Plajın asansörünün daha önce birileri tarafından parçalandığını hatırlatan Türel, “Belki bizim hizmetlerimizi çekemiyor olabilirsiniz, belki bizim hizmetlerimizi engellemek isteyebilirsiniz ama engellileri engellemeyin. Yazıktır, günahtır” dedi. Başkan Türel, Antalya’yı engelsiz şehir yapma, engelli hizmetlerinde şampiyon olma hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

Engellilere yönelik proje ve hizmetleri ile Türkiye’ye örnek olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, engellilerin rahatça denize girebileceği, Akdeniz’le buluşabileceği engelsiz plajı Konyaaltı Sahili’nde düzenlenen törenle hizmete açtı. Açılış törenine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eşi Ebru Türel, Konyaaltı Kaymakamı İbrahim Keklik, meclis üyeleri, Engelli Dernekleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK

Vali Münir Karaloğlu, Antalya ve engelli vatandaşlar için çok önemli hizmetin açılışını yaptıklarını belirterek, “Engelsiz plajının düşünülmesi, projelendirilmesi, hayata geçirilmesi noktasında Büyükşehir Belediye Başkanımız ve değerli eşlerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

2005’ten bu yana Türkiye’de engellilerin haklarıyla, sağlıklarıyla, eğitim ve istihdamlarıyla ilgili çok iyileştirmeler yapıldığını anlatan Karaloğlu, “Bugün de Antalya’da yaşayan ya da Antalya’ya gezmeye gelen engelli vatandaşlarımız için şehirdeki yaşam kalitesini de yukarıya çekecek önemli bir hizmeti açıyoruz. Birleşmiş Milletler’in şehirlerin yaşam kalitesini belirleyen kriterlerinden en önemlisi engelli vatandaşların kamu hizmetine erişimine sağlanan imkanlar. Engelli vatandaşlarımız sıkıntı çekmeden artık buradan denize girebilecek. Başkanımız güvenliğini de sağlamış. Kendisini tebrik ediyorum” dedi.

ENGELLİ HİZMETLERİNDE ŞAMPİYON ANTALYA

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’yı engelsiz bir şehir yapma engelli hizmetlerinde şampiyon olma hedeflerinden hiç bir şartta vazgeçmediklerini belirterek, “Bunu bir kere daha kanıtlamanın sevincini onurunu mutluluğunu yaşıyoruz.  Antalya Büyükşehir Belediyesi bu dönemde sosyal hizmetlerde sosyal belediyecilik uygulamalarında gerçekten büyük yeniliklere imza atmıştır. Üç sene gibi kısa bir sürede hizmetimizi artık ilçelerimize de Büyükşehir Yasası kapsamında ulaştırıyoruz” diye konuştu.

KONYAALTI PROJESİ’Nİ BİZ YAPACAĞIZ

Engelsiz plaj hizmetini Konyaaltı’nda daha önce de başlattıklarını hatırlatan Türel, şunları söyledi: “Bu sene Konyaaltı Plajı’nın yönetiminde bir değişiklik yaptık. Çünkü plaj hizmetinin bir kamu hizmeti gibi verilmesi maalesef birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Bir ideal için uğraşmıştık ama koruma kullanım dengesi gerektiği için bir yönetim değişikliği bu yıl söz konusu oldu. Yeni kurgulamamızdan halkımızın memnun olduğunu görüyor olmak bizim için onur vesilesi. Sayın Valimiz ve Kaymakamımız da bu seneki uygulamadan bütün vatandaşlarımızın çok mutlu olduğunu, geri dönüşlerin çok iyi olduğunu ifade etti. Aslında bu yıl Konyaaltı projemizin yap işlet devret yani özel sektör eliyle yapılmasını istemiştik. Bu sene burada farklı bir uygulama yapacağız. Turizmde geçen sene yaşanan sıkıntılar, dünya üzerindeki olumsuz gelişmeler ister istemez bizim de hesaplarımızı değiştirdi. Konyaaltı Sahil Projemiz, Mimarlar Odası ile elde ettiğimiz ödüllü bir yarışmaydı. 49 proje içinden seçildi. Tabi ki önemli finansman gerekiyor.  O yüzden yap işlet devret noktasında bir tercihimiz oldu. Ayrıca işletilmesinin özel sektör marifetiyle olması daha da isabetli oluyor. Ancak bu konuda bir yatırımcı bulabilme şansımız olmadı. Birkaç kez ihaleye çıktık hatta bölerek ihaleye çıktık yine olmadı. Şimdi artık iş başa düştü diyoruz. Bundan sonra yeni bir ihale girişimimiz olmayacak. İnşallah Ağustos ayı içerisinde ihalemizi Konyaaltı Projesi ile ilgili belediye olarak yapacağız. Yapımını belediye olarak biz üstleneceğiz. Sezon bittikten sonra en geç Kasım ayı gibi inşaatına başlayıp 2018 yaz sezonuna da bu projeyi yetiştirerek artık bu sahili tırların, kamyonların, arabaların geçtiği araç trafiğinden kısmen arındıracağız. Bir transit amaçlı değil; kontrollü bir trafik söz konusu olacak. Yolun da önemli bir bölümü spor tesisleri ile yaşam alanları ile park alanları ile yayalaştırılmış olacak”

