Efteni Gölü Ulaşım

İstanbul yolundan Hendek yoluna girip, TEM Otoyolundan ayrılarak Düzce'nin Gölyaka ilçesine geldikten sonra Güzeldere Şelalesi'ne 10 km kalınca dümdüz devam edildiğinde kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Düzce ilinin Gölyaka ilçesinde bulunan Efteni Gölü Düzce Ovasına ait akarsuların birleştiği ve Büyük Melen kanalı ile Karadeniz'e döküldüğü ekolojik bir sistemin birleşme noktası olarak adlandırılıyor.  Gölün içinde bulunan ağaçlar, bitki örtüsü, suya düşmüş rengarenk yapraklar ve çeşitli kuşlar ile özellikle sonbahar fotoğrafı çekmek isteyen doğa severler için eşsiz bir manzaraya sahip.

Gölün etrafının dağlarla çevrili müthiş bir seyir noktası oluşu ve ender bulunan bitki türlerine sahip oluşu ile  ayrı bir güzelliğe sahip. Ayrıca ekolojik olarak göçmen kuşların da uğrak yeri olması nedeniyle kuş gözlem istasyonu bulunmaktadır. Göl çevresinde yürürken suda duyduğunuz kanat sesleri ile zaman zaman ürperebilirsiniz :) Fakat öyle şirinler ki izlemeye doyamayacaksınız.

Göl üzerinde bulunan nilüfer çiçekleri ve pek çok bitki çeşidi ile sonbaharın tadını doyasıya yaşayabileceksiniz. Sonbahar mevsiminde puslu havası ve ince yağan yağmuru ile karşılıyor bizi. Efteni Gölü pek çok kuş ve bitki çeşidine sağladığı doğal habitat olması nedeniyle koruma altına alınmış. Burada avlanmak yasak. Kuş çeşitleri demişken Efteni Gölü'ne uğrayan yaklaşık 150 çeşit, su kuşu bulunduğu söyleniyor. Kuğu, Karabatak, Flamingo, Su Tavuğu, Boz Kaz, Yeşilbaş Ördek, Sakar Meke, Sumru, Kız Kuşu, Çulluk, Balık Kartalı, Balıkçıl, Yılan Boyun, Angıt; ilk göze çarpan kuş türleri. Efteni Gölü'nde bulunan kuş gözlem istasyonları ile de bu türleri görmeniz mümkün. Efteni Gölü girişinde bulunan tanıtım yazısını da mutlaka okuyun.

Efteni Göl kenarına arabanızı park edip , uzun tahta köprü ile seyir noktasında yürüyüş yapıp fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca bu köprünün girişinde minik bir kafeterya bulunuyor. Fakat biz gittiğimizde açık değildi. Biz erken saatlerde gittiğimiz için yanımızda kahvaltı malzemelerimiz ile gitmiştik. Göl manzarasında şahane bir kahvaltı yapabilirsiniz. Göl çevresinde bulunan sucul ağaçlar ile muhteşem doğanın keyfini çıkarın.

Efteni Gölü Efsanesi

Efteni kelime olarak dikkatimi çektiğinden göl isminin nereden geldiğini merak ederek araştırdım. Pek çok efsanenin yazılı olduğu Efteni Gölü için en çok ilgimi çeken ise şimdi bahsedeceğim oldu .

Efteni Gölü adını bir Bizans kraliçesi olan Eftalya’dan aldığı söyleniyor.
Bizans ordusu savaştan dönerken gölün kıyısındaki alanda konaklamış. Yolda prenses Eftelya’nın ellerinde ve yüzünde yaralar çıkmış. Göl kıyısında yerden çıkan sıcak sularla banyo yapan prensesin tüm yaraları ertesi sabah iyileşmeye, cildi güzelleşmeye başlamış. Bunu gören Bizans imparatoru bu göl kıyısındaki sıcak su kaynaklarının olduğu yere hemen bir hamam inşa edilmesini istemiş. Prensesin yanına bakıcılarını bırakıp ayrılmışlar.
Yaraları iyileşen ve güzelleşen prenses göl üzerinde sandalla gezinirken, karşı kıyıdaki dağ eteklerinde yaşayan bir Osmanlı delikanlısına gönlünü kaptırmış. Karşılıklı olarak birbirlerini ziyaret etmeye başlamışlar. Bir gün sevgilisine giderken prensesin kayığı batmış, boğulmuş. O günden sonra gölün adına Efteni demişler.
Bir diğer rivayet ise gölün altında bir kent olduğu. Bu kent sellerle suya boğulmuştur. Gölün hemen hemen yakınında bulunan Hacıyakup köyüne geçmişte selaltı (saraltı) denmesi de sanki bunu teyit eder niteliktedir. Efteni Gölü altında bulunan kentin oluşumu da yine rivayete göre fakire yardım etmeyen halkın sel ile mücadelesi efsanesine dayanıyor.

Efteni için bahsedilen efsaneler bir yana, Efteni Gölü gerçekten başlı başına efsane bir görünüme sahip. Çok bilindik bir lokasyon olmaması nedeniyle de sessisliği bizi büyüledi. Kendi halinizde keşifler yapabileceğiniz, doğa ile baş başa kalabileceğiniz ender rotalardan.

Güzeldere Şelalesi

Efteni Gölü'ne gelmişken de çok yakınında bulunan Güzeldere Şelalesi'ne mutlaka gitmelisiniz. Güzeldere Şelalesi'ne giderken yol üzerinde gördüğümüz ağaç kesim alanlarının enfes manzarasında durup uzun süre fotoğraf çekimi de yapıyoruz.

Şelale yolunda da Gölyaka'yı tepeden görebileceğiniz manzara noktaları bulunuyor. Şelaleye giriş araç ile 7 TL. Giriş yaptıktan sonra aracınızı park edip yürüyüş parkuruna gidebilirsiniz. Biz gittiğimizde tatlı bir yağmur olması nedeniyle ıslana ıslana da olsa müthiş bir yürüyüş yaptık. Çokta kısa olmayan yürüyüş yolunda mutlaka rahat ayakkabınız olsun. Özellikle dönüşte sürekli olarak yokuş çıkacağınız için yorulabilirsiniz.

Şelaleye ulaştığımızda yağmura rağmen olduköça kalabalık olduğunu gördük. Enfes görüntüsü ile burada da seyir noktası ve şelaleye yakın noktadan güzle fotoğraflar alıp bu noktadaki gezimizi de tamamlamış olduk.

Güzeldere Şelalesi'nde bulunan restoranda ister yemek yer ister kahve keyfi yapabilirsiniz. Hayır biz kendimiz pişirip yemek isteriz derseniz de park içerisinde piknik masaları da mevcut.

Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi hafta sonu için yakın ve keşfedilesi bir doğa rotası.

Eşsiz doğa manzarasını mutlaka görmeli, kuş cennetinin ve şelalenin tadına varmalısınız.

Sevgiler,

Twitter: @sapancigamze

Instagram : @gamzenika

Photo By : @akinsapanci

02_gmze.jpg

03_gmze.jpg04_gmze.jpg05_gamze.jpg