Hafize DEMİREL - Antalya Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında Alanya Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kaymakam Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile kamu ve dernek yöneticileri katıldı.

‘Alanya Kalesi’nin sorunlarını konuşmak için burada bulunuyoruz’ diyerek konuşmasına başlayan Vali Karaloğlu, "Alanya Kalesi, UNESCO Geçici Miras Listesi’ne alındı. Birkaç kez geçici listeden çıkmak için hazırlanan dosya yetersiz bulundu. Eğer biz burada elbirliği ile çalışırsak, Alanya Kalesi’ni bu listeye aldırırız” dedi.

TUR OTOBÜSLERİNİN KALEYE GİRİŞİ YASAKLANACAK

Alanya Arkeoloji Müze Müdürü Seher Türkmen Alanya Kalesi ile ilgi sunumunun ardından Alanya kalesinin ilk sorunu olan ulaşım ve trafik sorunu konuşuldu. Toplantıya katılanlar kale ile ilgili öneri ve şikayetlerini sundu. Toplantıda Vali Karaoğlu'nun talimatıyla büyük tur otobüslerinin kaleye girişi yasaklandı. 9 Metre büyüklüğünden araçların kaleye girilmesine izin verilmeyecek.

ULAŞIM ENGELLENMEYECEK

Kaleye ulaşımı engellemek gibi bir amaçlarının olmadığını ifade eden Başkan Yücel,  “Alanya Kalesi ile ilgili ulaşım konusunu 6 aydır gündeme getirdik. Biz toplu taşıma ve taksilerin çıkışında bir sorun yok. Kale ülkedeki içinde yaşam olan üç alandan olduğu için insanların ulaşımını engellemek gibi bir amacımız yok. Bunun için alternatif arıyoruz. Büyük servis araçları kaleye kesinlikle çıkmasın. UNESCO’nun her zaman bize gösterdiği mazeretlerden biri ulaşım sorununun çözülmesi. Biz çözüm önerilerini verdik. En az 10 araçlık depolama bölgelerimizi kurduk” şeklinde konuştu. 

TURİSTLER YÜRÜMEKTEN ERİNMEZ

Mutlu’nun açıklamaları üzerine Vali Karaoğlu "Biz turistleri kaleyi yürümeleri için çıkarmıyor muyuz. Ehmedek bölgesine turist otobüsle gidiyor. Bizim en büyük sıkıntımız turistleri gezdirmiyoruz. Rehber buna katlanmıyor. Shopping center’a götürmek daha kolay geliyor. Bu sadece Alanya’nın sorunu değil. Turistler yürümekten erinmez. Turizmde bu zihniyetin değişmesi lazım. İnsanlar yürümek, dokunmak istiyor. Bilgiyi otelde de alır" dedi.

ACENTELERİN ZİHNİYETİ DEĞİŞMELİ

Konuyla alakalı  MHP Alanya İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan ise, “İncoming acentelerinin zihniyetini değiştirmeden burada bir şey yapmak olanaklı değil. Turist shopping centerlara götürülüyor. Buraya getirdiği turistten yapacağı alışverişten komisyon almak için alışveriş için shopping centera götürüyorlar. Alanya esnafının hali de kötü. Kötü geçen turizm sezonunda kayıplarını bununla sübvanse ettiler” dedi.

 KARALOĞLU: TELEFERİK FİYATI DÜŞMELİ

Teleferik ücretinin çok fazla olduğunu da ifade eden Karaloğlu, “Teleferiği 15 TL’ye düşürelim” dedi. Cumbul ise, “Kaleyi trafiğe kapatalım, ben 12 TL’ye düşüreceğim” diye yanıt verdi. Alanya Kalesi yayalaştığında memnuniyetin artacağı ifade eden Karaloğlu, “Bir yeri yayalaştırmak dünyanın her yerinde zor ama yayalaşınca da vatandaşlar eskiye dönmek istemiyor” dedi.

KALEDE GÜVENLİK SORUNU KALMASIN

Alanya Şoförler Odası Başkanı Recep Çalış ise, “Kale saat 20.00’da kapanmamalı. Aydınlatma sorunu tamamlanırsa İç Kale saat 23. 00’a kadar açık olmalı. Ben misafir olsam akşam İç Kale’ye kadar çıkar, Alanya manzarasını izler, şiir bile yazarım” önerisinde bulundu. 

ANADOLU SELÇUKLU ARAŞTIRMA MERKEZİ YAPILACAK 

Arkeolojik çalışmalar hakkında bilgiler veren Türkmen, “Alanya, Anadolu Selçuklu Araştırma Merkezi’ni hak ediyor”dedi. Karaloğlu, ALKÜ Rektörü Prof. Ahmet Pınarbaşı’dan bu alanla ilgili çalışmalara başlanılmasını istedi. 

ÖNCELİK ARABANIN DEĞİL, İNSANIN

Karaloğlu son olarak, “Alanya Kalesi bu coğrafyadaki en önemli varlığımız. Bunu koruyarak kullanalım. Alanya Kalesi’ni yayalaştırmaktan korkmayalım. Öncelik arabanın değil, insanın. İnşallah bu toplantının aynısını 5-6 ay sonra yapar kararların tabana yayılmasını sağlarız” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim