Türk toplumunda ekmeğin yeri ayrıdır. Her sofranın baş tacıdır ancak kendi başımıza kilo vermeye başladığımızda ilk yaptığımız ekmeği tamamen bırakmaktır. Su dışında her şeyin kalorisi vardır ve hepsini fazla tükettiğiniz sürece kilo almaya başlarsınız. Eksikliğinde ise vitamin ve mineral yetersizliğinden sağlık sorunları oluşmaya başlar. Ekmekde de önemli olan doğru çeşit ve miktardır.

Vücudun enerji kaynağı, karbonhidratlardan sağlanır. Diyetin %55-60’ı karbonhidratlardan oluşmalıdır. Ekmek tek karbonhidrat kaynağı değil , ama meyve ve sebzelerden aldığımız karbonhidrat miktarı ile ekmekten aldığımız karbonhidrat miktarını karşılaştırdığımızda ekmeğin çok daha zengin olduğu anlaşılmaktadır.

Beyaz ekmek, kepeğinden tamamen ayrılmış undan elde edilen ekmektir. İçinde posa bulunmadığından kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Bu yüzden daha çok acıkmanıza ve daha çok yemenize neden olur.

Tam buğday, çavdar, çok tahıllı veya yulaflı ekmek ise kepeği ayrılmamış, posa miktarı yüksek ekmeklerdir. Bu tür ekmekler iştah kontrolü sağlar, acıkma sıklığınızı dengeler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerinizi dengeler. Ekmek yiyerek tatlı ihtiyacınızı da kontrol altına almış olursunuz.  Tam tahıllı ekmek içeren diyetin diyet lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir, uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Tam tahıllı ekmekler yağ oranınızı düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller. Yani bu ekmekler şişmanlatmaz aksine zayıflamaya yardımcıdır. Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir.

Tam tahıllı, tam buğday ve çavdar ekmeklerinin glisemik indeksi düşük ve diyet lifi yüksek olduğundan zayıflama diyetlerinde mutlaka bulunmalı. Ayrıca ekmek kilo kaybederken cilt elastikiyetinizi korumaya yardımcı olur.

Stresi önler, depresyona karşı yatkınlığı azaltır. Maya ve lif içeriği sayesinde sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol içermez. Kandaki kolesterol düzeyinin kontrolüne yardımcı olur. Tam tahıllı ekmekler B12 hariç tüm B grubu vitaminlerinin temel kaynağı olduğu için tiroit rahatsızlığı olanlar için en ideal besindir.Tam tahıl ekmeğinde yer alan B grubu vitaminler metabolizmada anahtar rol oynarlar.Kan dolaşım bozukluğu ve yüksek tansiyon hastalıklarına karşı etkilidir.Kolon kanseri ve hemoroid hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Ekmek yemek vücudumuzun ekonomik yoldan enerji gereksinimini karşılar. Son yapılan çalışmalarda seratonin hormonunu etkileyerek mutluluğu arttırdığı ortaya çıkmıştır.

Gördüğünüz üzere ekmekten uzak durmaya gerek yok. Beyaz ekmekle diğer ekmekler arasında kalori farkı da yoktur ancak sağlığınız için tam tahıllı, çavdar, yulaflı ya da kepekli ekmek türlerinden birini tercih ediniz ve miktara dikkat ediniz.