Büyük umutlarla hazırlanılan ancak Rus uçağının düşürülmesi ile patlayan krizden sonra, Rusya yetkililerine karşı uzlaşmaz bir tavır takınarak iki ülke arasındaki krizin büyümesine engel olamayan siyasi otorite nedeniyle kayıp sezon olarak geride kalan 2016 yılının ardından, 2017 yılı da turizm sektörü için umut vermiyor.

AVRUPA EKSİNİN ALTINDA

Geçtiğimiz yıl Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle Alanya’ya gelen Rus turist sayısı yok denecek kadar az olurken, benzer bir krizin bu yıl için Avrupa ülkeleri ile yaşanıyor olması, turizm sektörünün çöküşünü hızlandırdı. Özellikle Almanya gibi, Alanya için son derece önemli olan Avrupa ülkelerinden gelecek olan turistler, rezervasyonlarını arka arkaya iptal ettirmeye başladılar. Sektör yetkilileri, iptallerin kısa sürede önemli rakamlara ulaştığını ifade ederken, “Avrupa ve İskandinav ülkelerinden bu yıl turist gelmesini beklemek hayalcilik olur, rakamlar eksilerde” şeklinde konuşuyorlar.

KİRALIK VE SATILIKTA PATLAMA

Uzun yıllar Alanya’da hizmet veren önemli turistik tesisler, sezon başlamadan satılık ya da kiralık olarak boy göstermeye başladı. Alanya’nın hemen hemen her noktasında satılık ya da kiralık turizm tesisine rastlamak mümkünken, özellikle turizme yönelik hizmet veren küçük işletmelerin pek çoğu da kapılarına kilit vurmak zorunda kaldılar. Alanya merkezde eskiden kiralık dükkan bulmak mümkün değilken, şimdi her yerde kiralık dükkan tabelaları göze çarpıyor.

VARSA YOKSA REFERANDUM

Türkiye’yi 15 yıldır yöneten siyasi otoritenin 16 Nisan’da yapılacak olan referandumdan başka hiçbir şey düşünmediğini ve sadece buna odaklandığını belirten sektör temsilcileri, “Alanya ekonomisindeki çöküş her geçen gün biraz daha büyüyor ama bunu ne gören var ne de tedbir alan var. Turizmci, otelci önünü göremiyor, yarın nasıl bir manzara ile karşılaşacağını bilemiyor. Bu nedenle de risk almamak için tesisini ya satılığa ya da kiralığa çıkartıyor. Talep olmadığı için bu yöntem de çözüm olmuyor. Böyle devam ederse bu sezon tesislerin çoğu kapalı kalacak, turizm sektöründen ekmek yiyen binlerce kişi de işsiz kalacak” şeklinde konuşuyorlar.

Editör: TE Bilisim