Hatice Şekerci

 Van’ın Özalp ilçesindeki Şemsettin ile Kalecik köylerinde aileleriyle çiftçilik ve çobanlık yapan 8 kız öğrencinin hayatı, ortaokula atanan beden eğitimi öğretmeni Mehmet Kumru'nun hentbol takımı kurmasıyla değişti. Doğu Anadolu Bölgesi şampiyonu olan 12 yaşındaki öğrenciler, öğretmenlerinin Antalya Gündoğmuş'a tayininin çıkmasının ardından ailelerini ikna edip, eğitim ve spor hayatını sürdürmek için bin 600 kilometre uzaktaki ilçeye taşındı.

ÖĞRETMEN HAYALLERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Beden eğitimi öğretmeni Mehmet Kumru, ilk ataması Van'ın Özalp ilçesindeki Şemsettin Köyü Ortaokulu’na yapıldı. Okulda öğrencilerinin sevgisini kazanan Kumru, kız çocuklarının derslere daha çok ilgi göstermesi ve okula devamlılığını sağlamak için spor takımı kurmaya karar verdi. Bölgenin coğrafi şartlarını ve okulun fiziki durumunu değerlendiren Kumru, görevinin 3'üncü yılında hentbol sporuna dair bilgisi olmayan kız çocuklarıyla takım oluşturdu. Mehmet Kumru, Kalecik ve Şemsettin köyünde yaşayan öğrencilerin eğitim gördüğü okuldaki sığınakta, bahçedeki parke taşlı alanda, kale direkleri dahi olmadan 11 yaşındaki kız öğrencilerine hentbolu öğretti.Kumru'nun kurduğu okul hentbol takımı ilk yılında 2017- 2018 eğitim öğretim döneminde Van'da birinciliği kazanıp, Batman'da yapılan bölge şampiyonasına katılmaya hak kazandı.Hayatında ilk defa farklı şehre yolculuk yapıp Batman'a giden öğrenciler, turnuvada Doğu Anadolu Bölgesi şampiyonluğunu kazandı.

“NE OLUR BİZİ DE GÖTÜRÜN”

Köyde öğrencilerinin ve velilerinin sevgisini kazanan Kumru'nun 4 yıllık görev süresinin dolmasının ardından Gündoğmuş ilçesine tayini çıktı. Sevdikleri öğretmenin köyden ayrılacağını öğrenen hentbol takımı öğrencileri, büyük üzüntü yaşadı. Kumru, tayini çıkan ilçeye kendilerini de götürmesini isteyen öğrencilerinin talebine kayıtsız kalmadı. 'Ne olur öğretmenim bizi de götürün' diye ağlayan öğrencilerin gözyaşına dayanamayan Kumru, Gündoğmuş'ta görev yapacağı okulu ve ilçedeki eğitim kurumlarını ve spor alanlarını araştırdı.Öğrencileriyle görüşen Kumru, sporcularını Gündoğmuş'a götürebileceğini ve onların ilçedeki yatılı okulda eğitim görüp, kuracakları hentbol takımına da antrenörlük yapabileceğini anlattı. Köyde 15 gün boyunca çocukların anne ve babalarıyla görüşüp, aile büyüklerinden izin alan Kumru, zor geçen ikna sürecinin ardından öğrencileriyle 2018-2019 eğitim öğretim yılında Gündoğmuş'a geldi.

 EVDEN BİN 600 KİLOMETRE

8 kız öğrenci Van’ın  Özalp ilçesinden bin 600 kilometre uzaklıktaki Gündoğmuş ilçesindeki Şehit Orman Mühendisi Abdullah Aydın Yatılı Bölge Ortaokulu'nda eğitime başladı. İlçeye 30 kilometre uzakta Köprülü Ayşe Güven Okulu'nda beden eğitimi öğretmenliği yapan Kumru, her gün dersten çıktıktan sonra sporcularıyla bir araya gelip, onların eğitim gördüğü okul bahçesinde ya da ilçenin spor salonunda antrenman yaptı. Eğitim hayatına başarıyla devam eden kız öğrenciler, spordaki başarılarını Gündoğmuş'ta da sürdürdü. Kumru'nun antrenörlüğünü yaptığı Şehit Orman Mühendisi Abdullah Aydın Yatılı Bölge Ortaokulu kız hentbol takımı, Manavgat'ta yapılan turnuvada ilçe şampiyonluğunu kazandı. Madalyalarıyla gurur duyan kız hentbol takımı öğrencileri, Antalya'daki il müsabaka finallerinde ise elendi.

HAYALLERİ ALANYA

Öğretmenlerine olan sevgileri ve hentbola olan tutkuları nedeniyle ailelerinden kilometrelerce uzakta eğitim hayatlarına devam eden 8 kardelenin hayali ise ortaokuldan sonra Alanya'daki Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi'nde eğitimlerine ve spor hayatlarına devam etmek.