Akşam saatlerinde eğitim uçuşu için havalanan ve Niğde’de kırıma uğraması neticesinde düşen F-16 akıllara sabotaj mı yapıldı? sorusunu getirdi.

F-16’LAR DAHA ÖNCE 28 KEZ DÜŞTÜ? BU KAZA 29 OLDU

07 Mayıs 1991, Ankara - Akıncı

Eğitim uçuşu için Akıncı Üssü'nden havalanan uçak, motor arızası nedeniyle düştü. Bu kazada kaybedilen uçak Türkiye'de üretilen sıfır hatalı üç F-16'dan biriydi.

05 Temmuz 1991, Afyon - Dinar

Eğitim uçuşu için Akıncı Üssü'nden havalanan uçak planlanan uçuş rotasının dışına çıkarak Afyonkarahisar-Dinar'a doğru yöneldi ve alçak uçuş yaparken kayalara çarptı. Uçaktan ayrılamayan pilot şehit oldu.

25 Haziran 1992, Ankara - Akıncı

Uçak, Akıncı Üssü'nden kalkışın hemen ardından motora kuş girmesi nedeniyle pist yakınlarında düştü. Pilot fırlatma koltuğu ile atlayarak kazadan yara almadan kurtuldu.

01 Nisan 1993, Kapıdağ Yarımadası

Bandırma Üssü'nden kalkan uçağın pilotu vertigo olması nedeniyle Kapıdağ yarımadasının kuzeyindeki Şahinburgaz köyü yakınlarında bir tepeye çarparak düştü. Kazada pilot şehit oldu.

27 Nisan 1993, Ankara - Güdül

Gece eğitim uçuşu sırasında iki F-16C, saat 23.30 sıralarında Ankara'nın Güdül ilçesi yakınlarında kanatların birbirine sürtünmesi sonucu havada çarpıştı. Uçaklardan biri infilak etti diğeri hafif hasarlı olarak Akıncı Üssü'ne ulaşmayı başardı. Düşen uçaktaki pilot, paraşütle atlayarak kazadan sağ kurtuldu.

3 Ocak 1994, Balıkesir - Bigadiç

Uçak, eğitim uçuşunun ardından Balıkesir Üssü'ne geri dönüş sırasında Balıkesir'in Bigadiç ilçesine bağlı Dedeburnu köyü yakınlarında düştü. Kazada pilot şehit oldu.

22 Kasım 1994, Manyas Gölü

Bandırma Üssü'nden gece eğitim uçuşu için havalanan uçak kalkıştan kısa bir süre sonra Manyas Gölü'ne düştü. Uçaktan ayrılamayan pilot şehit oldu.

8 Şubat 1995, Ege Denizi

Uçak, Ege Denizi üzerinde Yunan Mirage uçaklarıyla yapılan it dalaşı sırasında Rodos Adası yakınlarında yakıt pompası sorunu nedeniyle düştü. Kazada pilot sağ kurtuldu. Yunan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir helikopter tarafından alınarak Rodos'ta hastaneye kaldırıldı.

29 Eylül 1995, Ankara - Kazan

Akıncı Üssü'nden eğitim için havalanan uçak Ankara'nın Kazan ilçesine bağlı Fethiye Köyü yakınlarında motor arızası nedeniyle düştü. Pilot paraşütle atlayarak kazadan sağ kurtuldu.

10 Ekim 1995, Bolu - Yedigöller

Eğitim uçuşu sırasında meydana gelen motor arızası nedeniyle Bolu Yedigöller yakınlarında ormanlık alana düştü. Pilot paraşütle atlayarak kazadan kurtuldu.

10 Ekim 1995, Bolu - Yedigöller

Eğitim uçuşu sırasında meydana gelen motor arızası nedeniyle Bolu Yedigöller yakınlarında ormanlık alana düştü. Pilot paraşütle atlayarak kazadan kurtuldu.

8 Ekim 1996, Ege Denizi

Balıkesir Üssü'nden havalanan Türk F-16'lara önleme yapan Yunan Mirage-2000 uçağından biri güdümlü füze fırlattı. Uçaktaki pilotlardan Yüzbaşı Nail Erdoğan şehit oldu. Diğer pilot Yarbay Osman Çiçekli kurtuldu. Nail Erdoğan'ın naaşı hiç bulunamadı.

26 Ağustos 1999, Batman

Diyarbakır Üssü'nden eğitim uçuşu için havalanan uçak, teknik bir arıza nedeniyle Batman-Diyarbakır karayolu yakınlarında bir pamuk tarlasına düştü. Pilot paraşütle atlayarak sağ kurtuldu.

