TBMM Dışişleri Komisyonu’nda geçen hafta görüşülerek kabul edilen ve yakın zamanda genel kurulda kabul edilerek yürürlüğe girmesi öngörülen anlaşmayla Türkiye, 802 ürün için Sudan’a yüzde 100 kota içi tarife indirimi uygulayacak. Anlaşmanın ekinde Sudan’dan yüzde 100 kota içi tarife indirimi uygulanarak ithal edilmesinin önü açılan tarımsal ürünler madde madde sayıldı. Buna göre Sudan’dan 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş canlı hayvan, 2 biner ton küçük ve büyükbaş hayvan eti, 2 milyon yumurta, 500 ton bal, 3 bin ton turunçgil, 3 bin ton limon, 5 biner ton buğday, arpa, yulaf, çavdar ithal edilebilecek. İthalatın, turizmden sonra şehrin ikinci büyük ekonomisi olan tarım sektörüne yansımalarının olumsuz olacağını ifade eden CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, İYİ Parti İlçe Başkanı Yücel Apaydın, Alanyalı çiftçilerin karardan olumsuz etkileneceğini söylediler Hal Derneği Başkanı Adem Kaya ise ithalat yerine girdilerin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

 “YANLIŞ TARIM POLİTİKALARININ SONUCU”

Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğuna vurgu yapan CHP Alanya İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, “Türkiye tarım ülkesi, kendi kendine yetebilen bir ülke iken yanlış tarım politikaları yüzünden samanı dahi ithal eder duruma geldik. Tarıma gereken önem verilmeli. Yanlış tarım politikalarından vazgeçilmeli, tarım arazisini boş bırakanlara destek verilen bir tarım politikası doğru bir politika olamaz. Alanya’da turizmden sonra önemli olan diğer sektör tarım, bu ürünlerin ithalatı çiftçimiz için vahim sonuçlar doğurabilir. Bir ürün bir gün bakıyorsunuz pahalı oluyor bir gün bakıyorsunuz para etmiyor, bunların hepsinin sebebi yanlış tarım politikaları ve planlama eksiği” dedi.

 “AK PARTİ’DEN BEKLENEN DAVRANIŞ”

 Sudan’dan tarım ürünleri ve canlı hayvan ithalatı haberlerinin kendilerini şaşırtmadığını belirten İyi Parti Alanya İlçe Başkanı Yücel Apaydın, “AK Parti’den beklenen bir davranış, yerli üretimi bitirdiler. 2004 yılında yerli tohumu yasaklayarak en önemli adımı attılar, ülkemizi yabancı şirketlerin cenneti haline getirdiler. Mevcut hükümetin ülke sorunlarına çözüm bulacağına dair umudumuzu kestik, ülke ve memleket hayrına bir an önce ülke idaresinden gitmelerini istiyoruz. Çiftçi zaten kan ağlıyor, bu kararlar çiftçinin yarasına tuz basacaktır. İthal ürünler Türk çiftçisinin, Antalya, Alanya gibi tarımın önemli gelir kaynağı olduğu yerlerde çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Alanya’nın çiftçisi kan ağlıyor, şartlar daha da zorlaşacaktır” dedi.

 “TARIM GİRDİ FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİ DAHA ETKİLİ OLUR”

Hükümetin tarım ürünü ithal etmek yerine tarım girdilerinin fiyatını düşürmesinin daha kalıcı ve herkesi memnun edici bir çözüm olacağını belirten Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya, “Dışarıdan tarım ürünleri ithal etmenin de bir maliyeti var. Onun yerine kimyevi gübreler, tohum, ilaç gibi tarım girdilerinin fiyatı düşürülse çiftçiye olumlu yansıyacak, tarım ürünlerinin fiyatı da kendiliğinden düşecek. 2018 Haziran ayın da tarım da kullanılan ürünlerin fiyatların da % 80-90’a varan oranlarda artış oldu, ister istemez ürün fiyatlarına yansıdı. Çiftçi şu an zaten çok para kazanamıyor özellikle sebze grubunda. Limonun hal fiyatı şu an 2.5tl, portakalın 1 TL, mandalinanın 1.5 TL. Bu ürünlerden bu aylarda ithalat yapılırsa üretici masrafını bile çıkartamaz. Haziran, temmuz, ağustos aylarında ithalat olursa belki çok etkilenmez. Domates üreticisi de aynı şekilde, bu aylarda olacak bir ithalat üreticiyi zora sokar” dedi.  (Hatice Şekerci)