Alanya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (ALSMO) Başkanı Kerim Gökçeoğlu’nun daveti ile ilçeye gelen ünlü Ekonomist ve Dünya Gazetesi Yazarı Erkin Şahinöz, Saat 14:00’da ALSMO Konferans Salonu’nda ve faiz yönü, ekosistem nasıl temin edilir, belirsizlik ortamında şirket yönetimi, Turizm 4.0, blok zinciri, yapay zeka, kripto paralar ve büyük veri” konulu bir konferans verdi. Konferansa ilçedeki iş insanları da yoğun ilgi gösterirken, Şahinöz katılımcılara önemli bilgiler verdi.

“TURİZM 4.0’I KONUŞMALIYIZ”

Konferans öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şahinöz ilk olarak Türkiye ekonomisi ile Turizm bölgelerinin ekonomilerinin farklı olduğuna vurgu yaptı. Şahinöz, “Türkiye ekonomisi ile turizm sektörünü kıyasladığımızda dramatik bir fark var. Şu an en iyi ilerleyen sektörümüz turizm sektörü. Gelen turist sayısı olarak baktığımız zaman hakikaten rekor kırılmış vaziyette. Yalnız tabii biz olaya biraz daha farklı bakıyoruz. Uçaktan inen ayak sayısını sayarsak evet rekor var, ama şöyle bir acı gerçek var. Turistlerin ortalama harcaması son 8-10 yıldır Türkiye'de geriliyor. Dolayısıyla da bizim artık burada nelere yatırım yapmamız lazım, nasıl farklılaşabiliriz bunu düşünmeliyiz. Turizm 4.0, parakende 4.0'ı, tarım 4.0'ı, hatta 5.0'ları konuşmaya başladığımız bir dönemde akıllı şehirler, akıllı turizm, blok zincirin kullanıldığı müşteri sadakat programlarında hakeza bu kripto paraların, coinlerin kullanıldığı, yani turizmde aslında ciddi anlamda trendlerin değiştiği bir sürecin içerisinden geçiyoruz. “Thomas Cook özelinde bunun elbette ciddi bir boşluk ve finansal yönetim krizi vardı. Ama olaya daha farklı bakmak lazım.” Dedi.

“THOMAS COOK DÖNÜŞÜM YÖNTEMİ KRİZİDİR”

Turizm sektörünün ana gündem maddesi Thomas Cook’un iflası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Şahinöz ilginç bir bakış açısını aktardı. Şahinöz, “ Thomas Cook aslında dönüşüm yönetimi krizidir. Bizim bir sözümüz var o kadar hızlı bir değişim yaşanıyor ki dönüşüm hiçbir zaman bu kadar hızlı olmamıştı ve hiçbir zaman da bu kadar yavaş olmayacak, bunu unutmamamız lazım. Dolayısıyla nelere yatırım yaptığımız turizmin akıllısına yatırım yapmazsak, turistin az harcayanına mahkum kalırız. Dolayısıyla aracılığın ortadan kalktığı, insanların fabrikadan çıkarıldığı bir süreç içerisindeyiz. İnsanlar fabrikadan endüstri 4.0 ile çıkabiliyor, yerine artık akıllı olmayan robotlar değil, diğer robotlarla konuşabilen insanlarla konuşabilen kobotlar geliyor. Dolayısıyla bizim bunun turizm versiyonunu iyi düşünmemiz lazım.” İfadelerini kullandı.

“ACENTELERİ ÇOK ZOR BİR SÜREÇ BEKLİYOR”

“Özellikle acenteler için zor bir süreç olacak önümüzdeki yıllar.”  Diyen Şahinöz, “Ben Thomas özelinde söylemiyorum, önümüzdeki 5-10 yıllık süreci söylüyorum. Çünkü dünyada iş yapış modelleri artık aracılığı biraz daha zayıflatan ve hatta ortadan kaldıran sistemler üzerine oturmuş vaziyette. En basit örneği bir kripto para diyorsunuz, arada banka olmadan kişiden kişiye para transferi yapma imkanı veriyor. Bir blok zincir diyorsunuz ben bunu göremiyorum mesela Akdeniz Bölgesi'nde. Neden biz blok zinciri kayıt defterini, müşteri sadakat programlarını kullanmıyoruz. Bu yeni bir müşteri kazanmak, mevcut müşteriyi korumaktan çok daha pahalı. O yüzden bizim eldeki müşterimize odaklanmamız lazım. Son dönemde ciddi anlamda açılımlar yapıldı. Ama birazcık daha hızlı almamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 “HERŞEY DAHİL 100 DOLAR HİKAYESİNDEN ÇIKMALIYIZ”

Alanya özelindeki turizm yapısına ilişkin soruyu da yanıtlayan Erkin Şahinöz, “ Türkiye'nin fındığın kendisini satarak somutunu satarak, üzerine hayal konmamış, inovasyon konmamış 1.6 milyar dolar yılda ihracattan gelir kazanabilirken, bir şirket 10 milyar dolar Nutella ile fındığın en katma değerli hali ile tüketicilere sunabiliyor. Bizim de Alanya özelinde buna odaklanmamız lazım. Muhteşem bir doğası var, elbette bunu herkes biliyor, bunu buraya gelmemiş olanı da. Ama biz burada kış döneminde neler yapabiliriz nasıl bir hikayeleştirme yapabiliriz ki Türkiye'nin mahkum kaldığı Her Şey Dahil 100 dolar hikayesinden kurtarabiliriz onu düşünmemiz gerekiyor.” Diye konuştu.

GÖKÇEOĞLU; “DAHA GENELE YAYGIN SEMİNERLERİMİZ OLACAK”

ALSMO Başkanı Kerim Göçeoğlu ise, “Önceki 3 yıllık dönemimizde biz daha çok meslek kollarını ilgilendiren çalışmalar yapıyorduk. 3 yıl içerisinde yaklaşık 37 seminerimizle tamamladık. Ancak bu dönem özellikle misyon ve vizyon açısından daha çok toplumu ilgilendiren konular, mesleğimizi ilgilendiriyor ama genel ekonomik anlamda da bakış açımızı değiştirmek amacıyla, iş insanlarını bir araya toplayacağımız seminerlerimize başladık. Bundan sonra da bu ve benzeri konularda seminerlerimiz olacaktır” dedi.