Burak GÜL

AK Parti ve MHP arasında sürdürülen ittifak görüşmeleri sürerken her geçen gün görüşmelere ilişkin detaylarla ilgili iddialar da ortaya atılıyor. İki parti arasında genel merkezleri düzeyinde yapılan ittifak görüşmelerin de kilit nokta meclis başkalığı olduğu iddia ediliyor. MHP’nin AK Parti’den İstanbul, İzmir ve Ankara’da aday çıkaramama karşılığında Adana, Isparta, Mersin, Manisa, Osmaniye, Kars ve Iğdır'da sadece kendisinin aday çıkarmasını, AKP'nin de bu illerde, MHP'yi desteklemesini istiyor. Ayrıca iddialar içerisinde yer alan bir durumda MHP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olması neredeyse kesinleşen Binali Yıldırım’dan boşalacak TBMM Başkanlığı’nı istediği yönünde. Görüşmelerin bu noktada tıkandığı iddia ediliyor. 

İKİNCİ UNSUR BELEDİYE MECLİSLERİ

Cumhur İttifakı içerisinde görüşmelerin uzamasına neden olan bir diğer konunun ise pazarlıklarda belediye meclis listeleri ve sıralamaları. İttifak yapılan kentlerde meclis listeleri büyük önem taşıyor. Zira bu durum hem hizmetin doğru akışını hem de aday çıkarmayan tarafın en azından başkan yardımcılığı alarak seçmeninin gönlünü alması bakımından oldukça önemli.

ALANYA’DA DURUM KARIŞIK

Meclis sorunu Antalya ve dolayısı ile Alanya’da da ittifakın bir türlü açıklanamamasının sebepleri arasında gösteriliyor. Alanya’da, MHP’nin Adem Murat Yücel’i aday göstermesinde bir sıkıntı yok ancak, ittifak yapılması durumunda aday çıkarmayacak olan AK Parti, meclis listesinde ilk sırayı istiyor. Bu da beraberinde Alanya Belediye Başkanı’nın Adem Murat Yücel olması durumunda yardımcınsın AK Parti’den olması ihtimalini doğuruyor. Ayrıca ittifak yapılan partilerin mecliste gurup kurması için minimum 5 meclis üyesi de çıkarması gerekiyor. 

2024 PROPAGANDASINI ETKİLEYECEK

2019 seçimlerinde ittifak yapılması durumunda yönetimin paylaşılması gerekiyor. Bu durumda 2014 seçimlerine kadar ittifak bozulursa kendi başkan yardımcısı, başkanın aleyhine çalışma yapabilir, aynı zamanda başkanda kendi meclis üyeleri aleyhine çalışma yapabilir. Bu durum da önemli bir karışıklık olarak görülüyor. 

MUHALEFETTE MECLİSLER GÖRÜŞÜLMEDİ

Yine ittifak yapması muhtemel görünen İYİ Parti ve CHP’de ise durum biraz daha farklı. Sadece desteklenecek iller şeklinde sürdürülen görüşmelerde meclis konusunda bir anlaşmazlık yaşanmıyor. Ancak belediyelerin işleyişi açısından çıkması muhtemel sorunlar üzerinde de görüşmeler yapılıyor. 

İYİ PARTİ’NİN “ANTALYA” TALEBİ YOK

Kulislerde konuşulan iddiaya göre İYİ Parti’nin Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni istediği ve bu doğrultuda ittifakın tıkandığı yönündeydi. Ancak, Millet İttifakı, Antalya’da oluşturulur ise İYİ Parti, Serik ve Alanya’yı istiyor. Bu nedenle CHP aday açıklamak için ittifakın netleşmesini bekliyor.

Editör: TE Bilisim