Ünlü oyuncu İlker Kaleli, Bavul Dergi’nin Ocak sayısı için Oğuz Atay’dan ve onun roman karakterlerinden beslenen “Poyraz Karayel” karakterini anlattı. 

Kanal D’nin sevilen dizisi Poyraz Karayel’in ünlü oyuncusu İlker Kaleli, edebiyat – sokak dergisi Bavul’un “Oğuz Atay” konulu Ocak sayısı için, iki yıla yakın bir süredir “Poyraz Karayel” dizisinde canlandırdığı “Poyraz” karakterini ve Poyraz’ın Oğuz Atay kahramanlarıyla ilişkisini anlattı. 

“Poyraz bir tutunamayan!”

Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” kitabına gönderme yapan Kaleli, “Topluma karşı bireyin hissettiği acı Poyraz’da mevcut. Çünkü o da sessiz duruşuyla bir çığlık atıyor. ‘Beni anlayın! Beni görün! Ben buradayım!’ diyor. Aynı Oğuz Atay kitaplarındaki karakterler gibi. Hikmet’in, Selim’in, Turgut’un yansımaları Poyraz’ın içinde bir arada. Sevgiye muhtaçlığı, sevgiye açlığı, baktığı her yerde bir şeye tutunma ihtiyacı duyması… İfade biçimleri benzer de olsa ayrı da olsa Poyraz Karayel ve Oğuz Atay’ın içlerinde aynı tutunamamışlık hissinden doğan kendini anlamlandırmaya çalışma ihtiyacı var,” dedi.
“Hayatımın en önemli üç cümlesinden biri…”
Oğuz Atay’ın kendi hayatında da büyük önemi olduğunu söyleyen Kaleli, Atay’a ait “Kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor,” cümlesinin hayatının en önemli üç cümlesinden biri olduğunu vurgulayarak “Çok çaresiz değil mi? Belli ki adam, bir şeyi anlatmaya çalışıyor ve anlaşılamıyor. Ama bunun için karşısındakini de suçlamıyor, kelimeleri suçluyor. Yetmiyor diyor… Ve hayatta gerçek olan her şey sanırım kelimeye ve dile dökemediklerimizden çıkıyor,” dedi.
İlker Kaleli’nin Oğuz Atay ve Poyraz Karayel hakkındaki sözlerinin devamı Bavul Dergi, Ocak sayısında.