Saray Mahallesi Yunus Emre caddesi, Elite Orkide Hotel yanında hizmet veren Karmen Kuaför Salonu Sahibi Necla Ayşe, saç bakım, boya, gelin saçı, kalıcı makyaj ve özellikle sir ağdadaki başarısı ile Alanyalıların tercihi oluyor.

- Sizi tanıyabilir miyiz?

Erzurum doğumluyum. Ailem, 90 yıl önce İzmir’e yerleşmiş. İzmir’de de kuaförlük yaptım. Sonra tekrar memleketime geçtim. Orada kariyerimi yaptım. 19 yıl mesleki eğitimde öğretmenlik yaptım. Ayrıca Yerel Kurul Başkanı seçildim. 840 esnafın başkanlığını yaptım. Yaklaşık iki yıl bu esnaflara mesleki eğitim dahil hizmet ettim. 30 Yıldır kuaförlük yapıyorum. Erzurum’da ilk güzellik merkezini ben açtım. Ayrıca Estetisyenim gerek kariyerimle, gerek kişiliğimle elimden geldiğinde çalıştık. Türkiye’de 4 binin üzerinde öğrencim var. Hemen hemen tüm illerde öğrencilerim bulunuyor. Çocuklarımı 10 yıl önce buraya yerleştirmiştim. Çocuklarımın bana, benim onlara olan özlemim dolayısıyla Alanya’ya geldim.

- Alanya’ya alışabildiniz mi?

İlk geldiğim yıllar ister istemez bocaladım. Çünkü, kültür farkı oldu. Bir de doğuda genelde muhafazakarız, ama bunun yanı sıra da şayet dadaşları tanırsanız dürüstlüğe, saygıya, onura, namusa daha çok önem veririz. Asla önyargılı ve kırıcı konuşmak istemem. Herkese sonsuz saygım var, herkes bir bireydir. Kimsenin özel yaşantısı da beni ilgilendirmez. Ben şahsım adına konuşuyorum elimden geldikçe, bu kişilikle bu yaşa geldim. Allah’a şükür, Erzurum’da daha çok Üniversite ve protokol düzeyinde   hizmet verdim. Yavaş yavaş Alanya’ya da alışıyorum ve Alanya’yı çok seviyorum. Sağ olsunlar burada da kişilikleri oldukça düzgün, dürüst, seviyeli müşterilerim var. 

- Karmen Kuaför Salonu kaç yaşında?

Bir yıl olmasına rağmen Allah’a şükür müşteri portföyümüz oldukça iyi. Elimizden geldiğince onlara en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Sağ olsunlar müşterilerimizde bizlere alıştıkça, yaptığımız işi gördükçe bizi daha sahipleniyor ve seviyorlar. Dolayısıyla her yer insan ile güzel, insanın olduğu her yer güzel oluyor. Bu sayede ben de Alanya’ya daha çok alışıyorum. İyi ki gelmişim diyorum. Tabiat olarak çok güzel bir yer. Allah Alanya’ya çok güzel bir coğrafya bahşetmiş. Bunun değerini ve kıymetini bilmek gerekiyor.

-Terör olayları ve Alanya’da yaşanan olaylar sizi nasıl etkiledi?

Bu yıl çok üzücü olaylar oldu. Ekmeğimden, paramdan, kazancımdan daha önemli olan benim ülkemdir. Türkiye’nin bu durumda olmasına hem bir vatandaş olarak, hem de bir anne olarak çok üzülüyorum. Kurban olduğum Allah’ım inşallah bir daha bize bu acıları yaşatmaz. Gençlerimiz ölmez, Türkiye’nin huzuru, çocuklarımızın sağ olması çok önemli. Ülkemiz ve çocuklarımızın huzuru bizim huzurumuzdur.  Benim emeğime saygı duyan ve benim emeğimin geçtiği herkese hakkımı helal ediyorum. Sonsuz sevgim ve saygım var. Ben sürekli Ankara’ya gidiyordum, gerek seçmeler, gerekse sınavlar nedeniyle benim görevimden dolayı toplantılara katılıyorum ama şu an o toplantılara gitmiyorum. Bu nedenle de zaman zaman sıkılıyorum. Ama sıkılmama rağmen insanları çok seviyorum.  Şayet işyerime istediğim konumu oturtursam tekrar resmi olarak burada Allah’a şükür her zaman taktir edildim. Güvenilirliğimle saygı duyuldum Allah’a şükür bu çercevede bu şehirde de hizmet vermekten onur duyacağım. 

-Burada hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Saç, saçın bakımı, boya, röfle, brezilya fönü, perma, fön, balyaj, biyafon (Kalın dalgalı saç) maşa, vaks, Gelin başı, Nişan saçı, kalıcı makyaj, porselen makyaj, normal makyaj, protez tırnak, sir ağda, manikür, pedikür.

-Ağda tekniklerinizin farklı olduğunu duyduk. Nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?

Ciltte, saçta ve sir ağda da benim kullandığım teknikler özellikle Alanya’da hiç yok. Ben sir tekniğimde farklı olduğumu düşünüyorum. Bu tekniğimi ancak işlem yaparak gösterebilirim.

