Rekor turist sayısı ile tarihi bir sezon olan 2019 yılını değerlendiren Turizmci Suat Çavuşoğlu ilk olarak Thomas Cook’un iflası sonrası yaşanabilecek süreçleri değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Öncelikle Thomas Cook gibi büyük bir tur operatörünün iflası bizi üzdü. Neden üzdü, çünkü Türkiye’ye bir milyonun üzerinde turist getiren bir tur operatörü burada biliyorsunuz İngiliz ayağı, burada Avrupa ayağı iflasını açıkladı ama sevindirici bir olay ki biz İskandinav bölümünde Thomas Cook gibi bir firmanın hala devamlılığını yaşıyoruz. Çünkü Rus pazarı ve İskandinav pazarı bizim olmazsa olmazımız konumunda. Devletimizin desteği ile bunun devamlılığını sağlayacağız.” Diye konuştu.

GELİRLERİMİZ NEDEN DÜŞÜYOR

Artan turist sayısına rağmen gelirlerin düşme sebebini de yorumlayan Çavuşoğlu, “Kriz dönemlerinde fiyatlarımızı indirdik. Bir anda yükseltemedik. Ancak durum sadece bundan ibaret değil. Gelirlerimizin düşmesinin ana nedenlerinin bir tanesi, kişi sayısına endeksli olarak bizim her şey dahil sistemimiz. Türkiye genelinde bir çok tesisimiz her şey dahil sistemine geçti. Dolayısıyla misafirlerimiz tesis dışına çıkıp para harcaması yapmıyor. Kendi şirketimde de bunu görüyorum aslında bu yanlış. Şehir merkezindeki otellerimiz küçük yıldızlı otellerimiz bir yıldızlı iki yıldızlı, üç yıldızlı otellerimiz bu sistemden çıkmalı bu sistemden çıkıp, şehir dışındaki otellere her şey dahil sistemini bırakmalı. Şehir dışındaki otellerimizde konaklayan misafirlerimizin bölgeye gelmeleri veya merkeze gelmeleri zaman alır dolayısıyla geliş-gidiş olayından dolayı şehir dışında bu her şey dahil sisteminin yapılması konusunda hep ön fikir gösterdik hep fikir birliği yaptık.” Dedi.

TÜRSAB BEKLENTİSİ

6 Yıl TÜRSAB Alanya BYK Başkanlığı yapmış olan Suat Çavuşoğlu, 16 Ekim’de yapılacak başkanlık seçimine ilişkin soruyu da cevapladı. Çavuşoğlu, “TÜRSAB Alanya BTK’da  seçilecek yeni yönetimden neler bekliyorsunuz?”Sorusuna, “Bu gün Alanya şirket sayısı olarak Türkiye’mizin 7’nci  veya 8’nci büyük BTK’sı durumunda. 235 merkez ve şubeler ile birlikte 404 işletme ile birlikte hareket ediyoruz. Dolayısı ile TÜRSAB’dan en büyük beklentimiz kaçaklar ile mücadele. Bunu yaparken sivil toplum örgütleri ile birlikte hareket etmesi. Bununla birlikte bölgede turizmde ilerleyici projelere imza atılması. Huzur ve birlik beraberlik içerisinde hareket edilmesi.” Diye konuştu.