Dolar ve Avro’nun önlenemeyen yükselişi ülkede ekonomik anlamda tereddütleri beraberinde getiriyor. Döviz artışına Alanya bazında bakıldığında ise ilçeyi en çok etkileyen artış demirde yaşandı. Dolara endeksi olan demir piyasası demir borsası üzerinden hareket ettiği için 1 hafta önce 75 TL ye satılan profil bu günlerde 110 TL’yi buldu. Yaşanan gelişme en çok inşaat sektörünü etkilerken tarımda da örtü altı seracılığın duraksamasına neden oldu. Gerçek Alanya Gazetesi olarak döviz artışının ilçede en çok hangi noktalarda etki yaptığını araştırdık.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ KAR EDEBİLİR”

Demirdeki artışla birlikte inşaat sektörünün bir çok kaleminde maliyet yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Adasa Yapı Denetim Sahibi İnşaat Mühendisi Aycan Fenerlioğlu, “Alanya bazında bakıldığında inşaat sektörü genel olarak yabancıya yönelik. Avro ile satış yapıyor. Müteahhitlerin giderleri arttı ama Avro, Dolar’a göre daha hızlı yükseldiği için Alanya’da müteahhitler kar da edebilir. Ülke geneline bakarsak da yerli halkın mülk edinmesi daha da zorlaştı. Artan maliyetler beraberinde fiyat artışını getirdi” diye konuştu.

“YATIRIMLAR AKSAYABİLİR”

ALANYA Belediye Meclis Üyesi Şehir Plancısı Erkan Demirci de ilçedeki müteahhitlerin yabancıya yönelik satışlarda kar edebileceğini ifade etse de TL bazında yapılan ihalelerde sıkıntıların doğabileceğine vurgu yaptı. Demirci, “Ülke bazında bir köprü, yol gibi ihaleler döviz bazında yapılıyor ve geçiş garantileri var. Ancak TL bazında yapılan ihalelerde yüklenici firmanın maliyeti bir anda yüzde 30 – yüzde 40 arttı. Bu durumda bazı yatırımlar aksayabilir” dedi.

“ÜRÜNLERDE FİYAT ARTIŞI YAŞANABİLİR”

DÖVIZ artışının tarım sektörüne etkilerini değerlendiren Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise “Özellikle tohum, ilaç ve yakıt giderlerinde önemli artışlar yaşandı. Bu artışlar ürün fiyatlarına da yansıyacaktı. Serbest piyasa ekonomisi var ürünlerden kar mı zarar mı edeceğimizi zaman gösterecek” İfadelerini kullandı.

“ÖRTÜ ALTI SERACILIK DURMA NOKTASINDA”

DEMIR piyasasındaki artışın tarım sektörünü de etkilediğine vurgu yapan Musluoğlu, “Demirin artışı yeni projelerin durdurulmasına neden oldu. Sera demiri ve malzemelerindeki artış örtü altına yönelimin yavaşlamasına neden oldu. Yeni projelere başlamıyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)