4 Nisan 2000, Sivas - Yıldızeli

F-16C uçağı aynı filodaki bir uçakla gece uçuşu sırasında Sivas'ın Yıldızeli ilçesi Belpınar köyü yakınlarında çarpıştı. Uçaktan ayrılamayan pilot şehit oldu. Paraşütle atlayan diğer pilot yaralı olarak kurtuldu.

24 Mayıs 2000, Burdur - Bucak

İki F-16 uçağı Akhisar meydanından İncirlik Üssü'ne intikal uçuşu sırasında Burdur'un Bucak ilçesi yakınlarında arızalandı ve düştü. Pilotlardan biri atlayarak kurtuldu, diğer uçak üsse dönmeye başardı.

27 Haziran 2001, Ankara - Akıncı

Uçak, Akıncı Üssü'ne iniş sırasında motor arızası nedeniyle pist yakınlarında düştü. Paraşütle uçaktan ayrılan pilot kurtuldu.

25 Eylül 2001, Ankara - Akıncı

Eğitimden uçak Akıncı Meydanı'na inişi sırasında frenleri tutmayarak pistten çıktı.

5 Haziran 2002, İzmir - Çiğli

Pilot Üsteğmen Oğuz Yenen, yönetimindeki F-16 arızalanınca üç kez alana indirmek istedi ancak son denemesinde uçak parçalandı. Pilot da şehit oldu.

6 Kasım 2003, Tokat - Zile

Merzifon Üssü'nden kalkan uçak motor arızası nedeniyle düştü. Pilot paraşütle atlayarak kurtuldu.

22 Aralık 2003, Bandırma

Bandırma Üssü'nden havalanan uçak motor arızası nedeniyle boş bir araziye düştü. Pilot hafif yaralı olarak kurtuldu.

16 Ocak 2004, Kütahya - Tavşanlı

İt dalaşı eğitimi yapan uçak Kütahya'nın Domaniç ilçesinin Şenlikköy-Karlıtepe civarında düştü. Kazada pilot şehit oldu.

3 Mart 2005, Karabük - Yenice

Akıncı Üssü'nden havalanan uçak Karabük'e 30 km mesafedeki Yenice ilçesi Burunsuz köyü Dağ Tarla civarında düştü. Uçaktaki pilotlar Pilot Yüzbaşı Fatih Devravut ve Pilot Üsteğmen Fatih Keskin şehit oldu.

30 Ocak 2006, Diyarbakır

Diyarbakır Üssü'nden kalkış yapan F-16C uçağının motorunda uçuş sırasında teknik bir arıza meydana geldi. Uçak, kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Çarıklı Beldesine bağlı Gönendi Köyü yakınlarında boş bir alana düştü. Pilot kazadan yara almadan kurtuldu.

23 Mayıs 2006, Ege Denizi

Dalaman Hava Meydanı'ndan kalkan uçağa Yunan F-16'ları önleme yaptı. İki uçak havada çarpıştı. Yunan pilot ölürken Türk pilot kurtulmayı başardı.

11 Eylül 2006, Kazdağları

Balıkesir Üssü'nden havalanan uçak Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyü Dalaksuyu mevkiinde ormanlık alana düştü. Uçak düşmeden ayrılmayı başaran pilot sağ kurtuldu.

16 Ekim 2006, Bitlis - Mutki

Diyarbakır Üssü'nden havalanan uçak bilinmeyen bir nedenle Bitlis'in Mutki ilçesi ile Siirt'in Baykan ilçesi arasındaki Sarpkaya mevkiinde düştü. Uçaktan ayrılamayan pilot şehit oldu.

22 Mayıs 2007, Konya - Altınapa

Konya Üssü'nden havalanan uçakta kalkıştan kısa bir süre sonra motor arızası meydana geldi. Pilot kurtuldu.

12 Temmuz 2007, Balıkesir

Gece eğitim uçuşunun tamamlanmasının ardından Balıkesir Üssü'ne geri yönelen uçakta teknik bir arıza meydana geldi. Pilotlar kurtuldu.

14 Nisan 2009 Balıkesir

Balıkesir 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan havalandığı ve içinde bir pilotun olduğu öğrenilen F-16 tipi bir askeri uçak Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Muradiye Sarnıç Köyü yakınlarında düştü. Uçakta bulunan pilot Üsteğmen Fatih Korçam şehit oldu.

BELÇİKA’DA HAFTANIN KONUSUYDU

NATO’nun kurucu ülkeleri arasında yer alan Belçika’da “F-16’ların değiştirilmesi ve kullanılmaması” konusunun konuşuluyor olması ise sabotaj ihtimalini güçlendiren nedenler arasında gösteriliyor.

