Burak Gül / Günün Haberi

Özellikle Rus uçağının düşürüldüğü 2015 yılı sonrasında tarihinin en kötü turizm sezonları yaşanmıştı. (2016,2017) Bu süreçte tanıtımı iç pazara yönelten turizmciler iç pazarın deyim yerindeyse tatil alışkanlığa kazanmasına sebep olmuş ve iç pazardaki artış özellikle 2018 yılında tavan yapmıştı. Ancak, yapılan çalışmalar neticesinde dışa pazarlarında geri kazanılması ve yine kötü geçen turizm sezonlarında özellikle Ortadoğu gibi alternatif pazarlarında da devreye sokulması sonrası turizmde kişi patlaması yaşandı. Hem dış Pazar hem de iç pazardaki önlenemez artış turizmcilerin yıllar önce gündeme getirdiği bir konunun yeniden gün yüzüne çıkmasını hatta resmi adımlar atılmasını sağladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların bölgesel tatil ayrımı için çalışma yapıldığını açıkladı. 

ZAMANA YAYILARAK GEÇİŞ SAĞLANACAK

Türkiye'deki tek tip anlayıştan dolayı bölgesel tedbir almakta zorlandığını söyleyen Ziya Selçuk, okul tatili konusunun aslında valilerin denetiminde olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde konuya ilişkin açıklama yapılacağını ifade eden Selçuk, ''Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da başka kurumlarla da görüştük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak. Fakat Türkiye birden bire hemen 200 gün, 220 gün olsun gibi bir hazırlığa henüz sahip değil. O, zaman içerisinde dikkate alınabilecek bir şey. Şu anda biz mevcudu ne kadar iyi yapabilirisin peşinde olmalıyız ve bu amaçla da bölgelere göre tatil olabilir, bunun önü açılabilir. Konuyla ilgili takvimi ilan ettiğimizde aslında sayın valilerin zaten yetkisinde olan bazı hususların çok daha işlevsel bir biçimde bölgesel olarak yapılması söz konusu olacak" diye konuştu. 

UZUN SÜREDİR DİLE GETİRDİĞİMİZ BİR KONU

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, projenin iki önemli noktası olduğuna dikkat çekti. Sili, “Zaten uzun süredir dile getirdiğimiz bir konu. İki noktada önemli. Hem iç pazarı canlandırma anlamında değerlendiriyoruz konuyu. Farklı bölgelerin iklim ve coğrafi koşullarına göre okulların başlayıp bitmesi hem sezon süresini artıracak hem yoğunluğu azaltacak. İç Pazar Haziran 15 ve Ağustos 30 arasına sıkışıyor. Birer haftalık onar günlük değişiklikler sezonu uzatacak ve iç pazarda biz aileleri ile tatil yapan insanlar olduğumuz için misafirlerin en yüksek sezon olan Temmuz ve Ağustos aylarında tatil yapmasının zorunluluğunu ortadan kaldıracak. “ İfadelerini kullandı. 

FİYAT AVANTAJI SAĞLAYACAK

İç pazarda en büyük sorunun yüksek fiyat olduğunu belirten ALTİD Başkanı Burhan Sili, “Fiyat anlamında da avantaj sağlayacak. İç pazarın en büyük sorunu yüksek fiyat. 15 Haziran ve 30 Ağustos arası zaten bizim yüksek sezonumuz olduğu için fiyatlar yüksek oluyor. Bu anlamda da iç pazara ciddi bir avantaj sağlayacak” dedi.

KAMUDAKİ İŞLEYİŞ RAHATLAR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alanya Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu da projenin önemli artılar getireceğinin altını çizdi. Dahaoğlu, “Her şehrin her bölgenin coğrafi yapısı farklı bu anlamda Akdeniz’in temmuzu ile Erzurum’un temmuzu bir olmuyor. Böyle bir uygulamaya girersek hem Avrupa’daki gibi oradaki insanları da rahatlatır. Kamuda çalışan insanlar da çocukları ile tatile gitmek için aynı tarihi seçmezler kamudaki işleyişi de rahatlatır.” Diye konuştu. 

“UÇAKLARIMIZ DAHA UZUN SÜRE DOLU UÇAR” 

Uygulamanın sadece oteller anlamında değil havacılık açısından da önemli olduğunun altını çizen Dahaoğlu, “İç turizm daha da canlanır. Fiyatlar yüksek olmadığı için insanları daha cezbeder. Özellikle uçaklar yüksek sezona sıkışmaz. Uçaklar Temmuz Ağustos’ta dolar zihniyeti kaybolur ve bizim sezonumuz uzar” İfadelerini kullandı.