Yayınlanan mesajda, “1940 yılında yaşama geçirilen Köy Enstitüleri Cumhuriyet aydınlanmasını topluma götüren projedir. Köy Enstitüleri insan gücünü harekete geçirmenin yöntemini vermiştir. Halkçı devlet ilkesine uygundur. Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın temelini oluşturan tam bağımsızlık ilkesinin bölünmez bir parçası olan eğitimde ve kültürde bağımsızlığın gerçek örneklerinden biridir.”

Köy Enstitüleri genç Cumhuriyetimiz’ in aydınlanma dönemlerinden birisidir. Köy Enstitüleri  çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini eğitim sisteminin her aşamasında uygulayan bir yapıdadır. Bugün yaşanılan eğitim sorunlarının çözümü için bu tür bir yapıya ihtiyaç vardır. Köy Enstitüleri’nin en önemli özelliklerinden birisi, günümüz Türkiye’sinin bir türlü kurtulamadığı ezberci, kurs ve sınav merkezli eğitim sistemine değil, gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmış olmasıdır. Köy Enstitülerinin kuruluşunun üzerinden 77 yıl geçmiş olmasına, bilim ve teknolojide bu kadar gelişme sağlanmasına rağmen, o dönem eğitimin niteliği ile bugün arasında çok büyük fark olması düşündürücüdür. Atatürk’ün devrimlerine ve aydınlanma mirasına sadık kalsalar ya da Köy Enstitülerini yok etmeyi başaramasalardı bugün bu iç karartıcı, yürek yakıcı durumda olmayacak, böylesine bölük pörçük ve adeta düşman kamplara bölünmüş olmayacaktık.Türk halkı akla, bilime, hümanizme dayanan, felsefeyi dışlamayan bir eğitim görmüş olsaydı, el sıkmayan üniversite mezunları, kaymakam ve valiler hatta üniversite hocaları olmayacaktı ülkemizde.

Düşünün Kurtuluş Savaşı’nı, yedi düvele karşı Atatürk sizlere, bizlere hepimize güvenerek yola çıktı. Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’ndan sonra hedef olarak çağdaşlaşmayı gösterdi. Çağdaşlaşmanın öncelikli kurumu olarak da eğitimi gördü. Köy Enstitüleri işte böyle bir aydınlanma devriminin kuruluşudur. Türk aydınlanmasının en önemli eserlerinden biri olan ve yetiştirdiği değerli kişilerle eğitim alanında, kültür alanında, sanat alanında, toplumsal ve siyasal alanda çığır açan Köy Enstitülerinin 77. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Bu güzel anlayışı yaşatmaya çalışan sevgili öğretmenlerimize başarılar dileğiyle saygılar sunuyor ve ebediyete intikal etmiş tüm değerli eğitimcilerimizi saygıyla anıyoruz. Her şeye rağmen Türkiye Cumhuriyeti çağdaş medeniyete ulaşmak için Atatürk çizgisinde yürümeye devam edecektir” denildi.