rakip ülkelere göre iyi, Anadolu coğrafyası çok zengin. Kadim medeniyetlerin olduğu topraklarda yaşıyoruz. Bu toprakların sahip olduğu tarihi, coğrafi, kültürel zenginlikleri ön plana çıkarmalıyız. Deniz, kum, güneş turizminin yanına sağlık, spor, kongre turizmini de eklemeliyiz yani alternatif ürün çeşitlerimizi arttırmalıyız. Kişi sayısı olarak 2014 yılını geçmiş olsak da kişi başı gelir anlamında 2014 seviyesine ulaşamadık. Gelir anlamında Öncelikli hedefimiz önce 2014 yılını yakalamak arkasından da geçmek. Bu da ancak kaynak pazar ve ürün çeşitliliğini arttırmakla olur. Alanya diğer turizm yörelerine göre krizin etkilerini daha çabuk atlattı” dedi.

“TANITIM ARTTIRILMALI”

2016 yılı krizinin etkileri tamamen geçmese de atlatıldığı görüşüne katıldığını belirten Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) başkanı Nuri Demir’de turizm çeşitliliğinin ve tanıtımın arttırılması gerektiğini söyledi. Demir, “ALTİD, ALTAV ve bizler Alanya’nın tanıtımı için elimizden geleni yapıyoruz. Ama devletimizin de daha güçlü bir tanıtım yapması lazım. Türkiye’mizin, Antalya’mızın, Alanya’mızın çok güzel zenginlikleri var. Çoğu Alanya’da yaşayan vatandaşlar bile bazen  bu güzelliklerden habersiz olabiliyor. Dünyanın öbür ucundan gelecek turist bunu nerden bilsin? Onun için Alanya’yı çok güzel bir şekilde tanıtmamız lazım. Bütün dünya fuarlarına katılmamız lazım. Burada ki bir vakfın bunu yapabilme gücü ne kadardır? İki gün önceki açıklamalara göre tanıtımda biraz azalma olacağını duyduk, üzüldük.  STK olarak biz bunları bakanlara ileteceğiz. Tanıtımın daha çok yapılması için. Alanya’da kış turizminin de olması için Akdağ kayak merkezinin bir an önce hizmete girmesi sağlık turizminin devreye girmesi gerekir. Sıcak sulu otellerimizin, havuzların olması, doktor nezdinde çalışmaların yapılması gerekir. Çünkü bu tesisler trilyonluk tesisler. Sezon bitiminde bütün kış yatıyor. Hem çalışanlara çıkış veriliyor mağdur oluyor hem de otel sahiplerinin 5-6 ay para kazancı olmuyor. Tesis yatırımı bir yerde boşuna oluyor sadece yazın değil kışında turizm olması lazım. Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bir havamız var. Alanya olarak hava ılıman bir iklim kışın bütün spor dallarındaki sporcuları ağırlayabilecek kapasitede ki geniş top sahaları, havuzları, voleybol sahaları olabilecek tesisiler kurulup sporcuları da kışın Alanya’ya getirebilirsek kışın Alanya daha da güzelleşir” dedi.