Röportaj: Berker PAKNA

ALANYA HEP Üniversitesi öğrencileri, Alanya’ya ve topluma hizmet edebilmek amacıyla AHEP Gönüllüler Topluluğu’nu kurdu. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra lise öğrencileri ile de bir araya gelmeyi planlayan topluluk öğrencileri yetişmekte olan nesle duyarlı ve yardımsever olma alışkanlığını kazandırma amacıyla  yola çıkmış durumda. İlk organizasyonlarını üniversite öğrencilerinden Betil Tulumen, Berke Sivri ve Meryem Gür öncülüğünde Dünya Gönüller Günü’nü içine alan Aralık ayının ikinci haftasında okul bahçesinde yapmayı planladıkları etkinliklerle hayata geçirecekler. Bu etkinlikle birlikte ilk olarak Alanya’da geniş bir kitleye ulaşmayı hedefleyen öğrenciler, ilerleyen zamanlarda Türkiye ve uluslararası boyutta ses getireceklerini ifade ettiler. Görüşlerine başvurduğumuz öğrencilerle, topluluk hakkında kısa bir söyleşi yaptık. 

* Topluluğunuzu kısaca tanıtabilir misiniz?

Biz Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Gönüllüler Topluluğu’yuz.  Amacımız Alanya ve civarındaki ulaşabildiğimiz kadar Zihinsel ve Bedensel engelli vatandaşlara yardımcı olmak istiyoruz.

* Peki nasıl bir çalışma yöntemi izlemeyi düşünüyorsunuz?

Bu konuya emek veren, okul içi ve okul dışı kurumlarla ortaklaşa çalışmak istiyoruz. Alanya’da bildiğimiz bir çok rehabilitasyon merkezi var bu konuda hizmet veren, onlarla irtibata geçerek topluluk olarak gerçekleştireceğimiz projelerde birlikte çalışmayı hedefliyoruz. 

* Ulaşabildiğiniz kurumlar var mı peki?

Evet birkaç kurumla görüşme halindeyiz. Örneğin, LÖSEV ve Kızılay’da bize destek veriyor. Açacağımız stantlarda LÖSEV’in de standı olacak. Şu anda Alanya’da bu işe gönül koyacak herkese ulaşma gayretindeyiz. Yapacağımız etkinliğin gününe kadar da umarım hepsine ulaşacağız. 

* Yapacağınız etkinlikten ne elde etmeyi hedefliyorsunuz?

Stant açan her kurum ve bizler, ufak tefek ürünlerin satışlarını gerçekleştireceğiz. Buralardan gelecek gelir engelli vatandaşlarımızın hem tedavisinde hem de ailelerin geçimine yardım için verilecek.

* Başka projeler var mı?

Üniversitemizin bir Kardeş Köy Okulu oluşturması için uğraşacağız. Aralık ayının ikinci haftasında yapacağımız etkinliklerle, örneğin küçük, ufak tefek hediyeliklerin satışları, el yapma ürünlerin satışı gibi. Bunlardan elde edeceğimiz gelirleri de bundan sonraki projelerimizde ihtiyaç sahipleri, engelli vatandaşlarımız, köy okulları gibi projelerde değerlendireceğiz.

* Sadece stant mı açacaksın? Başka bir etkinlik olacak?

Engelliler Haftası kapsamında çift kollu bir etkinlik planlıyoruz. Birincisi dediğimiz gibi stantlar. İkincisi ise Konser etkinliği. İnovasyon ve Girişimcilik Topluluğu bize bu konuda destek veriyor. Sevgili başkanları Betil, Alanya’daki gruplarla görüşme halinde şu anda. Onları cuzi ücretlerle halkla buluşturacağız ve gelirini az önce bahsettiğimiz noktalara aktaracağız. 

* Topluluk üniversite içinde mi kalacak? Sokağa çıkacak mısınız?

Aslında biz çokta kampüse çakılıp kalmak istemiyoruz. Liselere ulaşmayı düşünüyoruz. Afişler yoluyla, liselerde yapacağımız toplantılar yoluyla bir toplumsal farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.

* AHEP’lisiniz. Okulun topluluğunuza projelerinize desteği ne durumda?

Okul arkamızda. Hocalarımızın dikkat ettiği tek nokta derslerimizin önüne geçmesi. Okul olarak bizim her türlü ihtiyacımızı karşılıyorlar. Gerekli materyali, eğer bir yere ihtiyacımız olursa o yeri ayarlıyorlar. Maddi manevi yanımızdalar.

* Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bize bu projeyi anlatma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz. İsteğimiz dediğimiz gibi bir toplumsal farkındalık yaratmak. Engelin insanların bedeninde veya zihninde olduğunu düşünmüyoruz. Engel maalesef engeli olmayan, kafası engellilerde diye düşünüyoruz. El birliğiyle bu topluluk kanalıyla elimizden geldiğince ihtiyacı olanlara yardımcı olmayı istiyoruz. Herkesi tarihi netleştiğinde açıklayacağımız etkinlik günlerimizde AHEP’in bahçesine bekliyoruz.