Namık Aymelek’in açıklaması şöyle:  “3 Mart 1924 tarihinde çıkarılan devrim yasalarının 94. Yıl dönümünü kutuluyoruz. TBMM’de kabul edilen üç devrim yasası ile Türkiye Cumhuriyeti modern bir ülke olma yolunda Laikliğin temelini atmıştır.

1923 Cumhuriyet Devrimi’ni yaratan Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetin Devrimci kadroları, modern Türkiye Cumhuriyetini kurarak tarihe isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır. Emperyalizme karşı verdikleri ve kazandıkları ulusal kurtuluş savaşı ile de bütün mazlum milletlere örnek olmuşlardır. Atatürk ve Cumhuriyetin kurucu kadroları modern Türkiye yolunda yapılan bütün değişiklikleri ulusal iradeye dayanarak yapmışlardır. Günümüzde meclis bypass edilirken, o dönemde gerek savaş zamanında, gerekse devrimlerin yapıldığı zamanlarda bütün değişiklikler mecliste yapılan görüşmeler sonrasında yapılmıştır. Mecliste sayısı az olan muhalefet bile yapılan bütün değişikliklerle ilgili söz söyleyebilmiştir.

3 Mart 1924 tarihli devrim yasaları ile laik rejimin önündeki engeller kaldırılmıştır. Bu devrim yasaları şunlardır:

1- 429 sayılı Şer’iye ve Evkaf (Din ve Vakıflar) ve Erkan-ı Harbiye (Genel Kurmay)  bakanlıklarının kaldırılmasına dair kanun. 

2- 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) kanunu. 

3- 431 sayılı Halifeliğin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanının Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışına çıkartılması dair kanunu.

Bu üç yasanın her biri başlı başına birer devrimdir. O yüzden bu 3 yasanın kabul edildiği günü kutlayan Cumhuriyet aydınları bu yasalara “3 Devrim Yasası” ismini vermiştir.  

Şeriye ve Evkaf Vekâleti, alınan kararların şeriat kurallarına uygun olup olmadığını denetliyordu, bu kurallar kaldırılarak çağdaş hukuk düzenine geçilmiştir. AKP iktidarı ise yeniden benzer şekilde, yasaları ulemaya sorun diyerek bu düzeni hayal ettiklerini belirtmektedir. Aydın ve vatanını seven bizler, Atatürk’ün bıraktığı çağdaş medeni hukuk düzeninin değiştirilmesine asla izin vermeyeceğiz.”