ANTALYA’NIN MENFAATİNE OLAN PROJELERDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Konyaaltı Plajı’nın dünyada benzeri olmadığını vurgulayan Türel, “Bundan bir kaç hafta önce yaklaşık 8 tane Mavi Bayrağı Konyaaltı Plajı’na seneler sonra ilk defa diktik. Ve yürüme mesafesinde kent merkezine yakın bir plajda her türlü imkan söz konusu. Konyaaltı bizim turizme kazandırmamız gereken bir değerdir. Geç olsun güç olmasın, önemli olan bu projenin kazandırılmasıdır. Geçici zorluklar sebebi ile bu projemizden vazgeçmek Antalyamıza haksızlık olur. Bu yüzden bazı kesimlerin konuyu istismar etmelerine rağmen biz Antalya’nın menfaati gereği projelerimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

ENGELLİLERİ ENGELLEMEYİN

“Benim için engelli projesi denildiğinde akan sular duruyor ve adeta gönül tellerim titriyor” diyen Türel, şunları aktardı: “Bugün Engelsiz Plajımızın resmi açılışını yapıyoruz. Aslında plajımız Ramazan Bayramı’ndan önce hizmete girmişti. Bayramdan sonra baktık ki bizim burada yaptığımız denizin içine kadar giren engelli asansörü,  birileri tarafından darp edilmiş, parçalanmış. Bizim engelli kardeşlerimizden ne istersiniz? Belki bizim hizmetlerimizi çekemiyor olabilirsiniz, belki bizim hizmetlerimizi engellemek isteyebilirsiniz ama engellileri engellemeyin. Yazıktır, günahtır. Çok hızlı bir şekilde bu canilerin vermiş olduğu zararı derhal gidermek suretiyle çok kısa süre içinde tekrar hizmete sunduk. Şimdi bu bölgeyi kameralarla gece gündüz denetliyoruz. Bir daha böyle bir şey yapan olursa hesabını da en iyi şekilde soracağız.”

İFTİRALARA MARUZ KALDIM

Engelsiz Plaj projesinin eşi Ebru Türel’in önerisi ve engellilerin fikirleri ile ortaya çıktığını kaydeden Başkan Menderes Türel, şöyle devam etti: “Ebru Hanım’ın engelli derneklerimizle yaptığı bir toplantıda derneklerimizden böyle bir talep gelince projeyi hızlı bir şekilde ele aldık. Bayram öncesinde hizmete sunmuş olduk. Biz burayı yapıyorken engelli kardeşlerimizin iskeleden asansör marifetiyle denize girmesini sağlayacağımızda birileri bu iskele nasıl yapılıyor,  bu iskele devletin kasası ile yapılıp acaba ticari kuruluşlara peşkeş mi çekiliyor diye yayınlar yapmaya başladılar. Alışık olduğum iftiralara yine maruz kaldım.  Benim engelli kardeşlerime milletimin,  devletimin kasasından yapmış olduğum iskeleden ne istersiniz? Bir de akıl veriyorlar. Diyorlar ki engelli plajı iskeleyle olmazmış da iki tane hortum çekecekmişiz, engelliler onlar arasından sürüne sürüne denize gireceklermiş. Bunu yazan kendisinin engelli olduğunu söylüyor. Gelsin burada engelli plajı nasıl örnek bir şekilde yapılırmış, engelli kardeşimiz burada nasıl güzel bir şekilde istifade ederlermiş örneğini en güzel şekilde görsün.”