Sızdırılan bir raporda “Yeni bilgiler, savaş uçaklarını değiştirmek zorunda olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor çünkü mevcut F-16'lar artık güvenli değiller. Çünkü Avrupa gelişmiş hava hedef sistemlerine sahiptir ve biz Avrupa'nın kritik seviyesinin altına düştük”

Bir diğer internet sitesinde yer alan raporda F-16’ların bakım maliyetlerinin yüksek olmasından ve artık ihtiyaçları karşılayamamasından bahsediliyor. Raporun devamında “Temel olarak, F16'ların değiştirilmesi ve NATO yükümlülüklerine uymamız gerektiği gerçeğini değiştirmiyor” cümlelerine yer veriliyor.

Bir diğer kaynakta da NATO'nun kurucuları arasında yer alan Belçika'nın F-16'ları en fazla 6 ay daha kullanabileceğinden bahsediyor.

Ayrıca yeni bir sınır ötesi operasyon hazırlıkları yapan TSK’ya ve Türkiye’ye bir mesaj verilmek istenmesi de gündeme geldi.

f-16-degistirme.jpg

F-16'NIN MALİYETİ NE KADAR? F-35'İN MALİYETİ NE KADAR?

ABD Savunma bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yeni nesil savaş uçağı F-35'in İngiltere'de her yıl düzenlenen hava gösterilerine Atlantik üzerinden uçarak katılmasına izin verildiği açıklandı. Temmuz ayında gerçekleşecek uçuş F-35'in ilk uzun mesafeli uçuş olarak gösteriliyor.

EN PAHALLI SAVAŞ UÇAĞI 

Amerika'da yayınlanan Time dergisinde çıkan haberde F-35 projesinin maliyetinin çok fazla olduğu iddia edildi. ABD tarafından satın alınması planlan 2 bin 443 uçağın maliyetinin 396 milyar dolar olduğu, bir uçağın birim maliyetinin 161.1 milyon dolar olacağı ifade edildi. Dergide Amerikan Hava ve Deniz kuvvelerinin F-35 savaş uçağını beğenmedikleri belirtiliyor. ABD Deniz Kuvvetleri yetkililerinin F-35 uçağının harekât yarıçapının kısa olmasından duydukları kaygı ve endişeleri yazıda vurgulanıyor.

Türk Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu F-16 savaş uçaklarının birim fiyatı 25 milyon dolar, “Müşterek Taarruz Uçağı” F-35'in birim maliyeti 161.1 milyon dolar olduğu dikkate alındığında 1 adet F-35'in fiyatının 6 adet F-16 savaş uçağından fazla olduğu ortaya çıkıyor.

TÜRKİYE 100 UÇAK SİPARİŞ VERDİ

Türkiye'nin “Müşterek Taarruz Uçağı” Projesine 10 milyar dolar değerinde 100 uçak siparişi verdiği belirtildi. Yapılan anlaşmalara göre projenin yedek parça ve mühendislik çalışmalarının yerli üretimden yararlanması planlanıyor.

Türkiye'nin 2002 yılında dâhil olduğu projeye 9 ülkenin de ortaklığı bulunuyor. Projede yer alan ülkeler ve almayı planladıkları uçak sayıları şöyle: "ABD 2 bin 443, İngiltere 138, İtalya 131, Hollanda 85, Türkiye 100, Kanada 80, Avustralya 100, Norveç 48, Danimarka 48 olmak üzere toplam 3 bin 173."

Türk Hava Kuvvetleri ilk F-35'i 2017 içinde teslim alacak. İki yıl boyunca ABD'de Türk öğretmen pilotların eğitimlerinde kullanılacak bu uçaklar, 2019'da Türkiye'ye dönecek. Hava Kuvvetleri'nde ilk F-35 kullanacak üs ise Erhaç ve Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı olacak.

ABD'nin Texas eyaletinde 2005 yılından beri yapımı devam eden uçağın A, B ve C serileri bulunuyor. Tek pilot tarafından kontrol edilebilen F-35 müşterek taarruz uçağında, tek motor bulunuyor. Uçak 5. nesil olarak adlandırılıyor. Hava ve yer taarruzu, keşif, taktik, savunma gibi çok maksatlı görevleri üstlenebiliyor. Uçağın, yatay iniş ve kalkış yapabilen (CTOL), kısa kalkış özelliği bulunan, dikine iniş yapabilen (STOVL) özellikli modelleri de mevcut. Uçak gemisine inebilen özelliğiyle üç versiyonlu üretimi gerçekleşebiliyor.

Editör: TE Bilisim