Alanya Kent Konseyi öncülüğünde Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Belediyesi'nin destekleriyle Hükümet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kula, CHP İlçe Başkanı Ali Takavut, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin, Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir ilçe siyasi partilerin kadın temsilcileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlardan kadınlar katıldı. 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına verilen seçme ve seçilme hakkının 82'nci yıl dönümü dolayısıyla belediye, siyasi partiler ve sivil toplum kuruşları kadın temsilcileri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kadınlar adına konuşma yapan Alanya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ümran Aykut, Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlarla ilgili ilk önemli kanun olan tevhidi tedrisat kanununu 1924'de, seçme ve seçilme hakkını ise 1934'de yürürlüğe koyduğunu söyledi.

ATATÜRK DEVRİMİNİN ESERİ

Aykut, "Ülkemizde kadınlara tanınan bütün haklar cumhuriyet döneminde gerçekleşen Atatürk devriminin eseri. Türk devrimi kadına, insan haklarına sahip eşit yurttaş olarak toplum yaşamında görev alma ve yetki kullanma yolunu açtı. Kadınların çağın, bilimi, tekniği ve sanatıyla donanmış, kendi insanlık değerinin tam bilincine varmış, toplum yaşamında görev ve yetki sahibi kılınmış olan uluslar dünyanın en ileri, güçlü, mutlu ulusu olurlar. Amacımız kadın ve erkeğe eşit, dayanışma ve barış içinde birlikte yaşayacağı bir toplum oluşturmak. Cumhuriyetimizin, demokrasimizin güvencesi kadınlarımızı kendilerine verilen haklara sahip çıkmaya ve iyileştirmek için kadın dayanışmasına destek vermeye, bütün güçleriyle çalışmaya davet ediyorum" dedi.

BU TÜRKİYE'DE BİR İLK

Kent Konseyi Başkanı Özcan da, "Türk kadının seçme ve seçilme hakkını onurla gururla kutluyoruz. Türkiye’de bir ilk olmanın gururunu yaşıyorum. Alanya Kent Konseyi bütün partiler ve sivil toplum kuruluşlarını 7 yıldır içine alarak bu etkinliği kutluyoruz. Bu Türkiye’de bir ilk" diye konuştu. Daha sonra anıt önünde toplanan kadınlar, günün anlam ve önemine değinerek kürsüden tek tek mesaj verdiler.

 BAŞKAN YÜCEL’DEN

KADINLARA KARANFİL

 Ardından Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı veriliş yıl dönümü kutlayarak, tören alanında bulunan kadınlara karanfil verdi. Ayrıca Adana’nın Aladağ ilçesinde yaşamını yitirenler için 11 adet siyah balon uçuruldu.