2018-2019 Eğitim öğretim yılı okula uyum haftası ile 10 Eylül’de başladı. 2018 – 2019 Eğitim Öğretim Yılı’nın tam olarak başlama tarihi 17 Eylül Pazartesi. Okulların açılmasına kısa süre kala velilerde de kırtasiye alışverişi telaşı var. Ancak artan döviz kuru ve ürünlerin neredeyse tamamının ithal olması nedeniyle fiyatlarda yüzde yüze kadar zamlar olması velileri düşündürüyor. 2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılı öncesi konuyu 22 yıldır ilçede kırtasiyecilik yapan Süleyman Dora’ya sorduk. 

“OKULLARDA KİTAP YOK”

Kırtasiye sektörüne uzun yılladır hizmet veren Süleyman Dora öncelikli olarak bu yılın biraz farklı olduğuna vurgu yaptı. Dora, “22 yıldır bu sektörün içindeyiz 1996 da başladık. Bu sektöre şuanda 1996-1998 yılındaki kırtasiye curcunası uzun aradan sonra tekrar geldi. Şuanda okullar kısmen açıldı ancak ama okullarda kitap yok ne okutulacağını bilen yok, öğretmen tayinleri henüz belli değil. Bu her yıl zaten böyle ama bu zaman kadar bu konuların netleşmesi gerekirdi. Milletin kafasında döviz artışından dolayı fiyatlar ne durumda sorusu var. Aslında asıl okulda ne okutulacağının merak edilmesi gerekiyor. Okulda eğitim ne olacağını soran yok” dedi.  

“KIRTASİYELER KAÇMIYOR”

Okul alışverişinde velilerin acele ettiğine vurgu yapan Süleyman Dora, “Veliler, okul ihtiyaçlarını kırtasiyeler bir yere kaçacakmış gibi yapıyor. Veliler ellerine 1 liste alarak 8 aylık ihtiyaçları alma telaşını anlamsız buluyorum. Öğretmenlerin,  okulun ilk haftasında devletimizin belirlediği müfredata göre ne yapacaklarını anlatmaları, kullanacağı malzemeleri söylemeleri ve öğrenciler alternatif fikirler üretebilmeli kendi zihninde canlandırmalı. Kullanılmayacak listeleri verip öğrencilere aldırıp sene onu onları çöpe atmak büyük zarar. “ Şeklinde konuştu. 

“FİYATLAR YÜZDE YÜZE YAKIN ARTTI”

Kırtasiye işletmecisi Süleyman Dora geçen yıla oranlar fiyat farkını da değerlendirerek, “Geçen yıla göre yüzde yüze yakın artışlar var bunu çocuğun ihtiyaç listesi olarak görmekle yanlış yapıyoruz. Çocuk neye ihtiyacı olduğunu bilirse alternatifler üretecektir. Bunları parça parça almalıyız ve çocukları araştırma geliştirmeye yönlendirmeliyiz. “ Dedi.

“MESLEKTAŞLARIM FIRSATÇILIK YAPMAZ”

Artan fiyatlar nedeniyle fason ürünlerin piyasaya sürülme ihtimali hakkında da açıklamalarda bulunan Dora, “Alanya’da birçok kırtasiye var hiçbir kırtasiyeci meslektaşımızın böyle yollara başvuracağını düşünmüyorum. Kendi çıkarları için çocukların geleceğine zarar vermezler. Ben buna inanıyorum. Biz genellikle ürünlerimizi Mart ayında fuarlarda satın alıyoruz. O dönem aldığımız fiyatlarda şimdi önemli artışlar oldu. Ürünlerimizin çoğu ithal. Seneye fiyatlar çok yükselirse alternatif ürünler de çıkacaktır.“ Diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim