Diyet kelimesi çoğu kişi için açlık olarak tanımlandığı için zayıflamak isteseler de binbir türlü bahane ederek diyetten uzaklaşırlar. Çalıştığı için evden erken saatlerde çıkmak zorunda olan kişiler için diyetin ilk menüsü olan kahvaltı tam bir kâbusa dönüşüyor. Arkadaşlarla çıkılan yemekler, lezzetli yiyecekler diyete başladığımızda bizlerin en büyük düşmanı haline geliyor. Davetler, açık büfeler derken ya diyete hiç başlanmıyor ya da ‘zaten yapamıyorum, sonuç alamıyorum’ diye yarıda diyet bırakılıyor. 

Sağlığın ve zindeliğin korunması için gerekli olan beslenme düzenine “diyet” denir. Yani her durumda, her koşulda, her yerde olması gereken beslenme şeklidir. Kendinize uydurduğunuz bahanelerin aslında gerçeği yansıtmadığını göreceksiniz.

*GÜNDE İKİ ÖĞÜN VE AZ YİYORUM

Çok yemek kilo aldırdığı gibi az yemek de kilo aldırır. Herkesin günlük alması gereken enerji değeri vardır. Bunun altında yemek yediğinizde vücut fonksiyonları yerine getirmesi için depolamaya başlar ve kilo almak kaçınılmaz olur. Ayrıca size az gelen yemek belki de fazladır. Bir gün boyunca yediklerinizi yazınız.

*TATLIDAN VAZGEÇEMİYORUM

Diyet yaparken sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmenize gerek yok. Çikolata, dondurmadan vazgeçemem diyorsanız, bu yiyeceklerden az miktarda yiyebilirsiniz. Bunun için diyeti bozmaya gerek yok. Ama sınırlarınızı koyun ve az diye başladığınız yiyeceği bitirmeye kalkmayın.

*KAHVALTI YAPAMIYORUM

Kahvaltı, gece boyunca yavaşlamış olan metabolizmanızı hızlandırmayı ve kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlar. Vaktim yok bahanesine sığınmak yerine evden çıkmadan tam buğday ekmeği, peynir ve sebzelerden oluşan küçük bir sandviç hazırlayabilirsiniz. Ya da ön kahvaltı niteliğinde 1 su bardağı kadar kutu sütü yolda içebilirsiniz.

*HEP KİLOLUYDUM, AİLEM DE KİLOLU.

Şişmanlık genlere bağlı olabilir ama bu durum sizin hiç kilo veremeyeceğinizi göstermez. Ailenizde kalıtsal olarak gelişen bir şişmanlık söz konusuysa bile, siz sağlıklı bir diyet programıyla ve düzenli egzersizlerle kilo verebilirsiniz.

*İŞTEYKEN DIŞARDAN YEMEK YİYORUM

Ev dışında da artık sağlıklı beslenmek oldukça kolay. Gün geçtikçe restaurant, lokanta sayısı artmakta, ev yemekleri yapan yerler çoğalmaktadır. Eğer diyetinize uygun değilse porsiyonunuzu ihtiyacınız kadar alınız. Yemeklerin suyundan tüketmemeye çalışınız. Akşam yemeğinizi öğlen tükettiğiniz besin gruplarına uygun olarak hazırlayınız. Et/tavuk dürüm ya da döneri ekmek arası yerine tabakta söyleyerek, yanına salata ve ayranla rahatlıkla tüketebilirsiniz. Önemli olan miktara dikkat etmek.

 

 

*METABOLİZMAM YAVAŞ ÇALIŞIYOR, KİLO VEREMİYORUM.

Metabolizmayı hızlandırmak sizin elinizde. Size uygun beslenme programı, bol su tüketimi ve egzersizle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

*DAHA ÖNCE KENDİM DENEDİM, OLMADI

Tek başına bilinçsizce yapılan diyetler kilo vermekten çok sağlığı tehlikeye sokuyor.Kendinize şans veriniz ve işin uzmanı bir diyetisyene başvurunuz. Bu sefer yaptığınız hataların farkına varacaksanız.

*STRESLİYKEN ÇOK FAZLA YİYORUM

Bazıları duygularını yemek yiyerek bastırmaya çalışır.Abur cuburlara saldırmak yerine kutu süt, yoğurt, ayran, meyve, leblebi veya fındık, fıstık gibi kuruyemiş tüketebilirsiniz.

Bu bahaneler daha da artırılabilir. Herkese, her duruma göre diyet düzenlenebilir. Tek yapmanız gereken yapabileceğinize inanmak ve gayret göstermektir.