1 Ocak 2019 itibariyle alkollü içeceklerin tamamı için geçerli olacak şekilde alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarına yüzde 13.48 oranında zam yapıldı. Karar uyarınca, 50'lik bir kutu biradan alınan ÖTV ve KDV toplamı 4 lira 59 kuruştan 5 lira 21 kuruşa çıkarken, 70'lik rakının ÖTV'si 59 lira 64 kuruştan 67 lira 68 kuruşa çıktı. KDV ile birlikte toplam vergisi ise 70 lira 37 kuruştan 79 lira 86 kuruşa yükseldi. Yeni zamlarla litrelik rakıdaki her 4 kadehten 3’ü vergiye giderken, geriye kalan 1 kadehin parası alkol üreten firmalara ve çok küçük bir kısmı da dağıtıcılar, bakkal ve bayilere gidecek. 

Peki Alanya’da işletmeciler ve esnaf durumu nasıl değerlendiriyor? Konuya ilişkin Yeni Alanya’nın sorularını yanıtlayan sektör temsilcileri, zamların kaçak ve sahte içkiyi arttırma ihtimalinin korkutucu olduğunu ifade ettiler. 

‘TURİZMİN HİZMET KALİTESİ DÜŞECEK’

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, zamlarla birlikte turizmde hizmet kalitesinin düşeceğine dikkat çekerek “Geçen yıl kurların yükselmesiyle yapılmış olan zamları henüz fiyatlarımıza yansıtamamışken tekrar yapılan yüzde 13,48 oranındaki zam sektörü olumsuz etkileyecektir. Biz kontratlarımızı maalesef 1 yıl önce yapıyoruz ve bu tür zamlardan ciddi şekilde etkileniyoruz. Özellikle son yıllarda yaşanan krizi atlatabilmek için fiyatlarımızdan bu kadar taviz verip, sırf ülkeye turist getirebilmek adına sıfıra sıfır maliyetlerle satışlar yaptık. Yatırımcı zaten sektörü ayakta tutmak için elini yeterince taşın altına koydu. Maliyetlerin bu derece dengesiz artışı ayrıca turizmin hizmet kalitesini de düşürecektir. Keşke Türk liramız bu kadar değer kaybetmeseydi de zamlar daha kontrollü olabilseydi. Alkoldeki bu maliyetlerin artması da maalesef merdiven altı üretimi daha cazip hale getirecektir" ifadelerini kullandı. 

‘MALİYETLER AÇISINDAN OLUMSUZ’

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, maliyetlerin turistik işletmeleri zorladığına vurgu yaparak “Maliyetlerimiz artıyor, tabii ki bu da fiyatlarımıza yansıyor. Maliyetlerimiz artınca fiyatlarımızı ister istemez yükseltiyoruz. Ama pazarın talebi doğrultusunda yükselttiğimiz fiyatların kabul görmediği noktada indirmek durumunda da kalabiliyoruz. Dolayısıyla zamlar iç pazar ve maliyetler açısından olumsuz bir durum oluşturuyor. Ama otomatik olarak geldiği için de şu an yapılabilecek bir şey yok açıkçası. Kaçağın önünü açar mı? Açmayacağını umuyorum. Bu noktada işini ciddiyetle yapan konaklama tesisleri açısından böylesi bir durum yaşanmayacaktır diye düşünüyorum. Zira ciddi işletmeler böylesi bir şeye tevessül etmeyeceklerdir. Lakin en niyahetinde maliyetler zorluyor tabii ki" dedi. 

‘TURİZM HİZMETLERİNDEKİ ENFLASYONU KÖRÜKLEYECEKTİR’

SKAL Alanya Başkanı Mehmet Nedanlı ise “Zaten çok yüksekti. Şimdi daha da yükseldi. Zamlar turizm maliyetlerine elbette yansıyacaktır. Turizm ülkeleri içerisinde Türkiye’nin alkol maliyeti zaten yüksekti, böylelikle daha da yükselecek. Turizm hizmetlerindeki enflasyonu körükleyecek bir hamle olduğunu düşünüyorum. Nihayetinde kaçağın önünü açmasından korkarız. Bu da dürüst çalışan esnafın rekabet şansını düşürecektir" şeklinde konuştu. 

‘ZAMLAR KAÇAK VE SAHTE ALKOLÜN ÖNÜNÜ AÇACAK’

Alkollü içki zamlarını bakkal esnafı açısından değerlendiren Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, yüksek vergi oranlarının kaçağın önünü açtığına dikkat çekerek “Kesinlikle alkole yapılan zamların karşısındayız. Gelen zamlarla birlikte insanlar kendi alkolünü kendisi üretmeye başladı. İnanın durum bu noktaya geldi. Zamların kaçağın önünü açtığı kanaatindeyiz. Dolayısıyla acilen yeni bir düzenleme yapılarak alkol ve sigaranın üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Yüksek vergi ve zamlar geri çekilmelidir. Dağıtıcı firmaların kar marjı düşük, son satıcı olan tekel bayi ve bakkalların kar marjı daha da düşük. Tekel bayi ve bakkallar günümüz itibariyle yüzde 4 ile mal satmaktalar. Üzerine bir de kredi kartı çektikleri zaman, bu rakam yüzde 2’lere düşüyor. Esnaf bunun içerisinden nasıl çıksın? Bizler tam olarak bu noktada öncelikle yapılan zamların geri çekilmesini ve bakkallar için geçerli olan kar marjının arttırılmasını, en az yüzde 8-10’lara çıkarılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ALANYA’NIN 2018 KAÇAK İÇKİ BİLANÇOSU: 10 BİN 700 ŞİŞE 

Alanya’nın 2018 yılı kaçak ve sahte içki bilançosu ise 10 bin 700 şişe. Alanya Emniyet Müdürlüğü verilerine göre Alanya’da 2018 yılında 10 bin 700’ü şişelenmiş, 4 bin 400 litresi de bidonlar içerisinde kaçak ve sahte içki ele geçirildi. 

Editör: TE Bilisim