Koroner kalp hastalığının en önemli belirtisi kolesteroldür. Kolesterol’un, vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunan yağ benzeri bir madde olduğunu söyleyen Dr. Şengül, vücudumuzun doğru çalışması için kolesterole ihtiyaç vardır. Aynı zamanda vücudumuzda da kolesterol üretilir. Kolesterol; bazı hormonlar, D vitamini ve yediklerimizi sindirmemize yardımcı olan bazı maddeleri üretmek için hammadde olarak kullanılır. Yediğimiz bazı besinlerde de bulunur dedi. LDL kolesterol’ün kötü kolesterol olarak bilindiğini belirten Dr. Şengül kandaki seviyesi ne kadar yüksekse koroner kalp hastalığına (KKH) yakalanma olasılığınında o kadar yüksek olduğunu ifade etti.  HDL kolesterol’ün ise iyi kolesterol olarak bilindiğini belirtirken kandaki seviyesi ne kadar yüksekse koroner kalp hastalığına (KKH) yakalanma olasılığının da okadar düşük olduğunu ifade etti.

10 MİLYON KİŞİNİN KÖTÜ KOLESTEROL (LDL) ORANI YÜKSEK

Dr. Hakan Şengül; “Türkiye’de erişkin erkeklerin yüzde 30.5’i, kadınların ise yüzde 38’inde LDL kolesterol düzeyi yüksek bulunuyor. Bu da yaklaşık 10 milyon kişinin LDL kolesterol düzeyinin yüksek olduğu anlamına geliyor” dedi.  Dr. Şengül, “yapılan araştırmalar, koroner kalp hastalığı riskini gösteren diğer bir ölçüm olan toplam kolesterol ile HDL (iyi) kolesterol düzeylerinin oranı da Türkiye de yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Bu oran erişkin erkeklerin yüzde 37’si, kadınların yüzde 32’sinin yüksek risk taşıdığını işaret ediyor. Araştırmalar, kan kolesterol düzeyinin yüzde 10 düşürülmesinin kalp hastalığı riskini yüzde 12 ila 20 oranında azalttığını ortaya koymaktadır” dedi.

PEKİ KOLESTEROL NEDEN YÜKSELİR?

Kandaki kolesterol düzeyini etkileyen birçok faktör olduğunu belirten Dr. Şengül, bunlardan bazılarını kontrol edebilirsiniz, bazılarını ise edemezsiniz dedi.  Kontrol edemeyeceğimiz faktörlerin kalıtım, cinsiyet ve yaş olduğunu belirten Dr. Şengül konuyu şöyle açıkladı “Kalıtsal faktörler; aile içinde sonraki kuşaklara genetik olarak aktarılan bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklarda kişinin kötü kolesterolü yapısal olarak çok yüksektir ve erken yaşta kalp krizi geçirebilir. Erkeklerde kolesterol düzeyi ise kadınlardan düşüktür.  Kadınlar yaşlandıkça kolesterol düzeyleri yükselir” dedi.  Kontrol edebilen faktörlerin ise beslenme tarzı, kilo ve aktiviteler olduğunu söyleyen Dr. Hakan Şengül, doymuş yağlar kolesterolünüzü yediğiniz her şeyden daha çok yükseltir. Trans yağlar ve hayvansal kaynaklı besinler de (tereyağı, yağlı et, tam yağlı peynir gibi) kolesterolünüzü yükseltir. Fazla kilolu olmak ise kötü kolesterolü artırır, iyi kolesterolü azaltır ve toplam kolesterolü yükseltir. Düzenli egzersiz yapmazsanız ise kilo alabilirsiniz. Bunun sonuncunda da yağlanmaya bağlı olarak kötü kolesterolünüz artabilir. Düzenli egzersiz iyi kolesterolünüzü yükseltmenize yardımcı olabilir dedi.

BİTKİSEL STEROLLERİN KALP DAMAR SAĞLIĞINA ETKİSİ

Bitkisel steroller kolesterol oranını düşürmeye; düşük kolesterol kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur diyen Dr. Şengül, bitkisel sterollerin kan kolesterolünü düşürdüğü 1950’lerden beri bilinmektedir. İnsan diyetinin doğal bileşenleri olan bitkisel steroller, bitkisel yağlarda çoğunlukla çok düşük miktarlarda bulunmaktadır. Günlük olarak tüketilen elma, brokoli, havuç, buğday ekmeği gibi pek çok besinde çok düşük miktarlarda bitkisel sterol doğal olarak bulunmaktadır. Ancak etkin kolesterol düşüşünün sağlanması için günde 5-15 gr. gibi yüksek miktarlarda alınmaları gerekmekte bunun içinde sterollerin çözünmesi için yağ gerekmektedir” dedi.

Editör: TE Bilisim