Dövizdeki artışla birlikte özellikle mülk alım – satım ve kiralamalarında yaşanan krizin önüne geçilmesi ve Türk Lirası’nın değerinin korunması için, Türk Lirası’nın Değerinin Korunması Yasası2nın 32’nci maddesinde değişikliğe gidildi. Bu değişiklik kapsamında menkul ve gayrimenkul alım – satım ve kiralamasında döviz kullanılamayacak. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gire yasa kapsamında geçmiş dönemde döviz üzerinden yapılan anlaşmaların 30 gün içerisinde TL’ye dönüştürülmesi de gerekiyor. TL’ye dönüştürme sırasında ise mevcut kur baz alınacak. 

ANLAŞMALARDAKİ BEDELLER TÜRK LİRASI'NA ÇEVRİLECEK

Kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerde döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden tespit edilecek.

“ÇOK MUTLUYUZ”

Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdeyi kendilerine verdiğini dile getiren Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, “Özellikle bizi çok mutlu eden bir karar oldu. Biz döviz üzerinden yapılan anlaşmalardan büyük zorluklar çektik. Ancak artık kira anlaşmaları TL üzerinden yapılacak. Daha önce yapılmış olanlar ise 30 Gün içerisinde TL’ye dönüştürülecek. İlçemiz için tarihi bir karar” Dedi. 

“ETİKET UYGULAMASINI DA İSTİYORUZ”

Bakkallar Odası Başkanı Yenialp, döviz kararı ile birlikte etiket uygulamasını da istediklerini dile getirdi. Yenialp, “Biz marketlerdeki ürünlerde yerli malı ise farklı bir sembol kullanılması taraftarıyız. Aldığımız ürünün nerenin malı olduğunu bilmemiz iyi olur” Diye konuştu. 

“KARAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de konuyu Gerçek Alanya Gazetesi’ne değerlendirdi. Değirmenci, “Benim üyelerimin içerisinde de kira anlaşmalarını dövizle yapmış olanlar vardı. Bu artış onları büyük sıkıntıya sokmuştu. Alınan bu karar ilçemiz için büyük önem taşıyor. TL’nin değerinin artması da sağlanmış olacak. Biz karardan memnunuz” İfadelerini kullandı.