- Bu tekniğin müşteriye yansıması nasıl oluyor?

15 günde bir sir ağdaya gelen müşterilerimiz iki ayda bir gelmeye başlıyor. Tüyleri yok edemezsiniz. Bunun için lazer yapılabilir. Ancak benim uyguladığım teknik ile tüyler oldukça inceliyor, sonra azalıyor.  Ben eğitimlerimi genelde İzmir Alsancak Bioderm’de aldım. Bu işi profesyonel olarak 30 yıldır yapıyorum. Kullandığım üründe tüyün geliş yönüne doğru bir sistem var. Bunu ben birebir yapıyorum. Bu bir teknik, çok önemlidir. Mesela size şöyle izah edeyim; Biri kulağını tersten tutar, diğeri doğrudan tutar. Benim tekniğim ile zerre kadar acısını, zorluğunu müşterim hissetmediği gibi ikinci sir ağdaya en az iki ay sonra ve tüylerde gözle görülür bir azalma ile geliyor. 

- Kadını gösteren saçıdır. Problemli saçlara nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?

Mesleki eğitimde Erzurum da 19 yıl kaldım. 19 Yıl içerisinde saçın, anatomisi, hijyeni,  analizi, saça kalıcı şekil verme, geçici şekil verme, bütün bu branşları hem pratik, hem teorik olarak yaptım. Ben bir saçı ele aldığım zaman saçın hastalığımı var, saçın problemleri ney, saç kuru mu, yağlı mı, bu saçın neye ihtiyacı var. Çalışma sistemim hem pratik, hem teorik. Yani hem eğitimli, hem uygulamada. Biz yıllarca öyle oldu ki, bir günde 8 gelin saçı çıkardık. Türban saçıda yaparım. Süper. Bu konuda da iddialıyım. Hatta fotoğrafçı bile dedi ki; “Sizi kimse tanımıyor, mutlaka reklam yapın. Çünkü, sizin üstünüze kimse yok”. Bu şehir henüz beni tanımıyor. Bunu zaman anlatacak. Yavaş yavaş beni anlayan ve keşfeden insanlar oluşmaya başladı. 

- Alanyalı kadınların bakımlı olduğunu düşünüyor musunuz?

Tüm bayanlar güzeldir. Genelde söylenen bir söz vardır. Bu söz hakikaten çok doğru. Çirkin kadın yoktur, bakımsız kadın vardır. Mesela gelen bayanlar da belki kuaföre  gitmiştir, arkadaşlarımızda elinden geleni yapmıştır. Ben kuaför arkadaşlarımda eleştiriye çok karşıyım. Bence birini  eleştirmek o insanın küçüklüğüdür. Bana gelen müşterilerime asla kim yaptı, şöyle yapmış demem. Çünkü, bu seviyesiz bir davranıştır. Ben bir eğitimciyim. Çocuklarıma da sürekli söylerim asla kimseyi eleştirmeyin. Önce siz kendinizi yetiştirin. Siz yaptığınız işiniz de iyi olun. İşinizi anlatın derim. Eskiden bulunduğumuz bölgede biz kendimizi anlatmazdık. Yaşam şeklimizi, yaptığımız işimizi çok iyi bilirlerdi. Memleketimde beni röfle yaptırmak için bir ay bekleyen müşterilerimi bilirim. İnsanlar geçmişi ile vardır, geleceği de Allah’tan başka hiç kimse bilemez. 

- İyi bir kuaförü tercih etmek için hangi kriterler aramamız gerekiyor? Ayrıca Alanya’da fiyatların fahiş olduğunu düşünüyorsunuz?

Bizim mesleğimizde yıllar bir tecrübedir. Tabiy ki bizim çok iyi gençlerimiz de vardır.  Benim rahmetli babam şunu söyler; “Senin karşısındaki insan 1 milyar kazansın, ama sen bin lira kazan. Senin bin liran onun bir milyarını vurur gider. Çünkü, helal kazanırsan rızkın iyidir”! derdi. Ben de bu anlayışla çalışıyorum. Fahiş fiyat ticaret değildir. Kazandığınız paranın bereketini göremezsiniz. Bizim amacımız hakkımız olanı almaktır. İnsanları mutlu etmektir, memnun ayrılmalarını sağlamaktır. Adam gibi işini yap ama, hakkını al. Ne fazlasını, ne de azını. Bende elimden geldikçe imkanı olmayandan az, imkanı olandan hakkım olanı alıyoruz. Ben çok sanatkarım, işimi çok iyi yapıyorumdan ziyade önce insan olmayı öğreneceğiz. 

- Son sözleriniz?

Ben her zaman eğitimci olarak, Başkan olarak, 30 yılını kuaförlük sektörüne veren bir emektar olarak söylüyorum. Benim arzum kim olursa olsun her şeyden önce saygılı, seviyeli ve dürüst olalım. Sözümüzün arkasında duralım. Sonra da işimizin en iyisini yapalım. Emin olun ki, o zaman herkesin işi yürür. 

Karmen Kuaför’e nasıl ulaşabilirsiniz: Saray mah. Yunus Emre Cad. Elite Orkide Hotel yanı. TEL. 0242 511 29 30