Engellilere “yeryüzündeki meleklerim” diye seslenen Türel, “Önemli olan zihinlerdeki engeli kaldırmaktır. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Zihinlerdeki engeller hala bize böyle güzellikleri yaptırmamak istiyor. Onlar ne söylerlerse söylesinler ben engelli kardeşlerim için Antalya’da ne hizmet yapılması gerekiyorsa en iyisini yapmaya çalışacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

HALKIN HASSASİYETİ ÖNEMLİ

Engelli sorunlarının bütün halkın katılımıyla çözümlenebilecek bir husus olduğunun altını çizen Başkan Türel, şunları ifade etti: “Engelsiz şehir hedefimizle engelli vatandaşlarımızın yaşadığı evleri engelsiz hale getirecek yatırımları yapıyoruz. Kiracı da olsa yapıyoruz, mülk sahibi olmasına gerek yok. Evinin rampası yok, lavabosu yüksekte ama orada yaşayan bir engelli kardeşim var. Ben o evi engelsiz hale getirmekle mükellefim. İşte şimdi onları yapıyoruz. Bizim gayretimiz bir yere kadar. Kaldırımın üzerine aracını park eden vatandaşımız, yaya geçidi üzerine park eden vatandaşımız bunu yapıyorsa engelli kardeşlerimizi engellediğinin farkında olmalıdır. Bütün halkımızla binalarda, iş yerlerinde birçok konuda daha fazla hassasiyetle bu konudaki farkındalığa ihtiyacımız bulunuyor. O yüzden biz bu gibi hizmetleri önce Allah’a daha sonra siz engelli kardeşlerimize emanet ediyoruz ve tabi ki Antalyalılara emanet ediyoruz.”

SABAH 07.00’DEN AKŞAM 22.00’YE HİZMET

Engelsiz Plajı’nda sabah 07.00’den akşam 23.00’e kadar vardiyalı olarak güvenlik ve cankurtaran görevli olduğunu belirten Türel, “Baktık ki akşam saatlerinde burası gündüzden kalabalık. Mesai bitti, harç bitti yapı paydos diyemeyiz. Şimdi iki mesaiye çıkardık. Akşam 10’da da gelseniz, sabah 7’de de gelseniz burada arkadaşlarımız emrinizdedir. Hepinize hayırlı, uğurlu olsun. Allah çok daha güzel projeleri nasip etsin” diye konuştu.

ENGELLİLER ÇOK MUTLU

Engelsiz Plaj, engelli vatandaşları ve engelli derneklerinde de sevinçle karşılandı. Artık denize uzaktan bakmayacaklarını ifade eden engelliler, hasretin son bulduğunu söyledi. Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, “Deniz hasretimiz son buldu.  Antalya sahillerine yakışan bu prestijli plajın gerçekleşmesini sağlayan Sayın Menderes Türel başkanımıza, saygı değer eşi Ebru Hanıma,  sahada bize istek ve taleplerimiz doğrultusunda düzenlemeler yapan belediye ekiplerine teşekkür ederim. Konuşacak çok şey var. Ama yapılan iş konuşacak bir şey olmadığını gösteriyor” dedi.

Engel Tanımayanlar Spor Kulübü Derneği Başkanı Özkan Gönenç, “Engelsiz Plaj kısa zaman içinde gündeme geldi ve projelendirildi. Değerli başkanımızın doğru yatırımlara zamanında ve yerinde destek vermesiyle bugün bu onurlu güne erişmiş olduk. Ben kendi adıma mutluyum. Dernek üyelerim ve tüm Antalyalı engelliler adına mutluyum. Çünkü Antalya bir ilki daha yaşıyor. Bize bu ilki yaşatan değerli başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Rahim Ezgi, “Bugün burada devrim niteliğinde atılan ilk adımı kutluyoruz. Eşit, erişilebilir hayatı mümkün kılan, yaşamı ortak paylaşmayı amaçlayan Engelsiz Plaj en önemli çalışmalardan birisi olarak bizlerin hizmetine sunuldu. Ne kadar teşekkür etsek az” ifadesini kullandı.