Hafize DEMİREL/Özel haber - Alanya Başkent Hastanesi’nde görev yapan Çevre Mühendisi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hacı Evran "İş güvenliği önemlidir. Hiç bir zaman bana bir şey olmaz şeklinde bir algıya kapılmamak gerekiyor. Söylenenleri kulak ardı edersek gerçekten bir gün bizim de başımıza bir şey gelebilir. Benim başıma gelmez diye düşünmeyin. Firmalar iş güvenliği ile ilgili yapacağı çalışmalara bir bütçe ayırırsa zaten bu işleyiş kolay ilerleyecektir” dedi.

Evran, “Kamuda çalışanların mesaisi bellidir. 8 saat çalışma süresi vardır. Fakat turizm sezonluk olduğu için yoğun bir çalışma temposu içinde oluyorlar. Giriş ve çıkış saatleri belli değil. İş kanununa göre kişinin günlük 11, haftalık 45 saatten fazla çalıştırılmaması gerekiyor. Fakat ara dinlenmeleri mesaiden sayılmıyor. Haftalık 45 saati aşan sürelerde 1.5 katı mesai ücreti vermek gerekir. Burada iş güvenliğini tehdit eden boyut kişinin 11 saatten fazla çalıştırılması. 11 Saatten fazla çalıştıranların şikayeti halinde iş yerine ceza uygulanır. Kişi tarafından Mesai ücretleri de ödenmediği ispatlanırsa iş yeri personeline kıdem tazminatı ödemek durumunda kalabilir” şeklinde konuştu.

Evran, mutfak çalışanları için de kazaları en aza indirebilmek için şu önerilerde bulundu: "Mutfakta genelde su gideri çok güçlü olmadığı için yerler kaygan oluyor. Herhangi bir kayma olmaması için kaydırmaz ayakkabı giymeliler. Mutfak çalışanları için yine bıçak kullananlar çelik eldiven giymeliler. Otel havuzlarında kullanılan kimyasalların da çok kullanılmaması lazım. Otellerde havuzun berrak olması için klor çok fazla kullanıyorlar. Klorla beraber aynı zamanda asit de kullanıyorlar. Klorla asit karıştığı zaman sağlık açısından kimyasal bir reaksiyona girerler duman çıkar ve zehirlenmelere yol açabilir. Klor ve asiti farklı yerlerde muhafaza edip aynı anda kullanmasınlar. 2 saat farkla kullansınlar.  Gürültülü işlerde çalışanlar kesinlikle kulaklık takmalılar. Yüksekte çalışanlar mutlaka paraşütçü tipi emniyet kemeriyle çalışıp, vinç sepet kullanmalılar. İşyerleri bunları bulundurmak zorunda."