Alanya Belediye Meclisi’nin aralık ayı toplantısın da zincir marketlere 300 metrekare şartı getiren düzenlemenin meclisten geçmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp hükümetin de küçük esnafın korunması ile ilgili bir kanun teklifi hazırladığını söyledi. Oda başkanı olduğu 2010 yılından beri mutlaka ticaretin bir kuralı olduğunu söylediğini belirten Yenialp, “Ben 2010 yılında bakkallar odası başkanı olmuştum, o günden bu güne hiç durmadan mutlaka ticaretin bir kuralı olması gerektiği ile ilgili, böyle kuralsızca açılan bu zincir mağazaların önüne bir şekilde geçilmesi gerektiği ile ilgili açıklamalarımız devamlı oluyordu. Şimdi aralık ayında Alanya Belediye Meclisi’nin aldığı bir karar var bundan sonra zincir mağazalar açılırken 300 metrekarenin altında açılış yapılamayacak. Bununla ilgili Sayın Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel ve belediye meclis üyelerimizin tamamına teşekkür ederim. Aralık ayında böyle bir karar Alanya Belediye Meclisi’nden geçti ve uygulamaya başlıyor ama akabinde de hükümetimizde artık zincir mağazaların önüne geçilmesi ile ilgili küçük esnafın korunması ile ilgili bir kanun teklifini hazırladılar ve meclisimize geldi şuanda meclisimizden geçmesi bekleniyor” dedi.
YENİ ŞARTLAR GETİRİLİYOR
Aynı zamanda Bakkallar Odası Federasyonu yönetim kurulu üyesi olan Yenialp, “Federasyon yönetim kurulu üyesi olarak ta bu çalışmaları takipçisiydik ve çıkması ile ilgili de bizim de baskılarımız oldu gerek milletvekillerimize gerekse Ticaret Bakanlığımıza bu konularda telkinlerimiz vardı. Orada nasıl bir şey olacak? Bundan sonra zincir mağazalar açılırken 300 metrekare kapalı alanları 100 metrekare indirme bindirme alanları 20 araçlık otoparkı olmak zorunda. 5 bin kişilik nüfusun altındaki yerlere zincir mağazalar açılamayacak küçük esnafında mal tedariki ile ilgili kooperatifler oluşturularaktan küçük esnaflarımıza mal temini yapılacak. Bu şekilde de bu zincir mağazalarla küçük esnafımız, bakkalımız, ayakkabıcımız, berberimiz terzimi, kasabımız rekabet etme şansına ulaşacaklar. Piyasanın da canlanacağına inanmaktayız. Bu zincir marketler ve cep marketler sadece bakkallara zarar vermiş gibi gözükürken günümüzde baktığımız zaman berbere de, terziye de, manifaturacıya da ayakkabıcıya da hepsine artık zarar verici duruma gelmiş durumdalar. Piyasalarda bir sıkışma bir nakit akışının olmayışını görüyoruz. Onun için zincir marketlerin önüne bir nebze geçilmesi ile ilgili TBMM’de de böyle bir karar alınmak üzere ve kanunlaşmak üzere. İnşallah olur ve küçük esnaflarımız bir nebze olsun rahatlar” dedi.
“GEÇMİŞİ KAPSAMASINI İSTİYORUZ”
Bakkallar Odası Başkanı Yenialp, yasanın çıkması durumunda geçmişi kapsamayacağını ifade ederek, “ Yasa çıktığı takdirde geçmişi kapsamayacak. Ancak biz geçmişi de kapsaması için çalışmalar yapıyoruz. Ama her halükarda yasanın çıkması esnaf için oldukça önemli, zincir market şubeleri taşındığında da bu kriterler devrede olacak. Kaldı ki, merkezde sayıları fazla olsa da henüz bazı mahallelere tamamen yayılmış durumda değiller. En azından mahalle bakkalları için önemli bir gelişme olacak.” Diye konuştu. (Hatice Şekerci)