26'ncı Ulusal Dermotoloji Kongresi'ne katılan Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, 'D vitamini'nin vücudun bütün sistemleri üzerinde önemli bir molekül olduğunu söyledi. D vitamininin yağda çözünen vitaminler kapsamına girdiğini belirten Doç. Dr. Göncü, 'D vitamini'nin bağışıklık, kanser oluşumu, kemik gelişimi, vücuttaki kalsiyumun tutumu ve anti mikrobiyel üzerinde etkileri olduğunu kaydetti.

D vitamini eksikliğinin önemli bir konu olarak gündeme geldiğini ifade eden Doç. Dr. Göncü, "Türkiye'de D vitamini eksikliği belirlenmiş durumda. Vücuttaki düzeyin 50 mikrogramın üzerinde olması gerekiyor ama genellikle 15-20 düzeylerinde. Yani fonksiyon görmesi için yetersiz" dedi.

15 DAKİKA GÜNEŞTE

KALMAK YETERLİ

D vitamininin gıdalardan da alınabileceğini ifade eden Doç. Dr. Göncü, şunları söyledi: "Özellikle yumurta sarısı, mantar ve balık yağında bulunuyor. Ama gıdalarla almamız biraz zor. Güneş ise deriden D vitaminini sağlıyor. Ama uzun süre güneş altında kalındığı zaman bu sentez duruyor. Yani vücut fazlasını sentezleyemiyor. D vitamininin etkili olması için günde 15 dakika ön kol ve bacaklardan güneş alınması yeterli. Saatlerce güneş altında yatmak gerekmiyor. Güneşte uzun süre yatmak deri kanserini tetikliyor. "

ÇOK GÜNEŞLİ YERLERDE DE

VİTAMİN EKSİKLİĞİ VAR

Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, çok güneşli bölgelerde bile D vitamini eksikliğinin olabildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Bunun Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda eminim eksikliği ile ilgili olabileceği söyleniyor. D vitamininin fazlası böbreklerde taşa neden olabiliyor. Onun için D vitaminim eksik diye sürekli takviye almak da doğru değil. Türkiye'de bazı bölgelerde yapılan çalışmalarda yüzde 80'lere varan D vitamini eksiklikliği olduğu bildiriliyor. Bunun için destek programları gerekebilir. Özellikle karaciğer ve böbrek yetmezliği, gebelerde ve yeni doğan bebeklerde D vitamini eksikliği olabiliyor. Risk taşıyanlar D vitamini eksikliğini ölçtürmesi gerekir. Bunu da senede bir kez kış aylarında ölçüm yapılabilir."